Nouveau's hoofdredacteur Claudia tipt een wandeling over de Gorssele Heide met een fijne tentoonstelling erbij: 

"Ik ben in de gezegende omstandigheid dat mijn moeder op een boerderij vlakbij de Gorsselse Heide woont, zodat ik zo vanaf haar weiland deze prachtige droge zandgronden op kan stappen.

Dit stukje Achterhoek is zeer geliefd bij Bekend Nederland. Matthijs van Nieuwkerk, Jasperina de Jong, Adriaan van Dis, wie heeft er eigenlijk geen tweede huisje? En dat snap ik maar al te goed. Het voelt aan als een stukje Engeland op ruim een uur rijden van Amsterdam: heide, schapen, landgoederen, bordertuinen en on top of it all nog een Schotseruitenwinkel in Gorssel ook.

Samen met vriendinnen D. en J. maak ik er een vrijdagwandeling van. Vroeg uit de veren, en om half vier ’s middags weer thuis. We starten deze keer bij de kerk in ’t Joppe, een katholieke enclave. Lopen van daaruit over het zandpad naar de Zessprong, passeren op links de gelijknamige wijnboer. Vergapen ons aan de betere Achterhoekse poëzie op borden die wijnboer Wichers tussen zijn wijnstokken heeft geplant -“Kom dur Bie. Drink met (je) mate(n)”.

Het water loopt ons in de mond, maar eerst moeten we penitentie doen, we zijn immers in een katholiek gebiedje. We stuiven door naar de prachtige uitgestrekte heide. Vennetjes, Schotse grazers, loofbos. Beklimmen op het eind de uitzichtheuvel en staren over het groen, terwijl we weten: we hebben die fles Johanniter zo wel verdiend. Proost! 

Een heel weekend wandelen kan natuurlijk ook, dan loop je door naar Vorden en kun je ook een deel van het voormalige militaire oefenterrein meenemen. Voor aansluiting op het Pieterpad en/of maak je er een museumweekend Gorssel/Ruurlo van.

Dat is beslist de moeite waard, sinds zakenman, miljardair en kunstverzamelaar Hans Melchers er in 2015 Museum MORE opende. Het is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Gorssel uit 1914, dat werd uitgebreid met een moderne glazen vleugel. De kunstcollectie van Hans en Monique Melchers bestaat voornamelijk uit stukken van Nederlandse realisten van de afgelopen honderd jaar, onder wie Jan Mankes, Charley Toorop, Pyke Koch en Carel Willink.

Momenteel is er de eerste solotentoonstelling te zien van kunst-cultheld Bob Ross, die momenteel ook in de nieuwe Nouveau schittert als must-see en must-read. 

Mocht je nog tijd over hebben, dan kun je een rondje door het dorp maken. Je komt langs statige huizen, zoals De Uiver en Sonnevanck...

...en een tramstation uit 1926, gebouwd in chaletstijl. Beslist de moeite waard om te combineren! 

Nog even praktisch

Duur: 4 uur wandelen, 20 km

Gebied: Gorsselse Heide. Tussen Lochem en Deventer in. Je kunt vanuit meer richtingen de Gorsselse Heide op lopen; wij liepen vanuit ’t Joppe, maar vanuit Gorssel zelf is de heide gemakkelijker te bereiken met het ov. markegorsselseheide.nl

Vervoer ter plekke: Eigen auto of streekbus vanaf station Deventer.

Horeca: Door Museum More is het plaatsje Gorssel opgestoten in de vaart der volkeren. Er is zelfs een (biefstuk)restaurant Loetje, heel hip ‘Amsterdams’ ingericht met stalen deuren. Ik had nog nooit eerder het wandelen afgetopt met een boterham in biefstuk-jus, maar hier doe je dat.

Must-visit: in Gorssel is ook het grootste geheim op vintagegebied te vinden: Swits. Veel miljonairsvrouwen uit villa’s in deze lommerrijke bossen komen hier hun Céline’s en Louboutins inleveren. Eigenares Lonneke schenkt ook heerlijke koffie met taart.

Museum: vooraf reserveren voor Bob Ross in verband met de coronamaatregelen bij Museum More.

En ook nog: Stap door naar Almen, een schattig klein plaatsje met - hoe curieus - een van de beste Italiaanse restaurants van Nederland. 

Foto's (c) Gorssel, WikiMedia

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising