Keek je nog geen Oogappels, de NPO-serie over drie moderne families, stap dan NU in. Het is briljant. Scenario, dialogen, regie (Will 'Gooische Vrouwen' Koopman en haar zoon), herkenbare ouder-pubersituaties, maar vooral: de acteurs. Zonder de rest te kort te doen (Ramsey Nasr ook geniaal) mijn absolute favoriet is MEREL (gespeeld door Malou Gorter).

Wat houd ik van die vrouw. Ze wil het zo graag goed doen, maar ze is zo egocentrisch, of zoals ze zelf zegt: 'Ik weet dat ik onmogelijk ben, maar ik houd wel van jullie'.

Wat een spiegel houdt ze mij en mijn vriendinnen voor. In ons allemaal zit een stukje Merel. Na afloop appen we elkaar dan ook haar one-liners die zo uit ónze mond hadden kunnen komen.  '10K? Dat vind ik geen overbieden. Dat vind ik een fooi'. En: 'Nee, ik ga geen bordjes halen'.

Sterker, we herkennen niet alleen onszelf – ambitieuze 50+ vrouwen met een hang naar de wijnfles – in Merel, mijn man noemt mij zelfs al Merel. En wel in deze vijf situaties:

1 Als het Merel's kookbeurt is, gaat ze afhalen

Merel heeft een drukke baan, en die wil ze ook nog eens perfectionistisch goed doen. Huishoudelijke zaken schieten er dan ook bij in. Maar er moet 's avonds wel met het gezin gegeten worden.

Per toerbeurt wordt er door de familie gekookt – inclusief door de kinderen. Ook mijn dochter weet een zeer verdienstelijke 'Pasta a la Gigi Hadid' te maken. En ik? Moe van het werk haal ik liever snel en makkelijk af – net als Merel.

2 En overschrijdt ze het budget

Door dat afhalen (uiteraard bij de traiteur, niet bij de snackbar: 'Dat is niet gezond') geeft ze meer uit dan van tevoren met echtgenoot Erik afgesproken. Onder het mom: 'Ach, ik werk hard genoeg, dan kost het maar een keer wat meer'.

Check.

3 Woedend als iemand in haar meertje zwemt

Merel zwemt graag buiten. Naakt. Momentje voor haarzelf – zodat ze daarna de drukke dag weer aan kan. Verderop bij haar in de buurt ligt een openbaar meertje. Giftig werd ze toen er opeens iemand anders in zwom.  'Hé, dit is mijn meer', schreeuwde ze de indringer toe.

Ook ik denk soms dat de publieke ruimte de mijne is. O wat vond ik het irritant dat het De Mirandabad (waar ik voor mijn gevoel het buitenzwemmen in november had ontdekt – is niet zo, weet ik ook wel) opeens letterlijk werd overspoeld.

4 Koelkast open, grijpend naar de wijnfles

Pfoeh, wat een realitycheck. Zo kwam ik ook jaren uit kantoor, als een Pavlov met de jas nog aan linea recta naar de ijskast, wijnfles uit de deur pakkend.

In Oogappels wordt goed in details gedacht: bij O.S.M. staat er inderdaad altijd een witte wijnfles open in de ijskastdeur. Nu met het thuiswerken zit daar bij mij meer de rem op lieve mensen. En doordat – geef ik eerlijk toe - ik nu wel een hele letterlijke spiegel voor kreeg gehouden.

5 Roepen dat jij altijd alles moet doen.

Eerste aflevering van Serie drie (woensdagavond) gezien? Dochter Lieke verhuist naar een studentenhuis, Merel weet eigenlijk niet goed raad met de situatie, claimt dat zij heus wel de koffie heeft gekocht 'die jullie vervolgens koud hebben laten worden'. Omdat ze niet de handen uit de mouwen steekt, loopt ze vooral in de weg. Ze wordt weggestuurd om broodjes te gaan halen. Haar weerwoord: 'Ik moet hier ook altijd alles doen'.

Daarna nog een keer met droge ogen tegen ex-echtgenoot Erik die informeert naar haar dag: 'Ik heb Lieke geholpen met verhuizen'.

Kijk die aflevering en besef dat iedereen altijd zijn eigen versie van de waarheid heeft.

Volgende week woensdag weer een Oogappels. Kan geen genoeg krijgen van Merel. Malou Gorter bedankt. Wat zet je mij & mijn 9 vriendinnen in één persoon compleet en treffend neer.

Reacties (1)

More content below the advertising

Claudia Straatmans (54) is Hoofdredacteur Nouveau en houdt van wandelen, wijn, man & dochter én van haar vriendinnen. "Samen met andere vrouwen wandelen, Duitse rieslings uitproberen en vooral met heel veel zelfspot onszelf onder de loep nemen, dat is geloof ik waar ik voor geboren ben. 

Archief

2021
2020
2018
2017
More content below the advertising