Deze vakantie in Friesland? Hoofdredacteur Claudia tipt deze wandelroute: Odulphuspad.

Er zijn collega’s wie het lukt hun hele kinderschaar mee te laten lopen op een lange afstandspad, ik ben al blij als ik íets van ’n sportief familiegevoel in een weekend weet op te wekken.

Mijn schoonmoeder had me al lekker gemaakt met het Odulphuspad, maar hoe krijg ik man en kind mee?

Het Odulphuspad is relatief nieuw en verbindt 260 kilometer wandelwegen in Zuid-West Friesland langs verdwenen kloosters, kerken, Friese meren én zeven van de elf Friese steden. Allemaal met de heilige Odulphus – die in de negende eeuw vanuit Brabant deze streek kwam bekeren – als leidmotief.

Er zijn vijftien etappes die je kunt afstempelen, als een soort Camino van Friesland.

Dat MOET ik natuurlijk lopen.

In ons Friese familiehuisje zwaai ik mijn man om de oren met feiten uit het handige Odulphusboekje, dat aanmoedigend door schoonmoeder is neergelegd. “Etappe 4 loopt langs het monument van alle stoere Friezen die niks van de Hollanders moesten hebben, denk aan Grutte Pier bijvoorbeeld”, zeg ik tegen man. Tienerdochter stel ik een elektrische huurfiets in het vooruitzicht voor etappe 6 – die meer verharde wegen kent

Vanuit Oudemirdum – waar ons boshuisje staat – starten man en ik met eerdergenoemde etappe 4: Promontorium (Kaap).

Vanuit de Gaasterlandse bossen richting IJsselmeer. Een route van 20 kilometer langs de Rode Klif waar een herinnering staat aan de veldslag uit 1345 tussen de Hollandse graaf Willem IV en de Friezen. Jammer dat mijn dochter niet bij dit staaltje geschiedenis is. Ook jammer dat ze daardoor het visje uit Laaxum (kleinste haventje van Europa) mist.

De volgende dag fiets ze wel mee, etappe 6: Moenia Perlae (stadswallen van de parel). 17 kilometer van Wyckel via Sloten naar Balk. Fries zoals je het verwacht. Weides met weidevogels. Historische stadjes. Het waait flink rondom het Slotermeer, maar dankzij de elektrische fiets hoor ik weinig geklaag.

Ik opper om snel een weekend terug te komen om etappe 5 af te stempelen.

En hoor geen gesputter.

Praktische info

Wandelen: Het St. Odulphus Pad is een wandel- of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Dit lange afstandspad bestaat uit 15 etappes en voert door oer-Fries landschap, op zoek naar plekken gerelateerd aan de katholieke St. Odulphus. Volg het schildje met zijn afbeelding. Er is ook een mooi boekje én een handige app, zie Odulphus Pad.

Culinair: in Laaxum – het kleinste vissershaventje van Europa – is recent de historische Zoutloods geopend. Krakend verse vis (etappe 4).

Onze all time favorite in deze streek is restaurant Omke Jan in Woudsend. Ligt niet op de wandelroute, maar voor hun gastronomische kaart rijd je graag om.

Logeren: Oudemirdum is een ideaal vertrekpunt omdat hier maar liefst drie etappes nabij zijn. In Atelier Gaasterland (ingericht door Iebele, hoofdredacteur van Linda Loves) overnacht je in stijl. Voor twee personen, geen kinderen. Wil je wel met het hele gezin weg? It Flinkeboskje in Hemelum heeft meer plek.

Voor als je meer wilt weten over Santiago aan het Wad 😊

 

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising