Tender Vocation noemt mijn vriendin Doret het.

Teder antwoorden. Of het als tedere missie hebben om mensen met een kort lontje met vriendelijkheid te bejegenen.

Hoe we daar zo op kwamen?

Elke eerste vrijdagochtend van de maand lopen Doret, Joleen en ik een forse wandelroute. Dauwwandelen noemen we het. Het moet aan drie voorwaarden voldoen.

  1. We starten heel vroeg, nog voor het krieken van de dag, zodat we daarna nog kunnen werken.
  2. Aan het eind van het pad moet een lekkere koffietent zitten.
  3. We spreken geen kwaad over anderen.

Onze gesprekken moeten echt ergens over gaan. We willen geen sapperdeflapgeruchten over moeders van het schoolplein. Geen meninkjes die als feiten worden verpakt. Roddelen over anderen is gif wat in een kameraadschap sijpelt, bouwstenen aantast en vriendschappen ondermijnt.

Een beetje zoals de blauwe regen zich aan het invreten is in mijn buitenmuur (oké, gekke vergelijking, maar jullie begrijpen zo beter wat ik bedoel).

We willen sowieso aardiger zijn voor anderen. Aardiger over anderen denken. Compassie hebben. Beseffen dat iedereen zijn of haar best doet en ploeterend en struikelend door het leven gaat.

En dan komt Doret opeens met de uitdrukking Tender Vocation.

Had ze gehoord op een congress over zorgethiek.

Beantwoord boze patience met begrip en tederheid en je ziet op slag de strakheid in hun lichaam veranderen. Do had het meteen uitgeprobeerd toen ze voor rood licht stond te wachten, schijnbaar nogal ‘breed’ het fietspad in beslag nemend. Een mevrouw met haast kwam aangescheurd: ‘TRUT AAN DE KANT’, kreeg ze naar haar hoofd. Do draaide zich om, lachte en sprak met rustige stem: ‘Sorry mevrouw, dat ik voor UW rode licht sta.’

En ja, toen gebeurde het echt. De mevrouw met haast verzachtte, stamelde dat ze misschien ook niet door rood had moeten willen…

Laat nou een paar dagen later een persbericht van SIRE op mijn bureau landen. Bottomline: SIRE lanceert een campagne die het bewustzijn wil laten groeien dat ‘aardig zijn, loont’. Dat onaardig zijn niet nodig is en dat het makkelijk is om aardig te zijn, met als gevolg dat mensen zich bewust aardiger gaan gedragen.

Ofwel in Mien Dobbelsteen Hollands: ‘Wie goed doet, goed ontmoet’.

Zullen we het eens met zijn allen gaan doen? Gewoon proberen? AARDIG zijn. Ook al is diegene tegenover jou dat niet. Haal diep adem, denk aan de magische woorden ‘Tender Vocation’ and give it a try.

En wie weet mag je dan binnenkort wel met ons mee dauwwandelen.

Zo aardig zijn we wel.

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising