Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Die ruitjurk is geen look die ik lang zal onthouden'

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: een tattoo voor de Belgische koning?

Ze is onze onbetwiste Rainbow Queen, maar vandaag deed Máxima het qua kleuren rustig aan. Tijdens een bezoek aan familiebedrijf Secrid droeg ze een lange ruitjurk van Natan, die werd gecombineerd met stoere cognackleurige laarzen.

Niets mis mee, maar het is ook geen look die ik lang zal onthouden...

...al maakten de laarzen het wel een beetje goed. 

Normaal gesproken is Máxima niet zomaar te porren voor een minimalistische look. ‘Less is bore’, zo is haar vaste overtuiging. Met grootse hoeden, kleurrijke juwelen en de meest bijzondere wauwmouwen waait ze als een frisse wind door ons calvinistische modebeeld. Ik vind het een lust voor het oog, maar bepaalde accessoires zouden wel beter uit de verf komen op een wat rustiger podium.

Tijdens de regeringslunch voor de Italiaanse president ging het gelukkig wel goed. Máxima’s grijze jurk was voor haar doen sober en ingetogen, waardoor haar XXL-oorbellen en nieuwe verenhoed uitgebreid de kans kregen om te shinen. Voor herhaling vatbaar, als je het mij vraagt.

Bij een staatsbezoek wordt er vaak gekozen voor een modieuze geste. In Griekenland droeg Máxima kleding van de Griekse labels Costarellos en Zeus + Dione, en het laat zich vast wel raden waar het Italiaanse staatsbezoek donderdagavond mee werd afgesloten: een Valentinorode jurk van Valentino.

Prinses Beatrix heeft haar hele leven lang ‘moeten’ shoppen en heeft daar inmiddels wel genoeg van. Vooral bij gala’s duiken er dus oude stukken op. Zo droeg ze vorige week een jurk uit 1992 en deze week kwam er een top uit 2009 in beeld. In plaats van de zwart-witte rozenrok droeg ze er dit keer een zwarte rok bij.

Letizia gaf zich weer bloot

Letizia is de koningin van de doorkijkjes geworden. Deze week bleven de cut-outs verrassend genoeg achterwege, maar ze toonde wel haar schouders in een loeistrakke cocktailjurk.

Let ook even op haar bijzondere pumps. Letizia is echt on fire!

België & de Royal Bondscoach

Ten paleize zijn ze terughoudend op het gebied van tatoeages, maar voor zijn nieuwe PR-stunt liet de Belgische koning zich overhalen. Voor wie hem nog niet gezien heeft: in een fragment van zo’n anderhalve minuut gaat de bondscoach van de Red Devils op bezoek bij de koning. Die blijkt al helemaal in de WK-sferen te zijn en heeft zelfs al nagedacht over mogelijke opstellingen.

Langzaam maar zeker neemt Filip de taak van de bondscoach over en als kers op de taart blijkt hij ook nog een voetbaltattoo op zijn onderarm te hebben.

Natuurlijk is het een nepperd, maar de acteerskills van de Belgische koning - die toch wel een suf imago heeft - verrasten me wel. Net als de keuze voor een WK-promotie, want we weten allemaal van de gevoeligheden rondom de locatie…

Royal favorietje

Als je kleding uit het rek draagt, kun je zomaar iemand tegenkomen in dezelfde jurk. Dat is Catherine tot nu toe nog niet overkomen, maar haar nieuwe aanwinst van Selfportrait hangt ook in de kast van prinses Beatrice.

Laatstgenoemde droeg hem bij de wake voor de Queen, Catherine werd er deze week mee gezien tijdens het Festival of Remembrance.

Beide prinsessen hebben overigens ook nog een witte, mouwloze versie van de outfit in hun kast hangen. Net als Madeleine van Zweden #favoriet

Foto's (c) Brunopress,Getty Images, ANP. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan