Elke week tippen Chef Lifestyle Wies en ik elkaar de leukste wandelroutes. Deze kende Wies nog niet. Maar nu ook speciaal voor jou. Duits wandelgeluk. Snel aan te rijden.

HET GEBIED

Der Ahr in Duitsland.

Op slechts drie uur rijden van Utrecht (en lezeres Annemieke Stolk, maar twee uur van Almelo).

Perfect dus voor een last-minute weekendje weg. Net voor de file over de A61 naar Duitsland scheuren, en net voor het avondeten aankomen.

HET HOTEL

Mijn all-time favorite is Hotel Hohenzollern. Sinds mijn dochter daar ooit het gesteven tafellinnen vol kliederde met verse viltstiften en hun reactie was: “Gibt nichts”, kunnen ze bij mij niet meer stuk.

Ook niet bij vriendin Karin, die een beetje verliefd is op eigenaar Torsten, meer een Bert van der Veer dan een sexy adonis, maar zijn waanzinnige wijnkelder maakt alles goed. Hohenzollern kost zo’n € 110,- per nacht.

Maar soms slapen we in Zur Saffenburg in Mayschoss (1 persoonskamers voor € 43,-) als we wat meer op de budgetten moeten letten. .

Hohenzollern ligt Am Silberberg. Eenmaal aangekomen, gooien we onze balkondeuren open, staren naar het grote klooster in het dal, de groene bergen in de verte en nemen onze eerste slok Sekt van het huis (Schloss Vaux).

Daarna dineren in het uitstekende restaurant. Maar ook: op tijd naar bed, want morgenochtend begint het serieuze werk.

DE WANDELING

Hohenzollern ligt aan de RotWeinWanderWeg, een 40 kilometer lange slingerende weg tussen de wijnranken door. Mooi, maar soms een beetje toeristisch. Zeker in september/oktober als er wijnfeesten zijn.

Een goed alternatief is dan Der Ahrsteig. Vanuit Hohenzollern daal je naar het plaatsje Walporzheim. Van daaruit volg je de bordjes te volgen. 17 kilometer klimmen (het heet niet voor niets ahrsteig!) en dalen richting Bad Neuenahr.

Ergens halverwege staat een beeldig Lourdeskapelletje, even bidden en door.

DE LUNCH

Goed lunch-adres op deze route: Brogsitter Sanct Peter. Vooral de binnentuin is heerlijk relaxt. Ik nam er een gebakken zalm op een zuurkoolsausje, en had nog nooit zo’n knapperige vis geproefd.

Langs de Rotweinwanderweg staan ook etablissementen als Förster’s Weinterrassen, kunstig opgeschilderd door een of andere plaatselijke Hundertwasser.

DE WIJN

Der Ahr is het gebied van de Spätburgunder (Pinot Noir). Vind ik ook lekker hoor, maar ik drink vooral Riesling. De knisperende witte wijn die zo veel gedaantes kan aannemen, van strak mineraal naar vol rond.

Alleen: Der Ahr is geen Riesling-gebied. Wordt wel verbouwd hoor, maar mooiere, complexere Rieslings vind je in Die Nahe of Der Pfalz.

Wel heeft WinzergenossenSchaft Mayschoss een goede Riesling-Sekt waar ze maar € 10,99 voor vragen. En verder komen de beste Spätburgunders ter wereld van plaatselijke winzers als Jean Stodden, Kriechel, Meyer-Näkel.

Gewoon even vanuit de RotweinWanderWeg naar beneden afdalen, en proeven maar. En in elke plaats beneden in het dal stopt het treintje, om je weer terug naar Hohenzollern, of welk hotel dan ook te brengen.

Nog even in ein Kurz und Knapp:

Gebied: Der Ahr in Duitsland. Het gebiedje tussen Bad Neuenahr en Altenahr.

Hoe ver rijden? Op drie uur rijden van Utrecht. Bij Venlo de A61 nemen, en daarna afslag 34.

Looproutes: De Ahrsteig is 17 kilometer, klinkt niet lang, maar houd rekening met een lichte stijging en daling tijdens het lopen. De Ahrsteig sluit aan op de RotweinWanderweg, deze is 40 kilometer lang. Je kunt deze in etappes lopen.

Drank: Overal. Je loopt letterlijk door de druivenstokken. Op broeierige dagen soms beetje bedwelmd door geuren.

Kans op verkering? Ja, als je van bejaarden en van geblokte blousjes houdt.

Calorieverbranding: stijgwerk staat garant voor 400 kilocalorie per uur.

En Wies, wat wordt jouw wandeltip aan mij volgende week?

Reacties (3)

Bezoeker
4/3 | 

Zo leuk. Ik lees graag je verhalen vooral je tips zeker als wijnliefhebber. Ik zal volgend jaar maar in de auto stappen en een paar van de leuke routes gaan rijden/wandelen.

Bezoeker
5/3 | 

Leuk al die tips (en dan ook nog gepersonaliseerd (-: ) Een weekend in het najaar staat gepland! Hartelijke groet, Annemieke

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising