Groot nieuws vorige week. De RVD bevestigde het inderdaad in een persbericht: Hare Koninklijkheid Koningin Máxima heeft een beugel. “Op aanraden van haar tandarts.” Zo’n onzichtbare. Die schijnbaar toch zichtbaar was, anders had ’n snuggere journalist er niet naar gevraagd.

Zo’n beugel draag ik ook. Die van mij heet Invisalign, maar je hebt ook andere merken (en nee, ik heb geen aandelen, zie punt 1 hieronder). Een plastic beugel uitgevonden voor mensen 'met een lifestyle waar een slotjesbeugel niet bij past' (aldus de folder). Spint vast een rijke Amerikaanse firma garen bij. Maar ik ben maar wat blij dat ik weer breeduit kan lachen. Vorig jaar rond deze tijd had ik nog een scheef ondergebit. Tandarts noemde dat deftig: tertiaire crowding. Ik vond het niet deftig, maar gedeukt. Geloof me: ouder worden zie je eerder aan tanden dan aan rimpels. Maar met dank aan mijn bitje durf ik nu weer te lachen met een Julia Roberts smile van oor tot oor. Zal ik daarom jullie vragen maar beantwoorden die jullie niet aan Máxima, maar wel aan mij durven te stellen?

Lees ook: Claudia's blog: waarom ik het stiekem fijn vind weer thuis te zijn

Wat kost dat grapje?
Tussen de € 2500 en € 3500 (dit laatste als je veel tussentijdse controles hebt). En nee, het wordt niet vergoed. Althans niet door 'mijn' Zilveren Kruis. Ik wilde op mijn 50ste met een recht gebit voorwaarts, dus heb het toch gedaan. Ja, een bak met geld. Het was een Chanel-tas of rechte tanden. Overigens schijnt CZ deze plastic beugel wél te vergoeden, maar omdat mijn dochter ook al bij Orthodontie loopt, werd het switchen naar ‘n andere verzekeraar lastig. Ach, ik zie de zonnige kant: moeder & dochter gezellig an de beugel. Onze bewaarbakjes knus naast elkaar in de badkamer.

Doet het pijn?
Nee. Het is wel even letterlijk doorbijten als je ‘m inkrijgt. Zit strak als een skinny jeans. Loopt na een paar dagen dragen ook uit. Daarom moet je om de twee weken een nieuwe beugel inklikken.

Hoe lang draag je deze beugel?
Ongeveer een jaar. Minimaal twintig uur per dag. Er uit halen bij eten en drinken. Vond ik al lastig met al die persdiners die ik heb (tandjes in, tandjes uit), maar als ik aan Máxima denk met al die ellenlange koninklijke banketten, zwijg ik nederig.

In- uitklikken? Valt ie dan niet als een blad van de boom?
Het lijkt wel een Ikea inklik-kast. KLEMVAST! Zelfs bij het gilletje dat ik vorige week slaakte toen ik met een paraglide de Oostenrijkse wolken in ging, viel-ie niet het dal in.

Kun je koffie drinken met je bit in?
Ik ken collega’s die complete Latte’s wegklokken.

Gaat dat dan niet eeeeuuuuhhhh….stinken?
Máxima ruikt naar roosjes. Altijd. Maar een opeenhoping van koffie- en etensresten doet ook haar roosjesveld anders rieken, vermoed ik zo. Gelukkig is daar natuurazijn om te weken (bruistablet mag niet, is letterlijk killing).

Gênante situaties gehad?
Wat dacht je van: beugel in restaurant laten liggen? Ober die ‘m vond heeft er nog steeds nachtmerries van.

Volgende week mag mijn beugel er definitief uit. Ik mis haar nu al.

 

More content below the advertising

Reacties (0)

Claudia Straatmans (51) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2018
2017
More content below the advertising