De Solden in Antwerpen is een fenomeen. Hoofdredacteur Claudia reist bijna weer af. En heeft de beste tips voor jou.

Claudia: “Elk half jaar ga ik met mijn vaste clubje vriendinnen naar de Solden in Antwerpen. Wat een feest. Grote voordeel is dat et zo aan te reizen is, maar ook weer net ver genoeg weg ligt om tegenover het thuisfront te rechtvaardigen dat we béslíst moeten blijven slapen. Zodat we de volgende dag nog één keer kunnen shoppen. Waarbij soms de uitverkoop-korting in één nacht van 30 naar 50% korting is gegaan (tot verbazing van het winkelpersoneel zelf). De Solden is net van start gegaan en duurt tot eind januari. Wij gaan volgend weekend 12 & 13 januari, het weekend waarbij de prijs zo maar kan kantelen: nog meer korting er af. En houden wij Nederlanders daar niet van? Geloof het wel toch?

                        Lees ook: Proosten op de solden, hier vind je de 6 beste wijnbars van Antwerpen

Een paar andere diepe shop-insights over de solden die ik graag met je deel:

 1. Maak van tevoren ’n lijst met wat je wilt hebben. Inkopertje, ja, maar hoe vaak ik al niet de mis ben ingegaan door impuls-aankopen. Daarom:
 2. Shop met je vriendinnen. Ze hebben een kritisch oog, kennen je kledingkast, roepen je tot de orde als je je zoveelste zwarte jurkje wilt kopen, komen soms met een suggestie die je in je koortsachtigheid zelf niet had bedacht, maar vooral: behoeden je voor miskopen. Want de belangrijkste soldenwet:
 3. Bij twijfel niet doen. Zeker niet in de uitverkoop. Je kunt namelijk niet meer ruilen.
 4. Budget. Geef jezelf van tevoren een budget, maak dat ook over naar je lopende rekening.
 5. Basics en klassiekers. Tijdloos, kun je je geen buil aan vallen. Zo ben ik blij dat F.’s hysterische glitterrokje er toch niet meer was in mijn maat. Anders had ik ‘m maar een keer kunnen dragen. Met de carnaval.
 6. Creditcards zijn moeilijk. Veel zaken accepteren geen creditcards tijdens de Solden. Moeten ze te veel commissie over afdragen. Voorkom gênante toestanden zoals bij vriendin B. en mij. Wegduikend achter een kledingrek en met de ING-app in de weer: spaargeld naar de leeggetrokken lopende rekening overboekend. (Klopt, staat haaks op punt 4 dat je je aan je max. budget moet houden, maar deze laarsjes van Thirion waren een once in a lifetime).
 7. Mijd krappe paskamers met slechte belichting en 3 spiegels rondom. Woedend was ik op mezelf, elke maand breng ik een substantieel bedrag naar de sportschool voor groot onderhoud van mijn lijf, maar wat zag ik daarvan terug in de spiegel bij &OtherStories? Niets. Sterker: de kwabben vlogen mij om de oren. In 3 D. Net toen ik mij verdrietig ter aarde wilde storten, hoorde ik vriendin B. op rechts en vriendin E. op links hardgrondig vloeken. Over hun figuur. Wie ontwerpt eigenlijk zulke freakshow-kleedkamers? Vast cool als je twaalf bent, maar onze lichamen knappen daar niet van op. Enige goede bijkomstigheid: de twee gepaste jurkjes niét gekocht.
 8. Omarm mode-jargon. Vlaamse verkoopsters die met een ijzeren gezicht zeggen dat ‘een kleedje ongesoldeerd‘ is. Toch net wat charmanter dan: “Nee hoor, is gewoon de volle mep, zéker voor u.”
 9. Geduld. Niet alleen voor vriendinnen die willen passen, maar ook voor de geheime afprijzingen van de solden. Vaak scheelt een dag al 20% korting extra. De laatste week van de solden gaan de prijzen naar 70% afprijzing.
 10. Slaap in Hotel Banks. Ons vertrekpunt voor de heilige driehoek: Steenhouwersvest/Nationalestraat/Lombardenvest. Niet alleen schitterend gelegen, ook een zeer Holland-minded-budget-beleid: van 16 tot 20 uur GRATIS Cava en tapas. GRATIS. Had ik dat al gezegd? Zie je wel dat de Solden helemaal niet duur hoeft te zijn.
 11. Shop in de Nationalestraat en omgeving. Oké, nu een spervuur van onze favoriete adresjes. Steenhouwersvest: New Step (met de barbies in de etalage, favoriete winkel Nicole Kidman), Wouters en Hendrix, Thiron schoenen, Fred + Ginger, Diane von Furstenberg. Nationalestraat: Dries van Noten, Renaissance, Garde-robe, Jutka & Riska, Labels Inc, Baby Beluga. Lombardenvest: APC, Les Petites, ACNE, Essentiel.
 12. En eindig áltijd op de Graanmarkt. Zit niet alleen een van de allermooiste concept-stores van de Benelux: Graanmarkt 13, maar daaronder huist hét groente-restaurant van België. Lukt het een reservering te krijgen bij chef-kok Seppe Nobels, dan zweef je daarna de tent uit. Liever wat voordeliger eten (lees: geld overhouden voor de Solden) treedt dan binnen bij buurman Bourla. Al járen het nostalgische adres voor garnalenkroketjes.

De Solden duurt tot 31 januari, doe je voordeel met deze tips. De volgende is in juli. Ruim de tijd voor &OtherStories in de Kleine Gasthuisstraat om haar kleedkamers te renoveren.

 

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising