Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Het was alsof de koning en koningin elk naar een ander feestje gingen'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week: terugblikken op het staatsbezoek aan Griekenland en: heeft Letizia een midlifecrisis?Op het wereldtoneel doen alle details ertoe. Voor Máxima haar koffers kan inpakk...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week: terugblikken op het staatsbezoek aan Griekenland en: heeft Letizia een midlifecrisis?

Op het wereldtoneel doen alle details ertoe. Voor Máxima haar koffers kan inpakken voor een staatsbezoek, wordt zij dan ook uitvoerig bijgepraat door haar hofdames en kenners van het te bezoeken land. Kleedgewoonten, ontwerpers, de betekenis van symbolen: van alles komt er tijdens de gesprekken aan bod.

Diplomatic Dressing

Bij de aftrap van het Griekse staatsbezoek was de goede voorbereiding gelijk al terug te zien in Máxima’s oranje-witte jurk.

Het kledingstuk is namelijk ontworpen door het Griekse label Zeus + Dione.

Voor een poseermoment bij de Akropolis wisselde Máxima heel slim haar stiletto’s om voor ballerina’s.

Door de toeristenstroom zijn de rotsen daar namelijk spekglad.

Staatsdiner

De dresscode van het staatsbanket begrijp ik, drie dagen na dato, nog steeds niet. De koning droeg die avond een gewoon double breasted pak met een gekleurde das - tenue de ville, dus. Koningin Máxima koos op haar beurt voor een avondjurk met sleep en diadeem, wat white tie doet vermoeden. Haar Griekse onderscheiding (dat kleine, blauwe speldje) hoort echter bij black tie.

De wirwar van dresscodes leverde een ietwat koddig plaatje op, alsof de koning en koningin ieder naar een ander feestje gingen, maar eerlijk is eerlijk: ik vond Máxima’s keuze voor blingbling geen straf. De historische Oranjecollectie is zó mooi, die wil ik elke dag wel terugzien.

Máxima’s galajurk bleek overigens ook van Griekse bodem te komen; dit keer droeg ze een ontwerp van Costarellos. De juwelen van robijn en diamant werden al aan het einde van de negentiende eeuw door koning Willem lll besteld bij het Franse juweliershuis Mellerio.

We zeggen tegenwoordig weleens dat Máxima verwend wordt door Willem-Alexander, maar haar persoonlijke juwelencollectie valt absoluut in het niet bij wat Emma destijds van haar man kreeg. Kijk alleen al hoe groot de broche is! Daar hangt echt voor tonnen aan Máxima’s jurk.

Op dag twee liet Máxima de Grieken zien hoe mooi Dutch Design kan zijn. In de zachtroze capejurk van Claes Iversen was de koningin de belichaming van perfectie...

... zeker in combinatie met de Griekse (!) lauwerkrans in haar blonde lokken. De keuze voor zachtroze vond ik naast mooi ook sensitief. Die dag ging de koningin namelijk in gesprek met weeskinderen uit Oekraïne, minderjarige vluchtelingenkinderen en jonge kankerpatiëntjes. Een felrode jurk en breedgerande hoed zouden afstand scheppen, het zachtroze vormt juist een brug.

Bij een staatsbezoek hoort ook een contraprestatie. Als dank voor de gastvrijheid boden de koning en koningin de Grieken een optreden aan van het Nederlands Danstheater. Waar we bij het staatsbanket een klassieke koningin te zien kregen, liet ze dit keer een moderne versie van zichzelf zien.

Haar rode jurk met lange capemouw komt uit een eerdere collectie van Claes Iversen en herken je misschien nog wel van het staatsbezoek aan Singapore (2018).

Op dag drie stond er een fietsroute op de planning, dus in plaats van een jurk trok de koningin dit keer een broek aan. Haar zwarte blazer heeft geinige klokmouwen.

Let ook even op de broche met een tulp en olijftak: een toepasselijkere keuze kun je bijna niet maken voor een Grieks-Nederlands evenement.

Naast Máxima wist ook Letizia de ogen naar zich toe te trekken. Vorige week toonde ze al haar blote rug en deze week koos ze - tot ontzetting van velen - voor een rok met een doorkijkje naar haar bovenbeen.

Het is maar goed dat ze het ontwerp van Toga Archives x H&M niet draagt zoals het hoort, want eigenlijk hoort haar bovenbeen ook nog dóór het gat.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, H&M. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in