Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

Geen Boekenweek dit voorjaar? Geen nood!

Hoofdredacteur Claudia Straatmans tipt de meest lezenswaardige boeken die in 2021 zijn uitgekomen. Juist nu willen we ons toch helemaal verliezen in boeken, toch?1. Shuggie Bain – Douglas StuartEens in de zo veel tijd komt er een boek voorbij wat in je hart, hoofd en onderbuik gaat zitten. 'Shugg...

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur Claudia Straatmans tipt de meest lezenswaardige boeken die in 2021 zijn uitgekomen. Juist nu willen we ons toch helemaal verliezen in boeken, toch?

1. Shuggie Bain – Douglas Stuart

Eens in de zo veel tijd komt er een boek voorbij wat in je hart, hoofd en onderbuik gaat zitten. 'Shuggie Bain' is er een uit deze categorie en won dan ook niet voor niets de Booker Prize 2020. Het verhaal doet vaag denken aan Frank McCourt's  'De as van mijn Moeder', alleen is hier niet de vader, maar de moeder alcoholist en speelt het zich af in de jaren '80 van Glasgow (mijnwerkers, Whitney Houston, Michael Jackson). Het meest knappe van Stuart (van wie dit boek – dat is geen geheim – op zijn moeder is gebaseerd) is dat hij hoofdpersoon Agnes - Elizabeth Taylor met een uitkering - ondanks haar tekortkomingen met mededogen weet te beschrijven.

2. Verdwijnende Aarde – Julia Phillips

Ik heb het al vaker gezegd: nu fysiek reizen niet meer gaat, 'reis' ik met behulp van films en boeken. Door 'Verdwijnende Aarde' kwam ik op Kamtsjatka, een fascinerend Russisch schiereiland dat mijn nieuwsgierigheid al ooit opwekte door een Floortje Dessing uitzending. Twee jonge meisjes zijn verdwenen. Let op: dit is geen klassieke thriller, in sommige verhalen wordt de verdwijning maar zijdelings genoemd. Dit is een caleidoscopische vertelling waarin je meer inzicht krijgt in het hedendaagse Rusland, je voelt de spanning tussen 'witte' Russen en de oorspronkelijke inheemse bevolking. Alle hoofdstukken zijn vernoemd naar een maand, een hoofdstuk wijkt af, later blijkt waarom. Worden de zusjes ooit gevonden?

3.  Anna Hope - Verwachtingen

'Alsof je Cold Feet leest', vertelde mijn favoriete boekwinkel over deze aankoop. Drie vriendinnen, elk met een andere afslag in het leven: wel/niet moeder worden, doorgaan in een doodlopende carrière en nog veel andere essentiële levensvragen. Dacht ik eerst: o, maar dit is een dertigersboek, ook ik als 53-jarige (h)erken deze (dus schijnbare) tijdloze thema's. Met veel vaart, schwung en stijl opgeschreven. Een literaire Cold Feet, had het niet beter kunnen verwoorden.

4.  Frénk van der Linden - En altijd maar verlangen

'Pijnlijk mooi, de ontleding van twee karakters, in een scherp en liefdevol familieportret' is de aanbeveling van Tommy Wieringa. Met frisse tegenzin begon ik aan 'En altijd maar verlangen'. 'Heb ooit interview-les gehad van Frénk, die cursus was iets teveel doordrenkt  van zijn getormenteerde ziel. Waar dat vandaan komt blijkt uit dit boek. Prachtig opgeschreven, stilistisch strak, humor. Ik was om! De vechtscheiding van zijn ouders gaat onder je huid zitten. 'Ik heb lang gedacht dat je een geboren anarchist was, pa. Nu denk ik: een man die voortdurend onbewust zijn machteloosheid compenseerde.'

5. Marcel van Roosmalen – Mijn legendarische moeder overleeft alles

Nog een man, maar wel een heel bijzondere: oud-Betondorp buurtgenoot Marcel is droogkomisch, heeft een pen waar geen woord teveel uitvloeit en raakt juist door zijn uitgebeende stijl zó enorm. Moeder van Roosmalen gaat vanwege voortschrijdende dementie naar een verzorgingstehuis, en dan komt corona. Ze mag geen bezoek ontvangen, er is alleen nog ruimte voor een 'zwaaimoment' met familieleden. Al heeft ze geen idee meer naar wie ze staat te zwaaien. Herkenbaar. Geestig. Rauw. Met zelfspot. Marcel is de Ricky Gervais van de Nederlandse boekenwereld.