Vanochtend bij Koffietijd vertelde Nouveau's hoofdredacteur Claudia over het Modejaar 2020. Wat waren de hoogtepunten, wat waren de trends en wat hebben we allemaal massaal gedragen?

Het was natuurlijk een jaar wat niemand had kunnen voorspellen. Zo ook de modewereld. Die stond letterlijk op zijn kop!

En letterlijk ook echt letterlijk, gezien het feit dat de kop nog nooit zo belangrijk is geweest. De kop is belangrijker geworden dan de kont…

We zaten allemaal thuis en videobelden en zoomden ons gek. Onze focus lag vaak op onze bovenkleding, dat was immers het enige wat anderen nog zagen.

Ik heb verhalen gehoord dat mensen voor een zoommeeting een mooie blouse, jasje en oorbellen indeden en daaronder gewoon een pyjamabroek droegen. Ja, je moet dan niet per ongeluk opstaan tijdens zo’n meeting, want dan word je betrapt…

En ook kop, omdat we allemaal ineens massaal een mondkapje dragen. Daar had vorig jaar toch niemand zijn geld op ingezet. En nu ineens is het 't mode- accessoire van het jaar!

Er is echt een verschuiving gaande die nog wel even gaat blijven: comfort boven fashion. Comfortabele kleding, dus. Meest gezochte kledingstuk online was dit jaar… de joggingbroek! Als je veel thuis zit, waarom zou je je dan hullen in strakke kleding? Daarbij kwam ook ineens het fenomeen coronakilo's om de hoek kijken. Tja, dan is een joggingbroek je beste vriend, die rekt lekker mee.

Dit zijn wat mij betreft de beste outfits van 2020

Billie Eilish in Chanel

Begin dit jaar, op 9 februari, hebben we gelukkig nog de Oscars gehad.

De look die mij is bijgebleven, is het pak van Billy Eilish. Echt een statement outfit van het welbekende modehuis met een grote C, Chanel.

Ik vond het een te gekke combinatie: het klassieke modehuis in combinatie met Billie. Ruig en klassiek. Zo zie je maar dat die werelden heel goed samen kunnen.

Kamala Harris in haar witte pak

Over haar look voor haar speech was duidelijk even nagedacht. Normaal gesproken draagt Kamala vooral donkere kleuren, zodat haar lichte pak extra opviel. Het had een goede reden: wit is de kleur van de suffragettes en in 2020 is het precies honderd jaar geleden dat deze vrouwen ervoor zorgden dan Amerikaanse vrouwen stemrecht kregen.

Het was dan ook een visuele ode aan de vrouwelijke activisten die het pad voor haar geëffend hebben: "Vrouwen die gevochten hebben voor gelijkheid, vrijheid en gerechtigheid voor iedereen. Inclusief de zwarte vrouwen die te vaak over het hoofd worden gezien, maar die zo vaak bewijzen dat ze de ruggengraat van onze democratie vormen. Ik sta op hun schouders."

Of de pussy bow, de strik van haar blouse, een knipoog was naar de beruchte vrouwonvriendelijke uitspraak van Donald Trump - grab ‘em by the pussy - is niet bekend, maar kan niet worden uitgesloten. Stiekem hoop ik het natuurlijk 😉

Chantal Janzen in David Laport

Over matching mondkapjes gesproken! Een letterlijk schitterende mondkap mocht mee naar de uitreiking van de Televizierring.

Hiermee liet Chantal trouwens ook zien dat je plaatselijke ondernemers moet steunen: David komt uit Goes in Zeeland.

Hier nog even het complete plaatje.

De leesbril van Máxima

De deuren van Paleis Huis ten Bosch gingen letterlijk voor ons open. Zo zagen we hoe koningin Máxima thuis aan het werk is.

Met leesbril! Wel een stylish exemplaar uiteraard – van Tom Ford. Ja, dit was ook het jaar van de leesbril – we lazen wat af in de lockdowns.

Máxima in een ‘tweedehands’ Claes op Prinsjesdag

Ook Máxima weet dat je een statement maakt met ‘koop lokaal’ en ‘hergebruik’. De keuze voor Prinsjesdag viel, heel passend bij de situatie, op een ‘tweedehandsje’ van Claes die ze al eens eerder had gedragen.

Namelijk in 2018 toen het koningspaar van Jordanië op bezoek was in ons land. Toen was de jurk knalgeel…

… en voor dit jaar was die iets donkerder gekleurd, meer strokleurig. Iets ingetogener en meteen een manier om te laten zien dat ze in deze rare tijd ook aan recycling doet.

Ik ben trouwens benieuwd of Maxima zelf aan de slag is gegaan met een tinnetje Dylon textielverf. Zo hoppa haar ‘Claesje’ in de wasmachine en dan maar hopen of de verf goed heeft gepakt.

Met dank aan Koffietijd redacteur Marie Claire Teijgeler, foto's (c) Brunopress / Koffietijd

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising