Nouveau's crossmedial producer Inge en haar man verkennen het prachtige oude Gouda.

Op het lijstje van Nederlandse steden die wij toch echt een keer moeten bezoeken staat Gouda. Waarom we nog nooit in deze toch wel redelijk grote stad geweest zijn snappen we zelf eigenlijk ook niet. Vorig weekend bezochten we eindelijk de stad die ook wel bekend staat als Gouwestad en waren blij verrast.

Gouda, de stad van de enorme Sint-Janskerk, de heerlijke stroopwafels, de Goudse kaarsen, het Gouds Plateel en natuurlijk de Goudse kaas. Vooral het laatste kan de bezoeker moeilijk ontgaan. Overal kom je de ronde goudgele kazen tegen.

Zoals altijd heb ik voor deze dag een lijstje gemaakt wat ik graag zou willen doen met behulp van de site van de VVV . Zeker een aanrader als je gaat naar een onbekende stad. Oriënteer je en kies een aantal highlights die je zeker wilt doen. In deze tijd van coronamaatregelen is het ook handig om alvast toegangskaarten te bestellen indien nodig.

Historisch centrum

De oude binnenstad van Gouda is erg knus en kent vele leuke plekjes voor een hapje of een drankje en daar zijn we aan toe. We ploffen neer op het terras van De Koffiefabriek.

Met zo’n naam moet de koffie wel goed zijn! Het blijkt de eerste espressobar in Gouda te zijn. Gewoontegetrouw bestellen we een caffè latte. Misschien hadden we toch even op de kaart moeten kijken, want links en rechts worden de meest aparte koffievarianten besteld.

De Sint-Janskerk

Tijd om de niet te missen Sint-Janskerk te bezoeken. In hoofdzaak dateert de kerk uit de 15e en 16e eeuw, maar de historie van het gebouw gaat verder terug. De Sint-Janskerk is met 123 meter de langste kerk van Nederland en bekend om haar prachtige Goudse Glazen (lees: gebrandschilderde ramen).

Deze stammen uit de Middeleeuwen en de Renaissance. De Sint-Janskerk is gewijd aan Johannes de Doper, de schutspatroon van Gouda. De symbolische kleuren van deze heilige, rood en wit, zijn in het stadswapen terug te vinden. Aan te bevelen is de goed verstaanbare audiotour, die de historie van de kerk goed verwoordt.

Tip: De kerk en museum Gouda hebben een samenwerkingsverband, waardoor je een combi-ticket kan kopen. Entree Sint-Jan en Museum Gouda + een kopje thee of koffie in het Museumcafé.

Goudse Waag

Gouda biedt voldoende mogelijkheden om er een paar dagen te vertoeven. Wij waren er slechts 1 dag en moesten keuzes maken. Een daarvan is een bezoek aan de Goudse Waag geworden.

Een historisch pand uit 1668 op De Markt, midden in het oude Gouda. Gouda was vroeger een belangrijke stop voor de vaarweg tussen Rotterdam en Amsterdam.

In deze Waag werden de goederen ingebracht door de boeren uit de omgeving en gewogen. Over alles dat zwaarder dan 10 pond woog moest belasting worden betaald. In de Waag zit nu een museum, een museumwinkel, het VVV-informatiepunt en een proeflokaal waar de Goudse kazen kunnen worden geproefd. Goede wijn en goede kaas gaan goed samen en dat resulteert in een gezellige kaas/wijnproeverij.  

Tip: Probeer in de Goudse Waag ook eens een van de andere proeverijen: kaas/bierproeverij en ja er is zelfs een kaas/koffieproeverij. 

Het IJsselhuis

Het is inmiddels al middag geworden en op de Markt is het mede door de zaterdagmarkt gezellig druk geworden.

De vele terrassen rond het prachtige stadshuis zijn vol, we gaan op zoek naar een lunchlocatie iets buiten het centrum.

Wandelend door de authentieke straatjes komen we terecht bij Het IJsselhuis...

... een ietwat artistiek ingesteld restaurant in een oud schipperswachtlokaal aan de Mallegatsluis.

We raken in gesprek met Chef Herman Winkelman.  Hij is gek van groentes en maakt zijn gerechten graag met alles wat groeit en bloeit in de moestuin achter het restaurant.

Wij kozen voor de groenteomelet gelardeerd met eetbare bloemen uit eigen tuin. Nooit geweten dat heel veel bloemen uit je eigen tuin eetbaar zijn. Door het mooie weer zaten we heerlijk in de tuin en genoten van onze lunch en de kleine bootjes die van de sluis gebruik maakten.

Tip: Kijk eens op de site van Het IJsselhuis naar de vele evenementen die er worden georganiseerd. Van het IJssel & Gouwe Bierfestival, Kreeftenfestijn met Nederlandse rivierkreeften, Salsa&Sangria nights tot Dichters op Donderdag.

Museum Gouda

Tijd om het tweede deel van het combiticket te gebruiken voor een bezoek aan Museum Gouda.

