Bij het produceren van een covershoot kijken we altijd heel nauwkeurig: waar kunnen we onze covervrouw fotograferen? Op locatie, in de studio, of in haar eigen huis? Dat laatste komt, verbazingwekkend genoeg, helemaal niet zo vaak voor.

Niet iedereen wil een enorme crew over de vloer en daarbij is niet elk huis geschikt. Ik zal maar een geheimpje verklappen: niet alle BN’ers wonen namelijk even riant. Hoeft ook niet, het draait tenslotte vooral om de boodschap die ze verkondigen.

Ons covermodel van deze maand, Hedy d’Ancona, beschikt echter over beide: een puik paleisje aan de Amstel én een pittige mening.

En toevallig hangen die twee samen. Veertig jaar geleden kocht Hedy haar grachtenpand voor zo’n 395.000 gulden. Tegenwoordig heb je voor die prijs (omgerekend in euro’s) in de hoofdstad nog niet eens een garagebox.

Hevig ontzet is Hedy daarover: ‘Voor jongelui en mensen met een middeninkomen is de stad onbetaalbaar geworden.’ Dat is het type uitspraken waarmee de oud-politica zich onmiddellijk neerzet als koningin van de mantra: ‘Blijf verontwaardigd!’.

Toen we - fotograaf Roger, assistent Maaike, visagist Leco, stylist Inge en ikzelf - aan de lange tafel op de begane grond zaten, waar zo veel kunstwerken aan de muur hangen dat ik me even in een galerie waande, en Leco haar complimenteerde met de mooie vleugel, kwam Hedy met een opmerkelijk verhaal.

Het lukte haar, zo vertelde ze, op een gegeven moment nauwelijks meer om haar auto te parkeren in de buurt van haar huis. Zo overvol was het. Toen ze op een dag besefte dat ze niet meer met de wagen weg wilde ‘want hij stond zo mooi geparkeerd en ik wilde dat plekje niet kwijt’ voelde ze: hier moet iets gebeuren.

Ze deed de auto weg. Maar had geleerd: waar iets weg is, daar moet iets nieuws voor in de plaats komen. Van de opbrengst kocht ze een piano. ‘Auto eruit, vleugel erin.’

Wat Hedy (83) maar wil zeggen: ‘Blijf altijd in beweging’.

Reacties (1)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising