Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Die jurk was een gewaagde keuze, maar HM kan het hebben'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s roze sari.Aan het Zweedse hof weten ze goed raad met pracht en praal. De verwachtingen waren dus hooggespannen toen Willem-Alexander en Máxima din...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Máxima’s roze sari.

Aan het Zweedse hof weten ze goed raad met pracht en praal. De verwachtingen waren dus hooggespannen toen Willem-Alexander en Máxima dinsdag in het vliegtuig stapten voor een driedaags staatsbezoek.

Bij aankomst droeg de koningin een nieuwe jurk van Natan. Traditiegetrouw in een zachtroze tint, want op de eerste dag van een staatsbezoek hoort de koning - ook visueel - centraal te staan.

Qua kleurkeuze was er dus goed over Máxima’s look van Natan nagedacht, maar o, o, o, wat is er bij de uitvoering van dit kledingstuk veel misgegaan.

De kreukende stof, het veel te krappe bovenlijfje, de belijning...

... de opwaaiende rok: ik had écht met Máxima te doen.

Haar nieuwe hoed vind ik wel een juweeltje, en dan heb ik het nog niet eens gehad over haar kapsel. Wat een vakwerk!

Staatsbanket

Bij het staatsbanket koos Máxima voor een bijzondere jurk/sari. Het kledingstuk werd in 2019 ontworpen voor het staatsbezoek aan India, maar de stof gaat al wel wat langer mee.

Tijdens een eerder staatsbezoek aan India (2007) hadden koningin Beatrix en prinses Máxima namelijk meerdere sari’s gekregen of gekocht, waaronder een roze uit Jaipur. Toen Máxima te horen kreeg dat zij in 2019 opnieuw in het land werd verwacht, liet ze het souvenir onder handen nemen door Jan Taminiau.

Bij het staatsbanket in India ontving Máxima veel complimenten voor de keuze, maar tijdens het staatsbanket in Zweden vond ik de jurk nóg mooier door de juwelen en het kapsel.

De Lampenkappen!

Op de tweede dag van het staatsbezoek verscheen Máxima op de rode loper in een jurk die ook wel de lampenkapjurk wordt genoemd. Ik hoef vast niet uit te leggen waarom.

Bij dit kledingstuk begrijp ik wel dat Máxima zo graag langsgaat bij Natan. Je hoeft deze jurk alleen maar aan te trekken en er staat meteen een koningin. De stof is chic, de belijning flatteus en vriendelijk en de kleur lekker fris. Top!

Overigens denk ik dat Máxima zelf ook blij is met deze aanschaf, want sinds het debuut in 2013 heeft ze hem zes keer publiekelijk gedragen.

Bij de contraprestatie koos de koningin opnieuw voor avondkleding van eigen bodem. Dit keer een ontwerp van Iris van Herpen, die over een basis van huidkleurige stof een tule laag met golvende lijnen heeft aangebracht. Een gewaagde keuze, maar Máxima kan het absoluut hebben.

Het staatsbezoek werd afgesloten met een nieuwe outfit, en wat voor één. Máxima verscheen rond de klok van 11.00 uur op de loper in een nieuw auberginekleurig pak van Zara. Sowieso al een moderne keuze voor een staatsbezoek, maar de combinatie met een hooggesloten fuchsia blouse en een haarband maakte het helemaal fris en pittig.

De haarband met Indiaas borduurwerk is overigens - net als het broekpak - een koopje. Voor 55 dollar koop je hem bij NamJosh.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in