Jahaaa, over twee maanden is het zo ver. Dan word ik 51 jaar. Ik kan het bijna niet geloven. Ben blij, trots, en heel gelukkig dat ik nog zo vol energie zit en elke dag iets van het leven wil maken. Mijn vader overleed toen hij 56 jaar was, dus ik ben dankbaar voor elk jaar er bij.

En ik wil nog zo veel.

Kom bijkans tijd te kort.

Wat ik nog wil:

1. Rechtop op een surfplank. Ik werd op mijn 49ste gegrepen door het gevoel in de flow te zitten met de zee. Het is werken, heel hard werken om dit ongetrainde lichaam rechtop te krijgen. Maar ik boek vooruitgang, ben van 1 seconde weifelend op een plank naar 2 seconden wiebelend op een plank gegaan. Deze zomer wil ik drie seconden rechtop!

2. Rechte tanden. Ik heb een jaar lang een Invasalign beugel gehad (zo’n onzichtbare als Máxima). Ben € 3.500 armer, en zie nog steeds tanden scheef staan. Beraad me op nieuwe methodes. En anders wordt het een ouderwetse draadjesbeugel.

3. Een rechte buik. En meteen weet ik: die kan ik vergeten. ‘Na je vijftigste verlies je je taille’. Dat klopt.

4. Realistisch zijn. Wat hoort wel tot de mogelijkheden, wat niet? Mijn moeder elke week bellen, is wel een mogelijkheid. Zo schattig ook dat ze nog een van de laatsten is met een vast toestel. Een sixpack zal ik nooit meer krijgen. Topmodel zal ik ook nooit worden, laat staan slangenmens. Maar dat staat toch allemaal niet in verhouding met wat ik nog wel kan: mijn moedertje elke week bellen.

5. Recht doen aan andere vrouwen. Een van mijn grote voorbeelden, Madeleine Albright, zei ooit: “There is a special place in hell for women who don’t help other women.“ En zo is het maar net, wij vrouwen moeten elkaar steunen. De Sisterhood. Geen krabbenmand.

6. Mediteren. Morgenavond mijn eerste les. Ik heb er vijftig jaar over gedaan om daar de rust voor te krijgen.

7. Maar wat ik vooral wil is de wereld een beetje mooier maken. Door een relativerende lach, een knipoog en wat zelfspot. En laten we vooral genieten van wat we wél hebben. Dat moedertje, dit leven, en die grote fles Veuve Clicquot. Liever geen taille en wel champagne, dan geen lol en een six-pack.

Maar ik geloof dat je daar 51 voor moet worden, om dát te kunnen zien.

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (53) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2018
2017
More content below the advertising