Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

De 5 herfstwandelingen die je nú wil maken

Hoofdredacteur Claudia Straatmans: “Op mijn wandelblog #wandelenwijnwildekrullen deel ik weelderige wandelroutes, met altijd een lekker glas wijn, goede latte macchiato of stijlvolle overnachting als BELONING! Voor deze herfstweken tip ik mijn meest recente ontdekkingen. 1. Scholtenpad Winterswij...

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur Claudia Straatmans: “Op mijn wandelblog #wandelenwijnwildekrullen deel ik weelderige wandelroutes, met altijd een lekker glas wijn, goede latte macchiato of stijlvolle overnachting als BELONING! Voor deze herfstweken tip ik mijn meest recente ontdekkingen. 

1. Scholtenpad Winterswijk

Als geboren Achterhoekse is dit een van mijn favorieten. Vanwege de ‘gemeudelijkheid’ en de unieke kleinschalige natuur die de scholtenboeren (aangesteld door de adel) rondom Winterswijk hebben weten te behouden. Overnacht in het gloednieuwe boutiquehotel ‘De Heerlyckheid’ in boekenstadje Bredevoort, waarbij je vanuit de riante tuin zo het Bernarduspad oploopt. Daar langs de gracht is nu de buitenexpositie ‘Oostgelders Fotografen Collectief’ te zien. Foto’s gebaseerd op de eerste zin van een boek.

(lengte 104 km, op te delen in 4 etappes)

2. Markerwadden

Uniek stuk nieuw Nederland, opgespoten midden in het IJsselmeer. In Lelystad neem je de boot naar de Markerwadden, vanuit de nederzetting bij het haventje stiefel je in zes kilometer over het hoofdeiland. Lijkt misschien niet veel, maar de tijd verglijdt op zijn slow-life’s. Het is een voortdurende natuur-modeshow, van kwetterende watervogels, via het beklimmen van vogelkijkhutten, tot het doorploegen van duinen. Overnacht in een door Landal gesponsord Natuurmonumenten-huisje, er zijn er vier. Je koelkast – waar de zelf meegebrachte fles Sekt in kan – werkt op zonnepanelen.  

(lengte: 6 km + boottocht)

3. Toevallige Ontmoetingen route, Hoge Veluwe

Als je ergens moet zijn in de herfst is dat natuurlijk op de kleurrijke Hoge Veluwe. Vijftig tinten groen. En rood. En oranje. De naam ‘Toevallige Ontmoetingen’ maakte zo nieuwsgierig dat ik ‘m morgen ga lopen. Beloofd wordt: een constant ander landschap van zandvlaktes, bos, meertjes, en misschien zelfs wel een hert. Startpunt is Otterlo, laat daar toevallig ook Hotel de Sterrenberg zitten, waar je een coffee to go mee kunt pakken.

(lengte: 23 kilometer)

4. Vlissingen – Dishoek

In Zeeland schijnt altijd de zon, al is het maar voor even. Merkten we afgelopen weekend toen man en ik langs de kust stapten terwijl puberdochter een foto van bewolkt Amsterdam appte. De route van Vlissingen naar Dishoek laat je aardig demarreren, de Westduinen zijn namelijk wel zo’n 50 meter hoog. Neem tussendoor bij Kontiki Beachclub een Oester to Go voordat je door het strandzand – bij eb – 6 kilometer terugloopt naar je duinlodge op Vlissingen resort.

(lengte: 12 kilometer)

5. Pieterpad, traject Holten – Laren – Vorden

Ja, je leest het goed, nog een keer de Achterhoek, omdat ik hier altijd weer dat nostalgische gevoel krijg van de Noorse film ‘En eeuwig zingen de bossen’ (1959). Bovendien: het mooiste traject Pieterpad loopt hier. Ben heus niet bevooroordeeld, collega Wies vindt het ook (dus zeker geen: N = 1 ?). Coulissenlandschap, elk moment trekt een ander decor aan je voorbij. Haal voor de versnapering onderweg een appeltaart to go bij de moestuin van landwinkel Verwolde.

(lengte; 15 km + 14,4 km)

Benieuwd naar andere wandelingen? Ik heb ook erg genoten van het St. Odolphuspad!