Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Anita Willemars

Zó draag je retroprints als je 50+ bent

Ik ken ze nog uit mijn jeugd, al die verschillende en kleurrijke motieven die nu weer opduiken.Nu noemen we het retroprints, toen zag je ze veel in het interieur, zoals op lampen of als behangprint op de muur. Precies dit type print is weer hip & happening en ditmaal in kleding.De mode zoekt vake...

Anita Willemars

Ik ken ze nog uit mijn jeugd, al die verschillende en kleurrijke motieven die nu weer opduiken.

Nu noemen we het retroprints, toen zag je ze veel in het interieur, zoals op lampen of als behangprint op de muur.  Precies dit type print is weer hip & happening en ditmaal in kleding.

De mode zoekt vaker haar inspiratie in het verleden. Dat vind ik alleen maar leuk, denk aan alle outfits van bijvoorbeeld Jacqueline Kennedy of Audrey Hepburn, hier in de seventies.

Dat de seventies prints na bijna 50 jaar weer zouden opduiken, dat had ik niet verwacht. Toch word ik er wel direct vrolijk van: ze doen me denken aan mijn  jeugd, aan mijn paars met oranje kamer, de gedessineerde lampenkappen in huis en natuurlijk ook aan de muziek van die tijd zoals Kate Bush en Chi Coltrane.

Dus ik zeg: 'Hallo seventies prints, welkom terug!'

Hoe draag je ze?

Een ijzersterke fashionwet is dat je een comeback trend beter niet exact zoals ie in de winkels hangt kunt dragen als je hem de eerste keer hebt meegemaakt. Het gevaar van de seventies print is dan ook dat als je niet goed oplet, je te veel een retrolook krijgt. Het gaat er dus om dat je goed mixt & matcht met items van nu.

1 Hou het simpel

Draag je een item met een retroprint, hou de rest van je outfit dan zo ‘clean’ mogelijk. Bij een blouse met een seventies print draag je dus een effen broek of rok. Zo gaat alle aandacht naar de print. Draag je een retroprint jurk, combineer die dan met een elegante schoen of juist de Chelsea boots die nu zo populair zijn.

2 Combineer met kleur of met wit

De kleuren van de jaren zeventig zijn ook nu populair. Denk aan de paars/oranje combinatie! Een paarse broek combineert dus prima met een retroprint blouse waar ook oranje of roze inzit. Vind je al die felle kleuren wat veel van het goede, denk dan aan alle bruintinten uit de jaren zeventig. Combineer de bruine retro print met wit en je outfit krijgt direct iets moderns en cleans.

3 Accessoires

Waren het 50 jaar geleden de hippies die de retroprint combineerde met Indiase shawls en kralenkettingen, nu is de trend voor vrouwen van alle leeftijden. Dus combineer je 'm met een mooie riem en een goede tas en eventueel een goudkleurige schakelketting. Keep it simple.

Dit zijn mijn favoriete retroprints:

Ik liep gisteren door de stad en werkelijk in bijna elke kledingwinkel zag ik de seventiesprints hangen. Er is dus een enorm aanbod. Kies vooral de print waar jij blij van wordt. Hier laat ik je mijn favoriete items met retroprint zien.

De jurk die ik draag is van Claudia Sträter € 169,95

1 Doorknoopjurk 4Funkyflavours € 149,95

2 Jurk met retro dessin Claudia Strater € 179

3 Rok met bohemian print Caroline Biss € 160

4 Blouse met print en volants Zara € 29,95

5 Kaftanjurk Essentiel Antwerp € 225

6 Lange blouse met borduursels Zara € 49,95

7 Blouse met print 4Funkflavours € 99,95

8 Overslagrok 4Funkyflavours € 89,95

9 Jurk met camouflageprint Caroline Biss € 240

10 patchwork look blouse Zara € 19,95

11 Palazzo broek met print Stieglitz via De Bijenkorf € 95,20

Foto's jaren zeventig (c) Getty Images