Met lekker veel glitters ziet elke outfit er meteen vrolijker uit. Valt er wat te vieren, hul je dan van top tot teen in pailletten. Modecoördinator Anita Willemars laat zien hoe je ze draagt! 

Dat een goudkleurige jurk met pailletten op elke leeftijd prachtig staat, liet Sharon Stone (63) in september al zien in een fraaie Dolce & Gabbana.

Pailletten doen je zelfs jonger en stralender ogen. De glans weerkaatst in je gezicht, waardoor je gelaatstrekken zachter lijken. Alsof er een lampje op je gezicht schijnt.

Wat zijn pailletten?

Het woord ‘paillet᾿ is afgeleid van een gouden munt die in de late middeleeuwen in Venetië en het Ottomaanse rijk werd gebruikt. De munt verdween, maar de naam bleef. Sinds de negentiende eeuw wordt die gebruikt als aanduiding voor een rond plaatje dat via een gaatje in het midden ter decoratie op kledingstukken wordt bevestigd.

De negentiende-eeuwse pailletten waren van metaal, tegenwoordig zijn ze van kunststof, wat wel zo soepel draagt.

Verschillende prijsklassen

Als je een paillettenkledingstuk wilt aanschaffen, wees dan voorbereid op enorme prijsverschillen. Bij de dure items worden de pailletten handmatig op de stof genaaid.

Bij de goedkopere versies gebeurt dit machinaal. Ook heel mooi, maar als er een draadje breekt, verdwijnt er meteen een hele reeks pailletten.

Koninklijke allure 

De foto᾿s van Kate Middleton in goudkleurige paillettenjurk bij de première van de nieuwe James Bondfilm zijn de hele wereld overgegaan.

Haar liefde voor pailletten heeft Kate gemeen met prinses Diana.

Ook koningin Máxima draagt regelmatig een kledingstuk met pailletten.

Wat zeggen de designers?

Als het aan de ontwerpers ligt, kunnen pailletten altijd. Chanel laat zien hoe je de paillettenjurk combineert met een oversized colbert en harige moonboots. Prada toont een seventieslook met een groene paillettenjurk met kniehoge laarzen en een (vintage) bontjas. Michael Kors geeft de paillettenjurk wat allure met hoge hakken en een avondjas.

Zo style je pailletten

Sportief Doordeweeks combineer je pailletten met zachte materialen als wol. De mix van materialen geeft de outfit een rijk gevoel. Draag er chelsea boots of platte knielaarzen bij.

Klassiek Combineer een paillettenjurk met een groot vest, het liefst in een basic kleur als blauw, beige of zwart, en platte loafers.

Feestelijk Draag het liefst een maxidress van pailletten, zo heb je optimaal effect. Goed ondergoed is essentieel bij een strak aangesloten jurk. Sandalen of pumps erbij; meer heb je niet nodig.

Dit zijn de leukste paillettenjurken van dit moment: 

GERENDE MIDIJURK Zara, € 59,95

MINIJURK Damsel in a Dress, € 299

MINIJURK La Dress, € 359

MAXIJURK Studio 8 (tot maat 50), € 449

BLOUSEJURK Dries van Noten, € 1295

Reacties (0)

More content below the advertising

Chef mode Anita Willemars (58) is een fashion addict en shopper in hart en nieren en is ze verantwoordelijk voor alle modepagina's in Nouveau. Voor Nouveau.nl test zij persoonlijk alle nieuwe fashiontrends uit (en stelt zich daarbij soms ook de gewetensvraag: kan dit nog wel na je veertigste?). Volg haar op instagram voor alle tips & tricks op mode en beauty gebied @anitawillemars

Archief

2021
2019
2018
2017

Instagram

More content below the advertising