Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Heerlijk, die naturelle no nonsens look van HM'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een naturelle koningin.Het publieke leven van koningin Máxima heeft wel wat weg van een evenwichtact. Aan de ene kant moet zij met diamanten, hoeden en gal...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een naturelle koningin.

Het publieke leven van koningin Máxima heeft wel wat weg van een evenwichtact. Aan de ene kant moet zij met diamanten, hoeden en galajurken het sprookje in leven houden en aan de andere kant willen we ook haar menselijke kant zien.

Een flinke uitdaging, maar deze week lukte het Máxima onbedoeld héél goed. Voor een VN-bezoek aan Tanzania nam ze een lijnvlucht en een officiële ontvangst stond dan ook niet op de planning.

De compressiekousen, die ze bij lange vluchten vaker draagt, hield ze dus aan en ook haar gezicht was - zonder een vleugje make-up - klaar voor een nacht diepe rust. Naar eigen zeggen was de koningin ook ‘kapot’.

Maar toen de deur van het vliegtuig openging, stond er toch een heus welkomstcomité klaar, inclusief tientallen dansers en een paar felle spotlights.

De beelden heb je ongetwijfeld gezien, want Máxima’s naturelle voorkomen werd breed gedeeld.

Hier nog hertogin Kate met respectievelijk George (2013), Charlotte (2015) en Louis (2018)

In een wereld waarin uiterlijkheden een belangrijke rol spelen, en zelfs zó’n belangrijke rol dat een kersverse moeder op hakken en in de krul voor de media moet verschijnen...

... vind ik het oprecht een verademing om de no-nonsense look van onze koningin te zien. Het maakt haar menselijker, dichter bij het volk. En juist die twee zaken kan de Nederlandse monarchie anno 2022 wel gebruiken.

Op de tweede dag van haar verblijf in Tanzania ging Máxima het veld in, zoals ze dat zelf noemt. Zo bezocht ze MomCare, een project dat digitale zorgverlening biedt aan zwangere vrouwen.

Tijdens de gesprekken ('Klap-eens-in-je-handjes' is een internationaal babypretje) werd de koningin behoorlijk afgeleid door een allerschattigste dreumes...

... die ook nog even stevig in haar neus kneep.

Wat betreft de kleding: Máxima’s nieuwe jurk is een ontwerp van de Argentijnse Vanessa Seward voor Bloom Paris. Om haar voeten nog een extra dag rust te geven droeg de koningin hippe slippertjes van Carrie Forbes.

Máxima met president Samia Suluhu Hassan 

Het bezoek werd op de derde dag afgesloten met allerlei vergaderingen en gesprekken. Máxima bewees met een jurk van Givenchy dat een dierenprintje niet automatisch een Nel Pantervel-look oplevert. Let ook even op de hoge hakken en de bandjes om de enkels. Als je hier een hele dag elegant op kunt rondlopen, en dat kan ze, ben je echt een pro.

Door naar de buitenlandse royals, want daar gebeurde qua mode ook van alles. Koningin Letizia droeg tijdens het staatsbanket in Duitsland bijvoorbeeld een halve capejurk van Stella McCartney. Daarmee toonde ze zowel haar lef als haar afgetrainde armen.

Het bezoek topte ze af met een leren mantelpak van Hugo Boss. Dat zie je aan het hof niet vaak, zeker niet bij een staatsbezoek.

En last but not least ook nog wat aandacht voor de koningin van onze zuiderburen. De laatste maanden is Mathilde namelijk helemaal in groen-roze sferen. En deze week dook de kleurencombinatie ook weer op: jas van Armani, jurk van Diane von Furstenberg.

Foto's (c) Getty Images, Brunopress. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in