Je haar verven is de normaalste zaak van de wereld, maar een prikje botox is blijkbaar van een hele andere orde. Daar lijkt nog steeds een taboe over te zijn.

We worden allemaal ouder en rimpels horen bij het leven, in ieder geval bij mijn leven. Wel wil ik er graag goed uitzien en gebruik ik make-up, laat ik mijn wenkbrauwen shapen, mijn snorharen weghalen, verf ik mijn haar en gebruik ik een beetje botox.

Niet jonger, maar minder boos

De reden waarom ik botox gebruik is niet omdat ik jonger wil lijken, maar omdat ik er uitgeruster uit wil zien. Of eigenlijk omdat ik een minder boze uitdrukking op mijn gezicht wil hebben. Ik heb een frons tussen mijn wenkbrauwen die in de loop van de jaren steeds sterker is geworden en onder andere mijn wenkbrauwen mee naar beneden trekt. Het is net dat prikje bij mijn wenkbrauwen dat het verschil maakt tussen een boze uitdrukking en een open blik.

Help, een botox hoofd!

Teveel is nooit goed, dus dat geldt ook voor botox. Natuurlijk zijn er mensen, zelfs jonge mensen die zoveel aan hun gezicht laten doen, dat ze bijna onherkenbaar worden. Maar dat is echt iets heel anders dan af en toe een prikje botox voor een iets meer ontspannen gelaatsuitdrukking. Je kunt het dus domweg niet met elkaar vergelijken.

Wat doet botox precies en hoelang heeft het effect?

Botulinetoxine (botox) is een natuurlijk eiwit dat in ziekenhuizen onder andere wordt gebruikt om spierspasmen te verminderen. Met dit eiwit wordt in heel kleine doseringen ook de spierspanning in het gezicht verminderd. Het werkt dus bij een storende fronsrimpel of bij kraaienpootjes, maar ook bij hoofdpijn, tanden knarsen en overmatig zweten. Het effect van botox blijft tussen de drie en zes maanden zichtbaar.

Wat zijn de risico’s?

Bij een ervaren arts kan er nauwelijks iets gebeuren. Botox wordt al meer dan dertig jaar gebruikt zowel bij mannen als bij vrouwen. Laat je je door een niet-deskundige arts prikken, dan loop je het risico dat er in de verkeerde spier geprikt wordt en bijvoorbeeld je ooglid iets gaat hangen. Botox werkt tijdelijk, dus na een paar maanden is het verdwenen. Het komt echter zelden voor, al helemaal niet bij ervaren artsen.

Het belang van een goede cosmetisch arts!

Een goede cosmetisch arts is dus beslist belangrijk. Een arts die naar je hele gezicht kijkt en goed kan uitleggen wat de spieren doen. Ik ben behandeld bij Dr Marguerite, zij kon precies uitleggen wat wel en niet werkt voor mijn gezicht. De ‘boze’ frons is weg, de rimpels op mijn voorhoofd en de kraaienpootjes heb ik nog en dat is prima; ik ben tenslotte 58 jaar. Het weghalen van de frons heeft ze op zo’n manier gedaan dat nu mijn ogen en wenkbrauwen weer symmetrisch zijn. Alleen daarom zou ik al botox overwegen.

Wel/geen rimpels?

Het uitgangspunt van Dr. Marguerite is om de mooiste versie van jezelf te laten zien en niet de meest rimpelloze versie van jezelf.  Je hebt de spieren in je gezicht nodig om vorm aan je gezicht te geven en voor je expressie.

Hoe vind ik een goede cosmetisch arts?

Laat je door mij niets aanpraten, als botox niets voor je is, doe het dan vooral niet. Wil je net als ik zo mooi mogelijk oud worden, dan is het absoluut het overwegen waard om het een keer te proberen. Zorg dan wel dat je een consult inplant bij een officiële KNMG arts voor de lijst van ongeveer 80 erkende cosmetische artsen.

Ik heb een eerlijk en waardevol advies gekregen van Dr. Marguerite, zij heeft zich er mede sterk voor gemaakt dat sinds 1 juli 2019 cosmetische geneeskunde een profielspecialisme is. En dat schept vertrouwen.

Reacties (0)

More content below the advertising

Chef mode Anita Willemars (59) is een fashion addict en shopper in hart en nieren en is ze verantwoordelijk voor alle modepagina's in Nouveau. Voor Nouveau.nl test zij persoonlijk alle nieuwe fashiontrends uit (en stelt zich daarbij soms ook de gewetensvraag: kan dit nog wel na je veertigste?). Volg haar op instagram voor alle tips & tricks op mode en beauty gebied @anitawillemars

Archief

2022
2021
2019
2018
2017
More content below the advertising