Heel Holland Fietst.

Maar niet hoofdredacteur Claudia. Zij wandelt.

Elke week weer.

Soms wat korter, dan weer wat langer.

Een keer in de maand: dauwwandelen. Opstaan terwijl het nog donker is, zodat we de zon zien opgaan bij het Naardermeer, of in de Waterleidingduinen.

En minstens twee keer per jaar met vriendinnen een wandelweekend weg. Wat in werkelijkheid een wijnwandelweekend is. Er wordt net zo veel gedronken als dat er kilometers worden gemaakt (alhoewel: 29 glazen wijn – ook ik trek dat niet).

Maar wat ik maar wil zeggen: er moet ook wat te genieten zijn. Zonder lekker eten & drinken is het wandelen voor mij “kaal”. Sterker: zonder beloning/worst trekt dit keffertje geen sprintje.

Lees ook: Claudia's blog: De hobby die me bijna mijn huwelijk kostte

En ondertussen ken ik de leukste adresjes. Want waar een wijn is, is een wandelweg. Vanaf nu ga ik ze met jullie delen. Als wandelvriendinnen onder mekaar, zeg maar.

Neem nu: Der Ahr in Duitsland.

Op drie uur rijden van Utrecht.

Perfect dus voor een last-minute weekendje weg. Net voor de file over de A61 naar Duitsland scheuren, en net voor het avondeten aankomen.

Mijn all-time favorite is Hotel Hohenzollern. Sinds mijn dochter daar ooit het gesteven tafellinnen vol kliederde met verse viltstiften en hun reactie was: “Gibt nichts”, kunnen ze bij mij niet meer stuk. (Ook niet voor vriendin Karin, die een beetje verliefd is op eigenaar Torsten, meer een Bert van der Veer dan een sexy adonis, maar zijn waanzinnige wijnkelder maakt alles goed).

Hohenzollern kost zo’n € 110 per nacht. Als de budgetten in mijn vriendenclub anders zijn, slapen we ook wel eens in Zur Saffenburg in Mayschoss (1 persoonskamers voor € 43).

Hohenzollern ligt Am Silberberg. Eenmaal aangekomen gooien we onze balkondeuren open, staren naar het grote klooster in het dal, de groene bergen in de verte en nemen onze eerste slok Sekt van het huis. (Schloss Vaux).

Daarna dineren in het uitstekende restaurant. Maar ook: op tijd naar bed, want morgenochtend begint het serieuze werk.

Hohenzollern ligt aan de RotWeinWanderWeg, een 40 kilometer lange slingerende weg tussen de wijnranken door. Mooi, maar soms een beetje toeristisch. Zeker in september/oktober als er wijnfeesten zijn. Een goed alternatief is dan Der Ahrsteig. Vanuit Hohenzollern daal je af naar het plaatsje Walporzheim. Van daaruit volg je de bordjes. 17 kilometer klimmen (het heet niet voor niets ahrsteig!) en dalen richting Bad Neuenahr.

Ergens halverwege staat een beeldig Lourdeskapelletje, even bidden en door. Goed lunchadres op deze route: Brogsitter Sanct Peter. Ach, overal is het leven als Gott im Deutschland. Langs de Rotweinwanderweg staan etablissementen als Förster’s Weinterrassen, kunstig opgeschilderd door een of andere plaatselijke Hundertwasser.

Der Ahr is het gebied van de Spätburgunder (Pinot Noir). Vind ik ook lekker hoor, maar ik drink vooral Riesling. De knisperende witte wijn die zo veel gedaantes kan aannemen, van strak mineraal naar vol rond. Alleen: Der Ahr is geen Riesling-gebied. Wordt wel verbouwd hoor, maar mooiere, complexere Rieslings kun je beter in Die Nahe of Der Pfalz (binnenkort ook in Claudia’s wijnwandeltips) kopen.

Wel heeft WinzergenossenSchaft Mayschoss een goede Riesling-Sekt waar ze maar € 10,99 voor vragen. En verder komen de beste Spätburgunders ter wereld van plaatselijke winzers als Jean Stodden, Kriechel, Meyer-Näkel. Gewoon even vanuit de RotweinWanderWeg naar beneden afdalen, en proeven maar. En in elke plaats beneden in het dal stopt het treintje, om je weer terug naar Hohenzollern, of welk hotel dan ook te brengen.

Terwijl ik dit tik denk ik: potverdorie, het water loopt me alweer in de mond, ik voel bijna het knisperende van de boombladeren onder mijn voeten. Waarom zit ik hier, en niet daar? Zwaar tijd om weer eens te gaan. Toch vriendin Karin de foto van Torsten maar eens als worst voorhouden.

 

Claudia’s wandeltips:

Gebied: Der Ahr in Duitsland. Het gebiedje tussen Bad Neuenahr en Altenahr.

Hoe ver rijden? Op drie uur rijden van Utrecht. Bij Venlo de A61 nemen en daarna afslag 34.

Looproutes: De Ahrsteig is 17 kilometer, klinkt niet lang, maar houd rekening met een lichte stijging en daling tijdens het lopen. De Ahrsteig sluit aan op de RotweinWanderweg, deze is 40 kilometer lang. Je kunt deze in etappes lopen.

Drank: Overal. Je loopt letterlijk tussen de druivenstokken. Op broeierige dagen soms beetje bedwelmd door geuren.

Kans op verkering? Ja, als je van bejaarden en van geblokte blousjes houdt.

Calorieverbranding: stijgwerk staat garant voor 400 kilocalorieën per uur.

 

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (55) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2022
2021
2020
2018
2017
More content below the advertising