Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

Claudia tipt: dít zijn de fijnste boeken voor september

Hoofdredacteur Claudia: Ik zeg het vaker: een goed boek raakt. Kan je optillen, sleurt je door alle stadia van Griekse zuivering met een katharsis op het eind, maakt je syntactisch slimmer, semantisch stijlvoller. Of is simpelweg even heel erg lekker om een paar uren mee van de wereld te zijn.Dit...

Claudia Straatmans

Hoofdredacteur Claudia: Ik zeg het vaker: een goed boek raakt. Kan je optillen, sleurt je door alle stadia van Griekse zuivering met een katharsis op het eind, maakt je syntactisch slimmer, semantisch stijlvoller. Of is simpelweg even heel erg lekker om een paar uren mee van de wereld te zijn.

Dit is mijn lijst met mijn fijnste boeken van de afgelopen maand. Ik houd van boeken waar ik iets van opsteek, of waarvan het plot mij voortdrijft, en/of de zinnen mij verrukt de woorden doen herlezen. Ik ben niet van de chicklit (daagt me te weinig uit), wel van de thrillers voor als ik ’s avonds in bed nog wat makkelijks wil lezen.  

Charlotte Wood, Weekend

Een roman over vriendschap, ouder worden, en bepaalde OMA’s (overtuiging, mening, aanname) waar een jarenlange vriendschap bijna altijd mee te maken krijgt. ‘Zij zal wel weer de grootste kamer willen’. Ik vond dit een herkenbaar mooi boek over 70+ Australische Sex & The City vrouwen. Vier verschillende personages, elke lezer identificeert zich wel met een van hen. Een van de vier is overleden – namelijk Sylvie, het cement in de vriendschap – de andere drie moeten op weekend zonder haar. Maakt het hun band sterker, of nemen ze hierna voorgoed afscheid van elkaar?

Paula Hawkins, Een langzaam smeulend vuur

Wat kan die Paula Hawkins godsgruwelijk spannende thrillers schrijven. Dat was al zo bij ‘Het meisje in de trein’ en wordt met ‘Een langzaam smeulend vuur’ onderstreept. De ingrediënten: een moord op een woonboot, een labiele vrouw, een tante, een buurvrouw, en nog een buurvrouw. En wham: knetterende spanning.

Ingrid de Vries, Schijnvrucht

Ik moest even door de omslag en titel heen kijken, maar ben blij dat ik heb doorgezet. Schijnvrucht boeit vanaf zin één. Een jong meisje valt voor een oudere man. Extra indringend aan deze goed geschreven roman is dat het een waar gebeurde geschiedenis betreft. Het gaat om De Vries’ vader en moeder. Al googlend tijdens het lezen, kwam ik er achter dat Ingrids vader schilder en schrijver Tjomme de Vries was. Dat geeft dit boek nog meer lading.

Sally Rooney, Prachtige wereld, waar ben je?

Voor alle liefhebbers van ‘Normale Mensen’ (boek + tv-serie),  Sally Rooney’s nieuwste is weer een proeve van genialiteit op het gebied van observaties, dialogen, personages. Twee mannen, twee vrouwen, eind twintigers, bijna dertigers, in het hedendaagse Ierland, maar met een universeel thema: alleen zijn, eenzaam zijn, en hoe je je leven kunt delen met anderen.

Roxane van Iperen, Brieven aan ’t Hooge Nest

Verdieping op van Iperen’s fenomenale boekenhit: ’t Hooge Nest (nu als The Sisters of Auschwitz op nummer 2 in de Amerikaanse NY times lijst). Vrolijkmakend is het niet, maar wel enorm noodzakelijk en urgent. Juist nu!