Op de cover van dit januari-nummer een kauwgomblazende Eva Jinek. Geïnspireerd op het beroemde actiebeeld van Audrey Hepburn – die op haar beurt Brigitte Bardot en Marilyn Monroe weer aanzette tot bellen blazen.

Een iconisch uitgangspunt dus. Passend bij een vrouw die een voorbeeld is voor al haar vakgenoten. Voor ons is Eva dé anchorwoman van de Nederlandse tv.

Maar het gekke is: juist omdat ze vrouw is, maakt de geruchtenmachine overuren.

Als ze geen bier meer drinkt in de uitzending, of als Humberto Tan een presentatie-avond gaat overnemen.

“Ze moet wel zwanger zijn”, beweerde laatst een gossip-programma.

Eva is er helemaal klaar mee.

“Het is seksisme in zijn meest alledaagse, meest irritante vorm” zegt ze in deze Nouveau tegen prijswinnend interviewer Antoinnette Scheulderman. “Het moet stoppen dat belangrijke stappen in een vrouwencarrière zo snel worden gelieerd aan een man of zwangerschap."

Over botte opmerkingen kan ik meepraten. Als moeder van een geadopteerde Afro-Amerikaanse dochter kreeg ik de meest impertinente vragen naar mijn hoofd. Werden niet aan mijn man gesteld hoor. Zijn collega’s namen klakkeloos aan dat hij een donkere vrouw had.

Dat is uiteraard niets vergeleken met wat Eva Jinek allemaal moet slikken.

In ons zestien pagina tellende interview neemt Evi – zoals ze liefkozend door intimi wordt genoemd – geen blad voor de mond.

Nee, ze is niet zwanger. Maar wel geïrriteerd. Dat er niemand is die de feiten onderzoekt.

Zoals zij wel zou doen.

En wij uiteraard ook.

En daarnaast heeft ze een missie. Niet alleen meer feitelijke journalistiek, maar ook van elkaar leren. ‘Er is geen verkorte weg naar ervaring’ is haar gevleugelde uitspraak.

Met dezelfde drive en daadkracht spreekt ze dit uit in de levensles-video die ik met haar heb gemaakt.

Dat heilige vuur herken ik, de redactie ook. Nouveau bestaat dit jaar 35 jaar, we zullen er alles aan doen om ons mantra ‘vrouwen verbinden’ zowel in print als online als op film met nog meer geestdrift neer te zetten.

Indachtig Panta Rhei:

Altijd vooruit kijken

Blijven dromen

Voorwaarts leven

Alles is nog mogelijk

MET DE JUISTE FEITEN en een beetje respect voor elkaar 😊

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (53) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2020
2018
2017

Instagram

More content below the advertising