Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Anita Willemars

'Van strand en lounge tot feestje: de kaftan kan altijd'

Van Kris Jenner tot koningin Máxima, iedereen is fan van de kaftan. Elegant, vrouwelijk, vergevingsgezind op een dikke dag – het is een verrukkelijk kledingstuk voor alle leeftijden. Nouveau's mode-coördinator Anita Willemars legt hier uit hoe je 'm stylet.Klassieker wordt hippie-hitHet kledingst...

Anita Willemars

Van Kris Jenner tot koningin Máxima, iedereen is fan van de kaftan. Elegant, vrouwelijk, vergevingsgezind op een dikke dag – het is een verrukkelijk kledingstuk voor alle leeftijden. Nouveau's mode-coördinator Anita Willemars legt hier uit hoe je 'm stylet.

Klassieker wordt hippie-hit

Het kledingstuk is al zo oud als de weg naar Rome en elke zomer duikt ‘ie weer in een nieuwe gedaante op: de kaftan. Het betreft een jurk-achtig gewaad met wijde mouwen en eventueel een rij knopen middenvoor.

Er zijn vele variaties mogelijk. Ooit werden rijkelijk borduurde kaftans gedragen door Ottomaanse sultans en zag je dat het kledingstuk zich verspreidde door het gehele Middellandse zeegebied.

Met name in landen als Algerije, Marokko en Tunesië werd de kaftan een dagelijkse dracht, zowel voor mannen als vrouwen. In de jaren 60 en 70 (de hippie-periode) kwam de kaftan ook naar de lage landen, om er vervolgens te blijven en nooit meer weg te gaan.

Van strand tot galadiner

Juist vanwege de simpelheid van het kledingstuk kun je een kaftan werkelijk bij elke gelegenheid aan. Ideaal om hem snel over je badpak aan te schieten als je een latte macchiato wil halen op het strand. Maar ook op een staatsbanket voldoet een kaftan aan alle heersende kledingeisen. Niet voor niets is menig koningin erin gespot.

Stylingtips 45+

Sportief: een katoenen kaftan met print combineer je met slippers, een rieten tas en grote zonnebril. Een ideale look voor de vakantie of een stranddag.

Klassiek: Een effen kaftan, met eventueel borduursels langs de hals, heeft verder niets nodig. Combineer met een simpele handtas en platte schoenen. Je kunt er ook een bijpassende broek bij dragen.

Feestelijk: Draag de kaftan in een opvallende kleur en combineer met zoveel sieraden als je maar wil.

Ter inspiratie! 

1 Semi-transparante kaftan met bloemenprint Richard Quinn.

2 Kaftan met print en knopen middenvoor Valentino

3 Roze kaftan met klepzakken Max Mara

4 Kris Jenner in een felroze kaftan

5 Model in kaftan in 1980

6 Queen Elizabeth in 2006

7 Koningin Maxima bij staatsbezoek aan Luxemburg in 2018

8 Aretha Franklin in 2011

9 Model begin hippie periode 1967

Kaftan voor elke prijs

10 Emilio Pucci € 690

11 Hennes & Mauritz € 19,99

12 Zara € 49,95

13 Speezys € 169,95

14 Spicy Scraves € 169,95

15 Dries Van Noten € 460