Claudia: “Ik ben net terug van een wijnfietsweekend in Deidesheim, Duitsland. Met drie vriendinnen fietsen we van wijngaard naar wijngaard, en overal proeven we. En spugen we weer uit – zodat we door kunnen naar de volgende ‘winzer’.

Mijn vriendenclubje en ik komen hier nu al zo’n elf jaar, en raken nooit uitgekeken. Wijn is namelijk net als Parijs. Je bent ín of uit de mode. Natuurlijk kun je ook een tijdloze klassieker zijn. Maar sommige druiven zijn opeens hip & happening. Je hebt wijnen die plots front row mogen zitten. En jaargangen die met elegantie en souplesse over de catwalk schreien.

Ik tip daarom voor nu deze 7 wijnen:

1. Scheurebe. Een kruising tussen Sylvaner en de Riesling-druif. Daardoor een goede, lichte instapper voor beginnende wijndrinkers. Ontworpen door de Duitse onderzoeker Georg Scheu, en de laatste jaren aan een enorme opmars bezig. Juist omdat zijn frisheid nu zo in fashion is.

2. Riesling Sekt Brut. Bij mode horen bubbels. En die drink ik ook heel graag. Maar echte Franse champagne is prijzig. Sekt is betaalbaarder.

Duitse Sekthuizen proberen trouwens – a la designerhuizen – ook de beste bottelaars elders weg te halen. Reichsrat von Buhl lokte de keldermeester van Bollinger, en wordt daar nog steeds om “gehaat”.

3. Grauburgunder oftewel Pinot Gris oftwel Pinot Grigio. Sommige boeren gooien na het gistingsproces de donkere schil nog in het vat, zodat deze ’n trendy rosé uiterlijk krijgt.

4. Riesling. Altijd. Overal. Of het nou een trocken of een spätlese is, een Riesling betovert ALTIJD.

5. Spätburgunder. Een rode wijn? Jawohl. Ook bekend als de pinot noir. Wat niet iedereen weet, is dat je deze wijn gekoeld kunt drinken. Sterker: dan komt deze nog meer tot haar recht. Lekker bij een bbq als je rood bij vlees wilt.

6. Grüner Veltliner. Vergeet de chardonnay. Dat is een prima druif hoor, vooral als die in het noorden van Frankrijk groot is geworden, maar er zijn echt heel veel middelmatige chardonnay’s op de markt. Doe het niet. Schenk dan liever een Gruner Veltliner. Combineert bij veel gerechten. Bij de Hema hebben ze een uitstekende.

7. Pas du Tout. Na alle zes wijnen hiervoor even detoxen? Grapedistrict heeft een prima alcoholvrije bubbel.

En dan nog even dit. Vlakbij Deidesheim heeft Dr. Buerkin-Wolf een landgoed geopend: Englischen Garten. Honderden vierkante meters gras, bomen, vogels, lavendel. In strandstoelen, luxe zitjes, en duurzame bankjes wijnproeven met zicht over de velden. Als er een wijnhemel bestaat, ziet ‘ie er zo uit. Allemaal naar Deidesheim/Wachenheim dus.

Zum wohl!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Reacties (1)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising