Waar ik ook kom, iedereen begint over mijn krulhaar. Nu lijkt zo’n bos met krullen misschien lekker makkelijk, maar ook krulhaar moet goed verzorgd worden. Al is het maar om te voorkomen dat je krullen pluizen worden. Ik geef je mijn 5 persoonlijke tips.

Als kind schaamde ik mij dood voor mijn krullen. Elke ochtend stond ik eerder op om ze eindeloos glad te föhnen. Niet wetende dat, zodra ik op de fiets sprong op weg naar school, mijn haar in een enorme pluizenbos veranderde doordat de wind vrij spel had. Ik heb zelfs mijn haar proberen te strijken op de strijkplank. Dat was een tip uit Viva, maar duidelijk niet geschikt voor mijn haar, want toen het begon ruiken, was de helft van mijn haar gesmolten.

In de loop der jaren ben ik mijn krullen gaan omarmen en nu na mijn 50ste ben ik er hartstikke blij mee. Er zijn tegenwoordig ook veel meer haarproducten speciaal voor krullend haar op de markt, dat scheelt.

Toch wil ik graag een groot misverstand uit de weg ruimen: dat krulhaar altijd goed zit is absolute onzin. Ik denk dat mensen met krulhaar net zo veel ‘bad hair days’ hebben als mensen zonder krullen! Ook krulhaar moet goed verzorgd worden en ook krulhaar is gevoelig voor de weersomstandigheden; zo heb ik met regen meer krullen dan met droog weer. Dit zijn mijn tips:

1 Koud afspoelen

Het heeft lang geduurd voordat ik besefte hoe belangrijk een goede shampoo en conditioner zijn. Want, waarom veel geld uitgeven als een goedkope versie goed werkt? Pas toen een kapper boos werd op mij, ben ik (om hem te plezieren) een dure shampoo gaan gebruiken.

De grap is dat je na één keer ook het verschil niet ziet. Dat zie je pas naar een paar maanden. De conditie van je haar blijft gezonder met een goede shampoo. Naast het gebruik van de juiste shampoo en conditioner, spoel ik mijn haar altijd na met koud water (ook in de winter) dit is een tip van haargoeroe Rob Peetoom.

Shampoo & Conditioner Aveda Botanical Repair vanaf € 31,50

2 Wikkelen

Dit geldt voor ieder haartype, droog je haar niet door met een dikke rulle handdoek door je haar te gaan...

... maar wikkel je haar in een speciale haardoek, of in een oud T shirt. Je haar droogt op deze manier net zo goed en beschadigt niet zoals dat met een rulle handdoek zou gebeuren.

Hair cape Aquarius € 19,95

3 Kammen

Je mag je haar niet kammen als het nat is, maar ik doe dat wel, met een borstel speciaal voor nat haar. Mijn haar valt namelijk niet te kammen als het droog is.

Voordat ik mijn haar kam gebruik ik een primer. En echt, ik ga nergens meer naartoe zonder dit product, want de borstel gaat zoveel makkelijker door mijn haar als ik een paar spraytjes op mijn natte haar heb gedaan.

Invisible oil Primer Bumble & Bumble € 24, 50

4 Krullen knijpen

Na het ‘nat’ borstelen knijp ik in mijn vochtige haar de krullencrème. Ik zit best veel met mijn handen in en aan mijn haar, dus het is voor mij belangrijk dat die crème niet gaat plakken aan mijn handen.

Anderzijds: als ik de crème niet gebruik, dan blijven m’n haren aan mijn gezicht plakken, ook niet best. Deze crème is voor mij dus eveneens onmisbaar.

Intense curl cream Moroccanoil € 36,80

5 Meer volume

Krullen zakken uit en de ene dag heb ik een veel mooiere bos met krullen dan de andere dag. Mijn geheime truc is om wat speciaal poeder bij de wortel te spuiten.

Je haar krijgt dan direct meer volume, oftewel het gaat meer van je hoofd afstaan. Dit werkt trouwens ook goed met droogshampoo. Let wel, dit doe ik alleen voor feestjes en je moet het goed föhnen en uitschudden.

Osis+ Volume poeder € 21.70

6 Droge punten

Jarenlang heb ik een beetje babyolie op mijn haarpunten gedaan. Behalve dat mijn haar minder ging pluizen, kreeg het ook direct een mooie glans

Tegenwoordig doe ik ‘echte’ haarolie in mijn haarpunten. Het verzorgt en geeft direct een beetje glans aan je haar.

Olaplex Bonding Oil € 24,99

7 Naar de krullenkapper!

Wist je dat er kappers zijn, die gespecialiseerd zijn in krullen? En wist je dat er heel veel verschillende soorten krullen zijn? Van Noord-Europese krullen tot Zuid-Afrikaanse krullen! Het grote voordeel van een krullenkapper is dat je eindelijk serieus genomen wordt met je krulhaar en dat ze je haar echt op een andere manier knippen. Namelijk zo dat je krullen mooier vallen.

Mijn favoriete krullenkapper is Simcha & Friends in Amsterdam

Dit zijn mijn ‘persoonlijke’ tips, elk krulhaar is anders, dus het blijft toch een beetje testen of deze tips voor jou ook werken. Ik hoop dat je er wat aan hebt! 

 

 

 

Reacties (1)

More content below the advertising

Chef mode Anita Willemars (60) is een fashion addict en shopper in hart en nieren en is ze verantwoordelijk voor alle modepagina's in Nouveau. Voor Nouveau.nl test zij persoonlijk alle nieuwe fashiontrends uit (en stelt zich daarbij soms ook de gewetensvraag: kan dit nog wel na je veertigste?). Volg haar op instagram voor alle tips & tricks op mode en beauty gebied @anitawillemars

Archief

2022
2021
2019
2018
2017
More content below the advertising