Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Anita Willemars

Moderedacteur Anita is verliefd op de petticoattrend

Modecoördinator Anita Willemars spot de nieuwste modetrends én laat zien hoe je die draagt. Vandaag: leukste wijde rokken van dit moment: 'Ik word zo vrolijk van een petticoat en het staat zo feestelijk!'SEX AND THE CITYTussen 1998 en 2004 was Sarah Jessica Parker (57) als Carrie Bradshaw in Sex ...

Anita Willemars

Modecoördinator Anita Willemars spot de nieuwste modetrends én laat zien hoe je die draagt. Vandaag: leukste wijde rokken van dit moment: 'Ik word zo vrolijk van een petticoat en het staat zo feestelijk!'

SEX AND THE CITY

Tussen 1998 en 2004 was Sarah Jessica Parker (57) als Carrie Bradshaw in Sex and the City een ware trendsetter. Haar mix & matchoutfits van designerkleding en vintage verrasten en inspireerden de kijkers iedere aflevering.

Designers die in de serie werden genoemd, zoals Manolo Blahnik en Oscar de la Renta, wonnen enorm aan populariteit. Sarah droeg de petticoat, ooit bedoeld als onderkleding, met een leren jack of een kort jasje. Die stoere sexy look is dankzij haar iconisch geworden.

NIEUWE SERIE: AND JUST LIKE THAT…

De opvolger van Sex and the City bestaat uit tien delen, die vanaf nu bij HBO Max te zien zijn. De hoofdrolspeelsters wonen nog steeds in New York en zijn nu 50-plus. Bijna de hele cast van Sex and the City doet weer mee.

Helaas is de stylist van weleer nu verbonden aan Emily in Paris, maar te zien aan de previews is ook deze serie een stilistisch feestje.

In And Just Like That… draagt Carrie weer volop baanbrekende en opvallende outfits en ook deze keer zien we haar in petticoat. Ditmaal een witte versie, sportief gecombineerd met een gestreepte sweater.

En onder deze jurk zit ook een vrolijke petticoat.

Ze droeg er zelfs eentje naar de première!

WAT IS EEN PETTICOAT?

De petticoat is eigenlijk een onderrok, bedoeld om de bovenrok meer volume te geven. De petticoat bestaat uit meerdere lagen klokkende stof. In de negentiende eeuw werden ze van gesteven katoen gemaakt.

Christian Dior blies de petticoat in 1947 nieuw leven in met zijn New Look. Vanaf de jaren vijftig werden de onderrokken van nylon (tule) gemaakt, waardoor de rok nog wijder kon uitstaan.

Het voordeel van de wijde rok is dat je taille slanker lijkt en vrouwelijke vormen benadrukt worden.

DE PETTICOAT OP DE CATWALK

De petticoat is dit seizoen in al zijn variaties te zien bij onder anderen Molly Goddard, Yohji Yamamoto en Carolina Herrera.

Van Carolina Herrera draagt Sarah Jessica Parker in de serie ook een wijde stippenrok, met eronder een kleine petticoat.

Stylingtips

  • Sportief draag je de petticoat zoals SJP, met een vrolijk gekleurde sweater en witte korte laarsjes met hak.
  • Klassiek leg je het accent op de taille met een brede riem en een smalle onopvallende top. Een beetje à la de New Look van Dior.
  • Stoer: een witte petticoat met een kort zwart motorjack à la Blondie is een statement-outfit.

DE PRETTY PETTICOAT

SUPERWIJDE STIPPENROK, Carolina Herrera, € 1.640.

KLASSIEKE PETTICOAT, € 39,95, Lightinthebox.

GEDESSINEERDE TULEN ROK, Molly Bracken via Zalando, € 64,95.

WIJDE KATOENEN ROK MET PLOOIEN, Ulla Johnson, € 425.

SEMI-TRANSPARANTE WIJDE ROK, Michael Michael Kors, € 195.

Foto's (c) Getty Images