Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Claudia Straatmans

Claudia blogt: "Hoe ik gek werd van de overgang en het nachtzweten, en toch van de opvliegers afkwam."

Dit verhaal bevat HORMONENClaudia Straatmans, hoofdredacteur Nouveau: ‘Ik blog weleens over hormonen. Ik ben namelijk een voorstander van hormoon-therapie. Mits je de risico’s voor jezelf goed onderzoekt. Maar als ik er positief over schrijf, hormonen hebben me namelijk écht af­geholpen van het n...

Claudia Straatmans

Dit verhaal bevat HORMONEN

Claudia Straatmans, hoofdredacteur Nouveau: ‘Ik blog weleens over hormonen. Ik ben namelijk een voorstander van hormoon-therapie. Mits je de risico’s voor jezelf goed onderzoekt. Maar als ik er positief over schrijf, hormonen hebben me namelijk écht af­geholpen van het nachtzweten, merk ik dat ik veel lezeressen tegen de borst stuit.

Ze zijn mordicus tegen, ook al blijf ik altijd vriendelijk uitleggen dat ik heus wel weet wat ik doe. Al die heftige reacties, het lijkt wel of hormonen de nieuwe ruggenprik zijn”.

De overgang is hot 

Toevallig hebben we er in de Nouveau van deze maand een groot artikel over. Er verschijnen diverse boeken over, bekende Nederlanders Isa Hoes en Medina Schuurman zetten zichzelf neer als ambassadeurs. En iedereen heeft een mening. Wat is dat toch? Waarom bezorgen hormonen en de overgang ons meer dan opvliegers?

Samen met collega Wies probeer ik dat uit te zoeken. Wies is ook voorstander van hormoontherapie.

Of zoals Wies zegt: Ik vlog en blog regelmatig over hormoonsuppletie omdat ik vind dat we in Nederland nog zo achterlopen als het gaat om goede informatie. Hormonen slikken heeft nog altijd een negatief imago, terwijl er de afgelopen tien jaar zo veel veranderd is. Van mij hoeft niemand aan de hormonen, maar het is wel fijn als we weten wat er allemaal mogelijk is.”

Happy met hormonen

Zoals ik al zei, in de Nouveau van deze maand álles over Happy met Hormonen?! waarin Wies, ikzelf en journalist Karin Kuijpers een wetenschappelijk en informatief beeld proberen neer te zetten. We interviewen deskundigen, zoals huisarts Caja Veugelers.

De huisarts:  ‘Waar iemand last van heeft, bepaalt diegene zelf. De een zal zich tien keer per nacht omdraaien met nachtzweten, de ander wordt er gek van, krijgt slaaptekort en wordt kribbig. In dat laatste geval kan hormoontherapie een geschenk zijn. En in de meeste omstandigheden zijn de risico’s hiervan gering.

Op duizend vrouwen zie je één tot vier extra gevallen van vrouwen die borstkanker krijgen wanneer ze langer dan drie jaar oestrogeen en progesteron gebruiken.’

Ik gebruik Femoston in de lage dosering (0,5/2,5 mg), dat levert me vast hoon en kritiek op, en toch tik ik onderstaande waarom het mij geholpen heeft:

1. DÁG NACHTZWETEN. Nachtenlang zweten, zweten, zweten. Dekbed af, dekbed op. Ik had er bijna een gespierde honkbalarm van ontwikkeld, zo vaak gooide ik de deken woest van me af. DAT.WILDE.IK.NIET.MEER.

2. GEEN RODE KOP EN OPVLIEGERS. Als zelfs je kind van elf in haar verhaaltjes laat vallen dat haar ‘Stranger Things Demogorgon’ een opvlieger heeft, dan weet je dat je dit woord te vaak gebruikt.

3. RECENTE WETENSCHAPPELIJKE INFORMATIE. José Rozenbroek heeft een boek over de overgang geschreven, dus weet waar ze over praat. Toen ik na een slok koffie een knalrode kop kreeg (zelfs de reuk van cafeïne deed de roodheid in mij ontvlammen), informeerde José waarom ik niet aan de hormoontherapie zat.

Mijn ijdele repliek: “Omdat ik bang ben dat ik er dik van word.” José verslikte zich bijna in haar groene thee: “Juist van gebrek aan oestrogeen word je dik.” Kijk. Dat wilde ik horen. (En voortaan drink ik ook groene thee hoor, José, veel beter inderdaad).

4. EEN MEEDENKENDE HUISARTS. Op naar de dokter. Waar ik verder nooit kom. Dus als ik er ben, is het wel een dingetje. Ik had een vrouwelijke arts, misschien scheelde het, dat weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat ze openstond voor HST (Hormoon Substitutie Therapie). Er werd naar mijn dossier en familiegeschiedenis gekeken.

Er werd gevraagd of er borstkanker in de familie zit. Met HST is er namelijk een licht verhoogde kans op deze nare ziekte. Volgens onderzoek van tien jaar geleden. Onder zestig-plussers. Deze uitkomsten kun je niet lineair-extrapoleren naar een vijftigjarige, aldus mijn huisarts: “Die halve procent extra risico weegt niet op tegen ‘n verbeterde levenskwaliteit vanwege eindelijk weer eens goed slapen”.

Ik kreeg een recept mee voor Femoston 2,5/5 mg.

5. HET WERKT! Ik slaap weer, mijn haren krullen als in mijn jonge jaren, en de nare klotsende oksels zijn ook verleden tijd.

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die dit onzin vinden. Die tegen zijn. Die geloven dat de natuur haar gang moet gaan. Dat ik maar een minder stressvol beroep moet kiezen. Dat ik te makkelijk over risico’s heen stap. Maar hé dat is ook zo fijn van 51 jaar zijn. I don’t care. Lekker van me af laten glijden. Zoals André Hazes al zong: “Ik leef mijn eigen leven”. Zonder opvliegers, deze keer.

En verder zeggen wij van Nouveau: Je omarmt de overgang of je vervloekt ’m, je haat hormoonpillen of je kan ze wel zoenen. We gaan er allemaal doorheen en dan kun je je maar beter niet opwinden over wat een ander doet. Het is al warm genoeg.

Meepraten? Mail: claudia.straatmans@sanoma.com