Help! Mijn buikje is terug!

Trouwe lezeres van mijn blog weten het wel. Ik was van de zomer helemaal in de ban van New Fysics, in de volksmond: het Maxima-dieet. En verdomd dat het niet waar was, mijn kilo’s smolten als sneeuw voor de zon.

Smolten ja, verleden tijd. Want ik merk dat de etentjes, de wijntjes, en vooral in deze periode: de chocoladeletters weer in mijn systeem zitten. Sterker: de cravings zijn weer terug. Met als absoluut dieptepunt dat ik dit weekend zelfs de chocoladeletter van mijn man heb opgegeten. Stiekem. Ter verdediging: het was wel een handgemaakte chocoladeletter van De Bijenkorf, ja.

Kortom: ik ben weer terug bij af.

De buik is terug.

En mijn snaai-gedrag ook.

En dat terwijl ik vijftig ben, en het steeds moeilijker wordt de boel er af te krijgen.

Waarom is dat eigenlijk? Ik vraag het aan mijn vriendin Ella, zelfverklaard overgangs-deskundige:

Ella: "Gewichtstoename kan voorkomen tijdens de overgang. Dat heeft in de eerste plaats te maken met de afname van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Het lichaam probeert dat te compenseren door testosteron om te zetten in oestron. Dat is een zwakkere vorm van oestrogeen. Om deze omzetting mogelijk te maken, is genoeg buikvet nodig. Dat verklaart dus dat buikje dat sommige vrouwen krijgen tijdens de overgang."

Ik sport. Ik haal met gemak mijn 5 stuks groente & fruit per dag. Maar ’s avonds, ja ’s avonds dan sluipt er een allesverslindende Demogorgon in me. Chocolade! Chocolade! Chocolade!

Hoe kan ik dat nou voorkomen? Hoe houd ik mijn 'nutrition'-patroon healthy?

Daar is Ella weer, met tips voor vrouwen boven de vijftig:

Weet in ieder geval dat je deze voedingsstoffen nodig hebt:

1. IJzer: Door hevige bloedingen kan er een ijzertekort ontstaan. Eet daarom voldoende van de volgende producten: rood vlees zoals rundvlees of lamsvlees (maximaal 2 keer per week), volkorenproducten (volkorenbrood, -pasta, brinta, havermout, spelt) en peulvruchten zoals bruine bonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en witte bonen. Om meer peulvruchten binnen te krijgen kun je minstens 2 keer per week het vlees bij de avondmaaltijd vervangen door 2 tot 3 opscheplepels peulvruchten.

2. Vitamine C: Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit je voeding. Eet daarom genoeg koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien. Probeer deze producten niet te persen of te koken, maar eet ze zo puur mogelijk.

3. Calcium: calcium helpt om botontkalking (osteoporose) te voorkomen. Begin op tijd met het eten van voldoende melkproducten, groenten, noten en peulvruchten. Vrouwen hebben dagelijks 2-3 porties zuivel (à 150 ml) nodig, vrouwen vanaf 50 jaar zelfs 3-4 porties.

4. Vitamine D: deze vitamine zorgt ervoor dat calcium goed wordt opgenomen door het lichaam. Vooral de zon zorgt voor een flinke portie vitamine D. Andere bronnen zijn vette vissoorten (makreel, zalm, haring), halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Ben je ouder dan 50 jaar, dan raadt de Gezondheidsraad aan om dagelijks vitamine D te slikken in de vorm van een tablet. De dosering is 400 IE oftewel 10 mcg. Op het etiket kun je lezen of het de juiste dosering bevat.

En Ella, geen chocolade? "Nee, Claudia, tenzij maar 1 blokje puur."

Dank Ella, voor dit vrijblijvende 50-plus dieet. Ik ga het doen.

Na 1 januari.

Eerst nog even de Spätburgunder-voorraad van mijn man opdrinken.

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising