“Laatst vertelde een jonge collega mij besmuikt dat ze een nerdhobby had. “Een wat?” vroeg ik haar nog. “Een nerdhobby” zei ze. Omdat Collega bij een lustvol, stoer, stout weekblad werkt, dacht ik aan erotische toestanden of nachtenlang videogamen,  maar nee: het prozaïsche antwoord was: “wandelen”. Alleen kon ze dat niet delen met haar mede-twintigers, want wie houdt er nu van wandelen?”.

Nou, ik dus.

En ik niet alleen. Het lijkt wel of er opeens een groep leuke, coole 50+ vrouwen is die massaal uitkomen voor het geluk dat wandelen heet. Een beetje zoals je vroeger opeens Abba tóch goed mocht vinden, omdat dj Rob Stenders zijn zegen had gegeven.

Wandelen is HOT, en helemaal 2018. WANT:

 1. Het is goedkoop. Je hebt geen dure kleding of andere zogenaamd essentiële apparatuur/ materiaal nodig. Heel anders dan bijvoorbeeld bij skiën waar je al honderden euro’s verder bent voordat je überhaupt op de piste staat. (Wandelen in ski-gebieden is overigens ook top, zie de foto).
 2. Het kan overal. Zo je huis uit de paden op de lanen in. Ik had het geluk dat ik afgelopen kerstweken met mijn gezin in een Fries boshuisje zat, maar ook in de grote stad kun je alle kanten op. En het goede nieuws: er is altijd wel ergens natuur, zelfs een verwaarloosd plantsoen heeft schoonheid, immers ‘beauty is in the eye of the beholder’.
 3. Het inspireert. Het bos is een verbeeldingsparadijs voor ontwerpers. Mijn fantasie slaat in ieder geval helemaal op hol. Zie ik weer een boomstamvergroeiing waar Marcel Wanders een vaas van zou kunnen maken.
 4. Het is filosofisch. Immanuel Kant liep elke dag exact dezelfde ronde in Kaliningrad en overpeinsde daar zijn ‘Kritik der reinen Vernunft’. Ik bedoel maar: wandelen leidt tot grote filosofische gedachten. Zoals:
 5. Van wandelen val je af.
 6. Koffie én appelgebak daarom toegestaan. En smaken nóg lekkerder als je net 19,6 km rondje Naardermeer achter de rug hebt. Tel daarbij op dat de zelfgebakken appeltaart van Stadzigt de lekkerste van Nederland is. En je begrijpt dat we alleen al voor deze appeltaart ons bed uitkomen.
 7. Het verbindt. Ja, het bed uitkomen dus. Liefst lopen vriendin Doret en ik om 7 uur al onze wandelrondes. De zon zien opkomen is namelijk magisch. (En veul spiritueler dan vroeger toen je de disco uitrolde).
 8. Je ziet nog eens een vos. Zoals D. & ik dus die ochtend bij het Naardermeer.
 9. Het beeldhouwt de bilspieren. Echt waar, met flik doorstappen trekken m’n bilspieren aan.
 10. Een dure psycholoog is niet meer nodig. Terwijl we lopen, onze issues doornemen, elkaar coachen op het levenspad, worden de problemen kleiner & kleiner. Psychiater Bram Bakker zweert bij hardlopen, maar coaching-sessies tijdens het wandelen – daar knappen wij weer van op.
 11. Helemaal digiproof.  Een IPhone houdt het aantal stappen* bij, dus zelfs puberdochter vindt het nu cool. Sterker: ze denkt dat wandelen helemaal alleen en speciaal is uitgevonden door… Apple.
  (En o ja, Edith, je vroeg het mij al eerder, maar het stappen-appje* is die witte, met dat rode hartje).

Op Nouveau.nl deel ik regelmatig mijn favoriete wandelroutes. Laat je ons weten waar jij graag ‘stapt’? (in de ochtend dan hè): Claudia.Straatmans@Sanoma.com

Reacties (1)

nira01
2/1 | 

Ik wil mijn prachtige getuigenis delen over hoe ik mijn Echtgenoot van mijn leven terugkeerde, ik wil de mensen vertellen dat er een echte spell caster online is en is krachtig en oprecht, Zijn naam is Baba Wale Wiseman, hij heeft geholpen Ik heb onlangs mijn relatie met mijn man herenigd die me dumpte. Toen ik contact opnam met Wiseman, wierp hij een liefdesbetovering voor mij en mijn echtgenoot die zei dat hij niets meer met mij te maken had, belde mij en begon me te smeken. Voor iedereen die dit artikel leest en hulp nodig heeft, kan Wiseman ook alle soorten hulp bieden, zoals het herenigen van een huwelijk en een relatie, het genezen van alle soorten ziekten, rechtszaken, zwangerschapsvertelling, we zijn nu heel blij met ons zelf. Wiseman laat hem beseffen hoeveel we van elkaar houden en elkaar nodig hebben. Deze man is echt en goed. Hij kan je ook helpen je gebroken relatie te herstellen. Ik had mijn man terug! Het was als een wonder! Geen huwelijkscounseling en we doen het heel goed, in ons liefdesleven. Contact opnemen met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing
via e-mail: babawalewiseman01@gmail.com
WhatsApp: +2348129806153

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising