Nouveau's Anita haalt opgelucht adem nu de skinny jeans even helemaal passé is, want wijd is net wat eleganter en combineert wat chiquer: "De spijkerbroek is een evergreen, maar de modellen veranderen elk seizoen. Dit najaar is de wijde en elegante jeans trend en mag je skinny jeans weer in de kast."

Een jeans kan natuurlijk altijd, maar aankomend seizoen is ‘ie chic en classy. Van Chanel tot Celine, bijna elke ontwerper had de wijde jeans op de catwalk en dat is goed nieuws voor als je graag spijkerbroeken draagt, maar er ook een beetje fashionable in uit wilt zien.

Met dank aan Hollywood

Ook al werd denim kleding in de 19de eeuw al gebruikt door schatzoekers, echt populair werd de broek pas in de jaren ’50 toen Hollywood acteurs en actrices de broek gingen dragen.

In de jaren ’60 werd de spijkerbroek het tenue van de student en een symbool voor de hippiebeweging. De ‘flared’ broek en ‘low waist’ broek deden hun intrede in de jaren ’70 en in de jaren ’80 kreeg de broek zelfs een designerstatus toen ontwerpers als Calvin Klein en Armani jeans op de catwalk showden.

Royal jeans

Ook het koningshuis al jaren fan van de spijkerbroek. Zette ooit Grace Kelly de trend in de jaren ’50, tegenwoordig combineert koningin Máxima de jeans met een feestelijke top. Catherine, de hertogin van Cambridge, droeg in 2005 haar jeans al met een tanktop, deze look zie je nu weer terug bij Bottega Veneta.

Duurzame alternatieven

Helaas is de spijkerbroek een van de meest vervuilende items uit de mode-industrie. Zowel door het gebruik van pesticiden voor de katoenplanten, de bizarre hoeveelheid water (7000 liter voor een broek…) als de chemicaliën voor het verven. Vergeet vooral ook de slechte omstandigheden van de lageloonlanden niet.

Op dit moment zijn er allerlei initiatieven om jeans duurzamer te maken. Vooral het gebruik van minder water en een verbod op giftige verfstoffen tref je nu bij veel broeken aan. Kijk dus vooral op de aangehechte informatielabels als je een nieuwe broek aanschaft. Een MUD jeans bijvoorbeeld wordt van gerecycled materiaal, eerlijk en zonder giftige stoffen gemaakt.

Goede pasvorm

Er zijn oneindig veel verschillende spijkerbroeken te krijgen. Een mooie en elegante spijkerbroek heeft dit seizoen een hoge taille (high waist) en is bij voorkeur wijd (bandplooi) of uitlopend.

Kies de jeans die goed past bij je figuur. Voor smalle types zal dat een wijde broek zijn, ben je iets voller dan geeft een rechte (relax fit) broek een mooi effect. De skinny jeans mag in ieder geval weer de kast in. De meeste spijkerbroeken, ook al zijn ze wijd,  hebben stretch in de stof verwerkt zodat ze prettiger zitten.

Zo draag je jeans als je 45+ bent

Sportief, met een wit T-shirt of sweater, een oversized colbert en sneakers.

Zakelijk, combineer de spijkerbroek met zwarte coltrui en beige bouclé jasje en hakken.

Feestelijk, een feestelijke top maakt elke jeans direct feestelijk. Denk aan een paillettentop, een one-shouldertop of witte top met een reusachtige corsage (à la Máxima).

Jeans voor elke portemonnee

Hoge jeans met naad midden voor Weekday € 65

Organic gerecyclede jeans &OtherStories € 89

Uitlopende duurzame jeans met rafelrand MUD jeans € 119,95

Wijde werkman jeans met zakken aan de zijkant Essentiel Antwerp € 225

Luxe Jeans met hoge tailleband en uitlopende pijpen Victoria Beckham € 550

 

Reacties (0)

More content below the advertising

Chef mode Anita Willemars (59) is een fashion addict en shopper in hart en nieren en is ze verantwoordelijk voor alle modepagina's in Nouveau. Voor Nouveau.nl test zij persoonlijk alle nieuwe fashiontrends uit (en stelt zich daarbij soms ook de gewetensvraag: kan dit nog wel na je veertigste?). Volg haar op instagram voor alle tips & tricks op mode en beauty gebied @anitawillemars

Archief

2022
2021
2019
2018
2017
More content below the advertising