Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Josine Droogendijk

Josine van Modekoningin Máxima: 'Amalia's jurk was weliswaar een koopje, maar oogde chic'

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Amalia leent van Máxima.Wat deed ze het goed, hè. Ondanks het gejoel, de middelvingers en de omgekeerde vlaggen was kroonprinses Amalia op Prinsjesdag het ...

Josine Droogendijk

Josine Droogendijk, Nederlands bekendste Máxima-kenner, bespreekt wekelijks de mode van royals in binnen- en buitenland. Deze week opvallend: Amalia leent van Máxima.

Wat deed ze het goed, hè. Ondanks het gejoel, de middelvingers en de omgekeerde vlaggen was kroonprinses Amalia op Prinsjesdag het toonbeeld van waardigheid. Qua gedrag, uitstraling, maar ook zeker qua kleding.

Haar jurk was weliswaar een koopje van Asos à 107 euro, maar straalde op geen enkel vlak iets goedkoops uit.

Misschien kwam dat ook wel door de vele diamanten en smaragden uit de koninklijke kluis. Want dat waren er veel, heel veel.

Op haar hoed prijkten drie sterrenbroches, op haar rug een strikbroche, en dan hebben we het nog niet gehad over het imposante collier, de oorhangers, de ring en de armband. Wat moet het voor de jonge prinses een feest zijn geweest om dit samen met moeder Máxima uit de kluis te halen!

En over Máxima gesproken: Amalia’s hoed, tas en schoenen kwamen wel heel bekend voor…

HM koos op haar beurt voor een jurk met wikkelsjaal van Benchellal. Haar keuze voor Dutch Design maakt me sowieso al blij, maar ik geef de koningin nog een paar extra punten omdat ze de rest van het plaatje rustig heeft gehouden.

Voor haar is dat best uitzonderlijk, maar zeg nou zelf: deze bijzondere jurk heeft verder toch niets nodig?

Rouw & parels

Bij de begrafenis van koningin Elizabeth II kwamen er natuurlijk heel andere outfits in beeld. Aan het Britse hof hechten ze sowieso al veel waarde aan waardigheid en grandeur, maar in tijden van rouw wordt de lat nog wat hoger gelegd. Kijk maar naar Catherine, de prinses van Wales.

Met haar robe manteau, breedgerande hoed met voile en pareljuwelen (van de Queen) was ze werkelijk waar de belichaming van klasse.

Meghan, de hertogin van Sussex, had ook zichtbaar haar best gedaan. Haar capejurk zat als gegoten, haar breedgerande hoed ook en in haar oren droeg ze de parelstekers die ze in 2018 cadeau kreeg van koningin Elizabeth.

Sophie, de gravin van Wessex, had een goede band met haar schoonmoeder.

Voor de begrafenis liet zij dan ook een mantel borduren met de lievelingsbloem van de Queen: het lelietje van Dalen.

Koningin Máxima ging voor een zwarte look langs bij Edouard Vermeulen van modehuis Natan. Hij ontwierp een zwarte japon met brede kraag en ongelijke roklengte.

Een parelbroche van koningin Sophie maakte het plaatje af.

Misschien ook wel goed om te weten: Máxima’s hoed is een oudje, maar voor de begrafenis werd het hoofddeksel wel voorzien van een laagje voile.

Royal discobal

En last but not least dook er deze week - dankzij Letizia - ook nog een feestelijke jurk op van Nina Ricci.

Het gaat om een ontwerp van zwarte pailletten, dat om de zoveel millimeter versierd is met gekleurde pailletten voor een discobal-effect. Koningin Máxima heeft hem ook, maar zij draagt hem doorgaans met betere onderkleding.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images. Deze aflevering van Oranje Franje heeft eerder in het Algemeen Dagblad gestaan