Elk jaar hebben wij een vast ritueel met de kerst: een dag met de familie van mijn man en een dag samen met mijn moeder. De dag met de familie heeft elk jaar een thema en elk stel maakt een gerecht. We gaan van Italiaans naar Frans en van Spaans naar typisch Nederlandse stamppotten. De sjoelbak staat op tafel, een groepje is aan het keezen, de kleintjes bepalen de muziek en speciaal voor een neef staat de televisie aan met Home Alone. Ik krijg al heimwee als ik eraan denk. Dit jaar is het allemaal anders en heb ik besloten ook het eten anders aan te pakken. Hieronder mijn kerstmenu voor dit jaar, voor het geval je nog inspiratie zoekt.

Voorgerecht: courgettesoep met kerrie, paprika en mosterd
Ik begin met een lichte soep van courgettes. 


Ingrediënten: 2 grote courgettes, 2 uien, 2 knoflookteentjes, 1 eetlepel mosterd, 1 koffielepel, kerriepoeder, 1 koffielepel paprikapoeder, 1,5 l kippenbouillon, 1 eetlepel olie.
Bereidingswijze: courgettes in blokjes snijden. Uien in reepjes. Knoflookteentjes uitpersen. Stoof de courgettes samen met de uien en de knoflook in olie. Voeg hierna de mosterd, kerrie en paprikapoeder toe en laat eventjes bakken. Giet de kippenbouillon erbij. Kook de groenten gaar in +- 20 min. Mix hierna de soep met in staafmixer. Serveer de soep warm.

Hoofdgerecht 1 -  Thaise rode curry met garnalen
Een heerlijk gerecht van Food & Friends en niet moeilijk te bereiden. Het is een simpele maaltijd maar door de smaakexplosie een verrassing voor iedereen.

Speciaal door de homemade jasmijnrijst. Maak je maaltijd of met een heerlijke komkommersalade en kroepoek. Wil je helemaal iets speciaals maak je de kroepoek zelf.

Hoofdgerecht 2 – Vegan Indiase butter masala curry met Pulled Oats
Ik probeer altijd een vegetarische variant te maken om het iedereen naar de zin te maken.

Ik ben zelf helemaal gek van deze heerlijke Indiase curry van Jaimy's Kitchen. Door de cashewnoten is de curry heerlijk romig.

TIP: Maak allebei de curry’s een dag van tevoren om de kruiden goed hun werk te laten doen.

Nagerecht – Île flottante 
Een familietraditie. Eieren zijn er altijd in huis en je kan dit nagerecht versieren en zo lekker maken als je wilt. 
Ingrediënten: 5 eieren, 5 dl volle melk, karamelsaus, 1 vanillestokje, 150 gr. griessuiker, zout


Bereidingswijze: Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout. Voeg de helft van de suiker erbij en blijf kloppen tot het schuim glanst. Verwarm de melk met het gespleten vanillestokje tot tegen de kook aan. Lepel er hoopjes eiwitschuim in (hooguit drie tot vier keer) en pocheer ze ongeveer 2 minuten, of tot ze ietwat stevig zijn. Schep ze met een schuimspaan op een vochtige doek en laat ze opdrogen. Klop de eidooiers los samen met de rest van de suiker. Schraap het vanillestokje uit en voeg het vanillemerg bij de melk. Breng weer tot tegen de kook aan. Schenk de kokendhete melk in een straaltje bij de eieren. Giet de crème weer in de pan, laat zachtjes indikken (niet koken!). Voortdurend roeren om klonten tegen te gaan. Giet de crème in met koud water gespoelde kommetjes. Laat afkoelen onder een vochtige doek (zo komt er geen vel op). Als je gaat opdienen leg je de gepocheerde eiwitbolletjes- als een drijvend eilandje- op de gekoelde crème. Werk af met een likje karamelsaus. Gelijk aanvallen. Heerlijk!

We sluiten de avond af lekker op de bank met een heerlijke cappuccino.

Succes!

Nouveau's crossmediaal producer Inge van der Steeg

Reacties (0)

More content below the advertising

Inge van der Steeg werkt als Uitvoerend Producer bij Nouveau.
"Ik woon samen met man en zoon in Hoofddorp. Zolang ik me kan herinneren is afvallen onderdeel van mijn leven. Noem een dieet en ik kan je er alles over vertellen. De laatste paar jaren is mijn gewicht zo toegenomen dat ik er echt iets aan moet doen. De komende weken maak ik jullie deelgenoot van mijn strijd tegen de kilo’s."

Archief

2018
More content below the advertising