Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Anita Willemars

Modeblogger Anita: "Waarom ik niet in klassiekers geloof"

Bij klassiekers denk ik aan een witte blouse of een trenchcoat. Kledingstukken die je eens in je leven aanschaft en waar je tientallen jaren plezier van hebt.Mijn eerste klassiekerMidden jaren tachtig, ik had net mijn eerste baan, spaarde ik voor mijn eerste echte ‘modeklassieker’. Uiteindelijk k...

Anita Willemars

Bij klassiekers denk ik aan een witte blouse of een trenchcoat. Kledingstukken die je eens in je leven aanschaft en waar je tientallen jaren plezier van hebt.

Mijn eerste klassieker

Midden jaren tachtig, ik had net mijn eerste baan, spaarde ik voor mijn eerste echte ‘modeklassieker’. Uiteindelijk kocht ik een prachtig zwart colbert van Claude Montana (wie kent hem nog?). Een rib uit mijn lijf, maar een zwart colbert draag je de rest van je leven, suste ik mijzelf.

Het colbert stond prachtig, dat eerste seizoen tenminste. Na een jaar liep ik al behoorlijk voor gek. Ik had het gekocht toen de brede schouder hype op zijn hoogtepunt was.

Dat was mijn beste mode-les ooit: een zwart colbert is inderdaad een klassieker, alleen ziet die klassieker er elk seizoen nét iets anders uit.

Klassiekers ja/nee

Klassiekers zijn kledingstukken die bijna elk seizoen terugkomen in het modebeeld, maar elk seizoen op een iets andere manier. Denk dan aan de lengte, de wijdte, het materiaal, de stiksels etc. Ik heb bijvoorbeeld wel 10 zwarte jurkjes in de kast hangen en ze lijken totaal niet op elkaar, behalve dat ze allemaal zwart zijn.

Favoriet kledingstuk

Waar ik wel in geloof zijn favoriete kledingstukken. Items die je wel 10 of 20 jaar lang draagt. Soms koop je een trui of broek en blijkt dit in de loop der jaren je lievelingskledingstuk te worden. Het staat je goed, je voelt je er prettig in en het past zich automatisch aan aan de laatste mode. Ik heb een zwart truitje (had ik er maar 10 gekocht) dat elk seizoen weer overal bijpast.

Echte klassiekers gaan met de tijd mee

Klassiekers zijn tijdloze items die soms wel 50 jaar in het modebeeld aanwezig zijn. Denk aan de klassieke donkere spijkerbroek. Dertig jaar geleden was dat nog een stugge broek die je nat aan moest trekken (vaak liggend anders lukte het niet) zodat ‘ie prachtig strak zat. Tegenwoordig is de stof zacht en comfortabel en zit er elasticiteit in zodat de broek dezelfde ‘look’ heeft, maar veel prettiger zit.

Klassieke stijliconen

Veel kledingstukken die Jacky Kennedy, Marlene Dietrich en andere stijliconen droegen, blijken klassiekers. De trenchcoat, de witte blouse, het mannenpak, de kokerrok, de parka, de spijkerbroek, het bikerjack, de bretonse trui, het beige vest, de twinset, de doorknoopjurk, het donkerblauwe colbert en natuurlijk het zwarte jurkje (LBD).

Klassieke kleuren

Kleuren die elk seizoen te koop zijn en daarom klassieke kleuren genoemd worden: wit, beige, grijs, rood, donkerblauw en zwart.

Dit zijn mijn 7 klassiekers van dit seizoen:

Klik om de foto om meteen te shoppen.

Wit getailleerd overhemd met hoog gesloten kraag, Marc Aurel € 79,95.

Bretonse streep trui van merino wol, St James € 154,- 

Zwarte jurk met korte mouw, Tommy Hilfiger € 169,-.

Beige trenchcoat, Burberry classic fit € 1750,-.

Strakke jeans in donker indigo, Levi's € 99,95

Linnen colbert, JC Crew € 209,95.

Klassieker onder de sneakers, Adidas Originals € 99,95.

Dit is mijn nieuwe beige trenchcoat (de kleur zit tussen roze en beige in) € 329,-, Claudia Sträter.