Vriendin Elleke appte. De herfstvakantie komt er aan “wat doen we met de kinderen?”. Hen een week laten bankhangen met een gameboy, daar knapt niemand van op. Bovendien hunkeren we naar natuur, naar pompoenen en naar quality time met onze bloedjes.

Het besluit is snel genomen. We gaan. Met elkaar. Vier vriendinnen, negen kinderen. Maar wel op rij-afstand graag. Voor die ene vriendin die pas later kan aanschuiven.

Vijf topbestemmingen voor de herfstvakantie in eigen land:

1. HET VECHTDAL: VIJFTIG TINTEN GROEN

Gelijk maar één van de mooiste parels die Nederland rijk is: het Vechtdal in de provincie Overijssel. Geen wonder dat veel Bekende Nederlanders hier een tweede huisje hebben (Hallo Jeroen Krabbé!). Waar de rivier de Vecht zich kronkelend een weg baant door het schitterende groene landschap langs pittoreske dorpjes.

Je proeft de sfeer van vervlogen tijden bij het zien van de typisch Sallandse boerenhoeves en wandelt uren door een afwisselend decor van heide, uitgestrekte bossen en zandverstuivingen.

Naast de uitbundige natuur leg je aan in pittoreske stadjes als Dalfsen, Ommen en Hardenberg. Hier gaan winkelen en cultuur hand in hand. Een ideale streek om per fiets te verkennen. Of met de boot natuurlijk! Op Startpagina.nl vind je de mooiste bestemmingen voor een vakantie in eigen land.

2. DE ACHTERHOEK: WIJN EN KASTELEN

Mijn persoonlijke favoriet. En niet alleen omdat ik er vandaan kom. Natuur, kastelen, eigen wijn.

Van oudsher is de Achterhoek een mysterieus hoekje van Nederland, deze streek was voor westerlingen moeilijk te bereizen door een uitgestrekt moeras dat het gebied aan de westkant afsloot.

Zelf heb ik de sprong naar ‘t Westen gewaagd. En nu, nu kom ik heel graag terug naar het Oost’n. Voor Gorssel, met zijn More Museum, de beste vintage winkel van Nederland, en de nabijgelegen Gorsselse heide.

Wandelen langs waar Jos Brink ooit heeft gewoond (Gerrit Slagmanstraat). Ruurlo, waar in mijn kindertijd de tv-serie Zevensprong werd opgenomen (doodeng!) en waar je tegenwoordig door datzelfde kasteel kunt dwalen en naar werk van Carel Willink kijkt (minder eng).

Bredevoort, het boekenstadje. Groenlo, mijn geboorteplaats, met zijn grachten – waardoor ik als tiener fantaseerde dat ik eigenlijk in Venetië woonde.

En dan moet ik natuurlijk ook even Mathijs van Nieuwkerk noemen. Hij kent de geneugten van de Achterhoek al langer, heeft niet voor niets een tweede huisje in Almen. Waar overigens het beste Italiaanse restaurant van de omtrek staat: Da Nonna Pippina. Deze laatste tip krijgt u er van mij zo maar gratis bij.

3. TEXEL: VAN UNESCO TOT LONELY PLANET

Alle waddeneilanden zijn natuurlijk een topbestemming voor een fijne vakantie in eigen land (en werelderfgoed van Unesco). Maar Texel is het beste bewijs dat je niet naar Zuid-Europa hoeft voor een topvakantie.

De wereldberoemde reisgids Lonely Planet zette het eiland op de 9e plaats als Europese topbestemming, net onder Tenerife. Dat wisten wij natuurlijk allang. Het grootste deel van Texel is een nationaal park; één grote natuurpracht met bos, polders, duinen en wad. In stadjes Den Burg en de Koog is het heerlijk shoppen en relaxen op de vele terrassen.

En last but not least: het strand! Dat prachtige, kilometerslange strand, waarop je uren kunt uitwaaien.

4. VEERE: BLIJ DAT JE HIER BENT

Wist je dat Middelburg in de Gouden Eeuw na Amsterdam de grootste havenstad van de Republiek was? Dit rijke verleden proef je nergens zo goed als in het historische stadje Veere, in de gelijknamige provincie op het Zeeuwse Walcheren.

In de 16e eeuw kende dit havenstadje een ongekende bloeiperiode dankzij het monopolie op het verhandelen van Schotse Wol. Die Schotse invloeden zie je dan ook overal terug.

Maar in de provincie Veere vind je ook het gezellige Domburg en Zoutelande (ja, van het liedje), prachtige bossen, kronkelende kreken en natuurlijk kilometers strand.

5. HET GEULDAL: ON-NEDERLANDS MOOI?

De Geul is de snelst stromende rivier van Nederland en baant zich al kolkend een weg door het ronduit schitterende Geuldal in Limburg. De bloeiende graslanden langs de oevers, de bosflora in de hellingbossen, de adembenemende uitzichten vanaf de steile heuveltoppen maken wandelen hier tot een bijna on-Nederlandse belevenis.

Bijna, want Zuid-Limburg behoort uiteraard tot de Nederlandse landschappen. Stiekem is het misschien zelfs wel één van de mooiste gebieden, want de variatie is subliem. Prachtig natuurschoon, Imposante kastelen, prehistorische grotten en stadjes als Valkenburg aan de Geul staan garant voor een afwisselende en ontspannen weekendje weg in eigen land!

Zin gekregen in een vakantie in Nederland? Op Startpagina.nl ontdek je nog veel meer prachtige bestemmingen en de beste aanbieders. 

Reacties (0)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising