Zeshonderd gram spinazie op een dag, zeven eetlepels kikkererwten. Zet dat zoden aan de dijk? Ja, de kilo’s vliegen er af. Hoe veel?

Lees maar even mee.

Maar eerst over de methode die ik tien dagen lang heb gevolgd. En nee, dit is geen sponsored blog, ik wilde dit helemaal zelf. Weer even in het reine met mezelf komen.

De term vegan switch klonk mij als spruitjes in de oren.

Tien dagen lang geen zuivel, geen vlees en vis. Wel heel veel groente en noten. Plus elke dag bewegen. Hoeft niet elke keer intensief, als je maar probeert aan 10.000 stappen per dag te komen. En o ja, alles moet binnen tien uur opgegeten zijn, intermittent fasting heet dat. 

Er zijn vier afbouwdagen waarop je nog dierlijke eiwitten mag eten als kip of vis. Daarna vier vegan dagen: geen ei, geen zuivel, niksnie dierlijke eiwitten. Daarna weer 2 opbouwdagen waarbij je voorzichtig weer kip/vis toevoegt.

Dag 1: 150 g kip op het program, drie maaltijden per dag. Beslist geen tussendoortjes. En bij elke maaltijd een ondersteunende pil van de firma Fittergy die de vegan switch heeft bedacht. Marianne Dignum is de sportcoach die me ondersteunt.

Dag 2: Niet veel veranderingen ten opzichte van gisteren. Belangrijkste is dat de kip van 150 naar 100 gram gaat. Ik heb niet echt een hongergevoel, komt waarschijnlijk door de maagvullende kikkererwten bij twee van de drie maaltijden.

Dag 3 & 4: Vanaf vandaag krijg ik meer plantaardige dan dierlijke eiwitten binnen. De hoeveelheid plantaardig vezelrijk voedsel blijft toenemen, op naar 600 gram bloemkool.

Dag 5: De eerste volledig veganistische dag! Lekker veel kikkererwten. Na ja, lekker, ze komen me al een beetje de neus uit. Voel me bijna zelf een ‘frog’.

Dag 6, 7, 8: Wel drie maaltijden per dag, maar beslist geen tussendoortjes. Dan maar vroeg naar huis, om om 18 uur al aan de piepers (aardappelen mogen wel!) te kunnen. Met 600 gram spinazie er bij. Yummie, zegt dochter plagerig.

Dag 9: Voorzichtig weer wat dierlijk vet. Verheug me eigenlijk niet eens op het kippetje ’s avonds, zo goed voel ik me inmiddels bij vegan.

Dag 10: Officieel moet ik nu de lunch overslaan, schijn je de vetverbranding mee te prikkelen. Ik prikkel juist vooral mijn snaai-zin. Zit met mijn vriendinnen in de auto naar Antwerpen. Barbelijn heeft haar traditionele granola-cacaobollen gemaakt, de hongerklop vliegt mij aan, en ik zie mijn vingers in het cacaozakje graaien.

Mijn eerste faux pas deze tien dagen, want voor de rest heb ik het goed opgevolgd. Met beloning toe: 2 kilo minder op de weegschaal. Ik graai nog snel een granola-cacaobol!

Wat levert het mij op?

* 2 kilo er af. Geen idee voor hoe lang.

* Ongelofelijk schoon gevoel. In hoofd en darmen.

* Wat als nadeel heeft dat alles wat in de darmen komt, het ook snel wil verlaten.

* Kikkererwten veroorzaakt namelijk flatulentie.

* Bewustwording hoe goed vegan voor mij is, en dat meer mensen het zouden moeten doen.

* Realiseren dat ik mijn zendingsdrang niet aan mijn gezin opleg: “Zeg, ga jij even normaal doen” aldus man als ik steiger bij het zien van een scheut koeienmelk in de puree.

* Een mooie huid, krijg veel complimenten over mijn glow. Maar kan ook mijn nieuwe blusher zijn.

Maar al met al: vind het een heel prettige methode om je zelf even te resetten. En wat kilo’s kwijt te raken. Wil eigenlijk wel opnieuw (maar dat kan mijn man nog even niet aan).

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising