Misschien denk je niet direct aan prinses Beatrix als stijlicoon, ze is er wel één!

Met name de hoeden van Beatrix zijn van afstand te herkennen en aankomende zomer wordt de hoed een grote modetrend! Ken je ze nog; de etiquette van de hoed?

33 jaar dezelfde couturier

Prinses Beatrix heeft een duidelijke en eigen stijl die door iedereen te herkennen is.

In haar jonge jaren heeft ze gekozen voor een vaste couturier Theresia Vreugdenhil-Werdler, die 33 jaar lang al haar kleding heeft ontworpen. In die tijd droegen zowel koningen als koninginnen kleding die speciaal voor hem of haar gemaakt werd en die dus nergens anders te koop was.

De typische ‘Beatrix-stijl’ is ooit door Fiona Hering omschreven als: ‘een wat vreemde mix van een jaren vijftig-silhouet met jaren tachtig invloeden’. Denk brede schouders, driekwart mouwen, kraagloze hals en uitlopende jassen. Beatrix draagt de hoed altijd als bijpassend accessoire in dezelfde kleur als de outfit.

De Beatrix hoed

Ook qua hoeden is Beatrix stijlvast. Haar favoriete hoofddeksel is zonder twijfel de kleine hoed, een soort dopje dat ooit populair werd begin jaren zestig door Jackie Kennedy.

Zowel de outfit als de hoed waren meestal in een opvallende kleur zodat iedereen de koningin kon zien, ook vanuit de verte.

Lees ook: Beatrix jarig: De hoedjes

Hoeden terug in modebeeld in 2019

Aankomende zomer keert de hoed terug in het modebeeld. Veel ontwerpers zoals Valentino, Max Mara en Armani hebben weer een hoed in de collectie zitten. Nu draagt Beatrix voornamelijk kleine hoeden, aankomende zomer mag je hoed ook groot zijn.

Hoeden etiquette

Een hoed kun je elke dag dragen, lekker warm in de winter en in de zomer zorgt de hoed voor schaduw. De hoed heeft echter wel een eigen dresscode:

  • Kort gezegd mag je de hoed altijd op als het een ‘fashion accessoire’ is, maar niet als het een ‘gebruiksartikel’ is. Dus een regenhoed of warme winterhoed zet je binnen af. Hetzelfde doe je met een zomerhoed met brede rand, die heb je binnen niet nodig.
  • Bij begrafenissen, trouwerijen, Prinsjesdag etc draag je geen grote hoed, iedereen die achter je zit kan dan niets meer zien.
  • Wil je de hoed schuin op je hoofd zetten, kantel hem dan naar rechts, dit komt nog uit de tijd dat de man altijd links naast de vrouw liep.

Zelf weet ik het nog niet zo met die hoedentrend, ik draag sinds kort een pet, blijft mijn hoofd lekker warm, en is ‘fashionable’, of zoals mijn opa altijd zei: Als je hoofd maar warm blijft! De zeemanspet die ik hier draag is van Zara en kost € 17,95

Anita's favoriete hoedjes:

1. Wollen hoed met dierenprintband

Zara € 29,95

2. Klassieker onder de regenhoedjes

Burberry € 270

3. Zomerhoed met brede rand

Lack of Color € 110

 

Reacties (0)

More content below the advertising

Chef mode Anita Willemars (58) is een fashion addict en shopper in hart en nieren en is ze verantwoordelijk voor alle modepagina's in Nouveau. Voor Nouveau.nl test zij persoonlijk alle nieuwe fashiontrends uit (en stelt zich daarbij soms ook de gewetensvraag: kan dit nog wel na je veertigste?). Volg haar op instagram voor alle tips & tricks op mode en beauty gebied @anitawillemars

Archief

2021
2019
2018
2017
More content below the advertising