Ik heb geen problemen gehad bij de douane in Nederland of in Turkije. Mijn handbagage met alle poedertjes en reepjes zijn gewoon geaccepteerd. Ze hebben er niet eens naar gekeken of vragen over gesteld.

We komen midden in de nacht aan op het vliegveld van Antalya en moeten dan nog twee uur rijden. Normaal gaan we halverwege ergens iets eten, maar besluiten om dit deze keer niet te doen. Ik wil me zoveel mogelijk houden aan het dieet. Is het mogelijk om te genieten van een heerlijke vakantie en ook zwaar op dieet te zijn? Ik hoop het, nee ik weet het zeker. Het gaat mij lukken!

Lees ook: Mevrouw, mag ik even in uw koffer kijken?

De eerste drie dagen gaan goed, mede omdat ik nu Stap 4 volg in mijn dieet. Dit geeft mij dat beetje extra ruimte om overdag een shake en een reep te eten en ’s avonds uit eten te gaan. We zijn hier inmiddels drie dagen en het geeft tot op heden nog geen problemen. Elke dag begin ik netjes met een shake, maar nu wel lekker op het balkon in de stralende zon.
Eigenlijk moeten we dit toch elke dag hebben in Nederland. Je voelt je gelijk een stuk vrolijker met een zonnetje erbij. Het is gemiddeld 27 graden, dus prima uit te houden. Manlief en ik zijn niet de types om de hele dag op een bedje aan het zwembad of strand te liggen, maar zijn meer van het doen. We hebben dan ook het volgende afgesproken: we luieren elke dag een beetje tot laat in de ochtend en gaan dan op pad - ik met een dieetreep in mijn tas voor de lunch.

Gistermiddag zijn we gaan lopen naar ons favoriete restaurant in Alanya. Een heerlijke wandeling langs de boulevard van bijna 15 kilometer. Het is gek, maar het lijkt of alles gewoon makkelijker gaat door die paar kilo die ik ben afgevallen. Natuurlijk suggestie, maar toch. Na ruim twee uur lopen komen we aan bij LeMan Kültür, gelegen aan het strand met uitzicht op de burcht, goed eten en vriendelijk personeel. Op de zeer uitgebreide kaart waren de salades mij eigenlijk nooit zo opgevallen, of had ik er nooit naar gekeken…

Enfin, ik wist niet wat ik zag. Er staan wel tien verschillende soorten salades op de kaart, de één nog aantrekkelijker dan de ander. Ik besluit om te gaan voor de salade met kaas. Wat een goede keuze: heerlijk! Ik geniet extra van mijn salade, omdat ik weet dat ik net 600 calorieën eraf heb gelopen. Het gebruikelijke toetje slaan we deze keer maar over en sluiten af met een verse muntthee.

We besluiten met de bus terug te gaan naar het appartement. Eenmaal per dag een wandeling van 15 kilometer vinden we wel genoeg. Bij binnenkomst in het appartement blijkt dat familie mij enkele malen heeft geprobeerd te bellen. Mijn lievelingstante blijkt ’s middags na een lang ziekbed te zijn overleden. Het zat er aan te komen, maar toch is het schrikken. Vlak voor ik op vakantie ging was ik nog bij haar langs geweest en we zijn in ieder geval op tijd terug voor de crematie.

Ik ben een stresseter en op dit soort momenten heb ik het moeilijk. Ik snak echt naar chocolade. Er is gelukkig niets in huis en het gaat mij te ver om naar een supermarkt te gaan. De laatste keer na een dergelijke ‘vreetbui’ ben ik gaan zoeken naar het antwoord: waarom! Waarom gaat iemand eten in een stress situatie? Het antwoord is: het stofje endorfine. Bij het eten van je favoriete gerechten komt dit stofje vrij en worden stress en nare gevoelens gedempt. Dit is maar tijdelijk, maar het helpt wel om je eerste verdriet te verwerken.

Stiekem ben ik weleens jaloers op mensen die juist van stress afvallen. Dat heb ik echt niet. Ik eet alles wat los en vastzit en kom lekker aan. Maar deze keer niet. Ik ga het redden, mede door de steun van mijn man. We besluiten om in het dorp ergens iets te gaan drinken en leuke herinneringen op te halen aan mijn tante. We zijn een aantal keren samen met haar man in Turkije geweest en wat hebben we toen genoten. Ik merk dat dit helpt, het ophalen van mooie herinneringen en gelijktijdig de rust vinden om niet naar eten te grijpen. Ik ontspan en dat doet mij goed. ‘Yes, I did it’, maar het scheelde niet veel. Ik moet eerlijk bekennen dat als ik in deze situatie alleen was geweest het mij niet was gelukt. Thanks darling!

In Turkije kennen we inmiddels de nodige mensen en we worden dan ook regelmatig gevraagd om samen uit eten te gaan. Dat wordt hem dus niet deze vakantie. Ik leg uit dat ik aan het lijnen ben. Op vakantie en lijnen? Een rare combi, is de algemene reactie, maar voor mij is het een echte test. Als ik een week vakantie overleef, dan moet de rest ook lukken. De Turkse keuken past namelijk aardig in het dieet. Vlees, groente en veel sla, komkommer en tomaat. Water wordt standaard gegeven aan tafel. Dus met een beetje opletten blijf ik netjes binnen Stap 4.

Tot nu toe zit ik nog steeds op schema met afvallen. Elke week gemiddeld een kilo eraf. Ik heb tegen mijzelf gezegd dat ik met de kerst op gewicht wil zijn en het gaat mij lukken. Dit betekent dat ik voor de kerst 15 kilo kwijt moet zijn en hier ga ik natuurlijk voor. Deze week dus geen weegmoment in verband met de vakantie. Ben erg benieuwd hoe ik dit overleefd heb. Jullie lezen het volgende week!

Reacties (1)

More content below the advertising

Inge van der Steeg werkt als Uitvoerend Producer bij Nouveau.
"Ik woon samen met man en zoon in Hoofddorp. Zolang ik me kan herinneren is afvallen onderdeel van mijn leven. Noem een dieet en ik kan je er alles over vertellen. De laatste paar jaren is mijn gewicht zo toegenomen dat ik er echt iets aan moet doen. De komende weken maak ik jullie deelgenoot van mijn strijd tegen de kilo’s."

Archief

2018
More content below the advertising