Het museum is gevestigd naast de Sint-Janskerk in een historisch pand, een middeleeuws gasthuis. Een grote prachtige maquette toont Gouda en omgeving van bovenaf gezien zoals het er vroeger uitzag. 

Buiten de steeds wisselende tentoonstellingen kan je hier ook kennismaken met de geschiedenis van Gouda. De diverse hoogtepunten, maar ook de dieptepunten.

Veel aandacht ook voor een andere Goudse bekendheid: Gouds Plateel, een verzamelnaam voor zowel glanzend als mat geglazuurd aardewerk. Het Gouds plateel vindt zijn oorsprong in de jugendstil- en art nouveau keramiek van rond 1900. In de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw was de plateelindustrie een van de belangrijkste bedrijfstakken met veel werkgelegenheid.

De Sint-Janskerk gaat in 2022 een half jaar lang terug in de zestiende eeuw

Het museum is in de voorbereiding voor het 750 jaar bestaan van Gouda in 2022. Museum Gouda en de Sint-Janskerk gaan namelijk een nieuw en spectaculair avontuur aan. De kerk wordt teruggebracht in de oorspronkelijke glorie van de laat-zestiende-eeuwse kerk!

Het plan is om de typisch witte Nederlandse protestante kerk aan te kleden zoals de zestiende-eeuwse katholieke kerk eruitzag. Dat wordt gedaan met de originele altaarstukken. De Sint-Janskerk gaat dan een half jaar lang terug in de zestiende eeuw. De Gasthuiskapel van Museum Gouda – die dan leeg is – wordt ingericht met Cartons en glas-in-loodramen. Door de hoogte van de kapel belooft dit een waar spektakel worden.

Tip: Kijk voor meer informatie op 750 jaar Gouda 

Gevarieerd winkelgebied

Wandelend door de stad valt het op dat de straten nu eens niet gevuld worden door het rijtje bekende ketens, die zo kenmerkend zijn voor de meeste winkelgebieden. Een leuk winkelgebied met leuke aparte- en specialistische winkels.

We sluiten de dag af met een heerlijk diner bij De Lichtfabriek, waarover we eerder op de dag werden getipt. Een goede tip die wij graag doorgeven.

Het restaurant is gevestigd in een industrieel stukje erfgoed. Een gebouw uit 1910 waar vroeger de stroomvoorziening werd verzorgd voor Gouda en omgeving.

Een aanrader is Hendriks Proeverij; vijf flinke voorgerechten geserveerd op een langwerpige houten plank. 

Goudse kaarsen

Al wandelend naar onze auto vroegen we ons af hoe het eigenlijk zit met de Goudse Kaarsen. Deze werden vroeger in Gouda gemaakt, al vanaf 1858 toen de NV Stearine Kaarsenfabriek Gouda werd opgericht. Later is de productie verplaatst, zodat er nu geen kaarsenfabriek meer te vinden is. De kaarsen zijn echter nog wel her en der bij kleine winkels te koop.

Maar Gouda kaarsen spelen nog steeds een heel belangrijke en grote rol bij het jaarlijks terugkerende evenement in december: Gouda bij Kaarslicht. Dit event is gestart in 1956 en sinds 1958 schenkt de fabriek van de GOUDA KAARSEN kaarsen om achter de ramen van het stadhuis en achter de ramen van panden aan de Markt te plaatsen. Dit is een jaarlijks terugkerende traditie geworden.

Tijdens Gouda bij Kaarslicht vertelt de burgemeester het kerstverhaal, wordt er gezongen en afgeteld tot de duizenden led lampjes in de boom worden ontstoken. Een feeëriek evenement. De hele dag is het dan feest in de stad met veel optredens binnen en buiten en op vrijdag en zaterdag de Winterfair in de Sint-Janskerk. Een heel uitgebreid programma. Zie www.goudabijkaarslicht.nl

Nog even dit

Mocht je Gouda in twee dagen willen zien - wat zeker kan - hieronder een parkeertip en een aantal mooie plekken om te overnachten:

Parkeer de auto in de ruime overdekte P+R bij het station Gouda. Het station ligt op vijf minuten lopen van het centrum en een hele dag kost 5 euro.

Best Western Plus City Hotel Gouda 
Relais & Chateaux Weeshuis Hotel 
B&B’s in Gouda, hier zitten werkelijk pareltjes tussen om te overnachten van een voormalige drukkerij tot een prachtig grachtenpand.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Reacties (0)

More content below the advertising

Inge van der Steeg werkt als Uitvoerend Producer bij Nouveau.
"Ik woon samen met man en zoon in Hoofddorp. Zolang ik me kan herinneren is afvallen onderdeel van mijn leven. Noem een dieet en ik kan je er alles over vertellen. De laatste paar jaren is mijn gewicht zo toegenomen dat ik er echt iets aan moet doen. De komende weken maak ik jullie deelgenoot van mijn strijd tegen de kilo’s."

Archief

2018
More content below the advertising