Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Anita Willemars

'Met deze tijdloze klassiekers lijk je jaren jonger!'

Je bent zo oud als je je voelt, natuurlijk. Maar kleding is wel de allereerste indruk die iemand van je krijgt. En net zoals ik vroeger als tiener soms wat ouder wilde lijken, wil ik nu ook wel eens wat jonger overkomen.Trends komen en gaan en als je wat ouder bent, hoef je echt niet meer met elk...

Anita Willemars

Je bent zo oud als je je voelt, natuurlijk. Maar kleding is wel de allereerste indruk die iemand van je krijgt. En net zoals ik vroeger als tiener soms wat ouder wilde lijken, wil ik nu ook wel eens wat jonger overkomen.

Trends komen en gaan en als je wat ouder bent, hoef je echt niet meer met elke trend mee te doen. Wil je er wel elk seizoen stylish uitzien dan is het handig om basic items te combineren met trend items.

Basics, zoals een witte blouse of een donkerblauw colbert, draag je waarschijnlijk jarenlang (Inès de la Fressange is een fan van de combinatie)...

...terwijl je een trenditem, bijvoorbeeld een roze langharig vest, waarschijnlijk maar een of twee seizoenen zal dragen.

'Combineer een basic item, met iets trendy's en een kledingstuk in de categorie 'eeuwige jeugd'

Daarnaast heb je ook kledingstukken waaraan zeg maar ‘de eeuwige jeugd’ hangt, denk aan het bikerjack of een leren broek. De kunst is dus eigenlijk om deze 3 met elkaar te combineren. Dus een basic item, met iets trendy's en een kledingstuk in de categorie 'eeuwige jeugd'. Oftewel, witte blouse (basic), met leren broek (eeuwige jeugd) en roze harig vest (trendy).

Kledingiconen

Eeuwige jeugd-items zijn vaak kledingstukken die iconisch geworden zijn door films.

Denk bijvoorbeeld aan het streeptruitje van Brigitte Bardot...

...de jeans met wijde pijpen van Farrah Fawcett als ze op haar skateplank hurkt...

...of (mijn favoriet!) de ‘leather’ look van Olivia Newton John in Grease.

Niet voor niets zie je dat ook de modeontwerpers teruggaan in de tijd en waardoor de stijl uit de zestiger, zeventig en tachtiger jaren weer trending zijn. Nu is niet de bedoeling om dezelfde look uit die tijd aan te trekken – als je een trend de eerste keer hebt meegemaakt, moet je 'm in de tweede ronde echt even tweaken, zoals Olivia hier heeft gedaan – maar uiteraard kun je er wel je tijdloos chique voordeel mee doen. Combineer deze klassiekers dus met een trenditem en een basic item voor een frisse twist.

Op de foto draag ik een ‘second life’ spijkerjasje, gestreept truitje en leren broek.

En dit zijn mijn favoriete ‘eeuwige jeugd’ fashion items.

1 Leren broek

Een leren broek geeft net dat beetje rock 'n roll aan je outfit waardoor je jonger lijkt en alleen daarom al mag deze broek niet in je basic collectie ontbreken. Voor het geval je liever geen echt leer draagt, er zijn tegenwoordig hele goede vegan soorten leer. Zwart is altijd goed, maar denk ook eens aan een leuke dierenprint.

Chocolade bruinen lamsleren broek Samsøe Samsøe € 429

2 Sweater en/of hoodie

Denk aan je eigen middelbareschooltijd, waarschijnlijk droeg je toen al sweaters. Ik heb jarenlang de sweater overgeslagen omdat ik dacht dat ‘ie alleen voor de jeugd was.

Maar dat is natuurlijk onzin en ik heb hem helemaal herontdekt. Het zit heerlijk zacht en een sweater met capuchon oftewel een hoodie vind ik ook fijn zitten. Kies voor een vrolijke zomerkleur.

Gele hoodie Arket € 59

3 Blazer met gouden knopen

Het fijne van een colbert is dat het wat meer shape aan je lichaam geeft. Kies voor een jasje met rechte schouders en gouden knopen waarin een taille verwerkt is.

Het jasje corrigeert als het ware je lichaam en een beginnend buikje of afhangende schouders zijn direct onzichtbaar. Door de 2 rijen gouden knopen, lijkt je ook direct slanker omdat het je ‘optisch’ meer taille geeft.

Double breasted colbert Balmain via De Bijenkorf € 850

4 Felle kleur

Beige en camel staan prachtig als je jong bent. Als je ouder bent, word je vanzelf al wat kleurlozer, dus als je dan beige wil dragen heb je extra veel make up nodig.

Als je een vrolijke kleur draagt weerkaatst dat niet alleen op je huid en maar ook op je omgeving.

Roze broek pak Zara jasje € 49,95 broek € 29,95

5 jeans

Denk aan een oude oma met een mooie jeans en je krijgt een glimlach op je gezicht. Ik wel tenminste.

Jeans wordt blijkbaar nog steeds geassocieerd met jeugd. Kies dit seizoen voor een high waist jeans en een flared pijp, met dank aan Farrah Fawcett en haar skateboard.

Flared jeans H & M € 19,95

6 Stoere schoenen

Vorig jaar leende ik de grove boots nog van mijn dochter, maar nu zie je werkelijk in elke collectie.

Kies dit seizoen voor beige of witte boots. Dat staat wat zachter en moderner als je 50+ bent.

Witte boots Shabbies via Omoda € 199