Voor leuke 40+ vrouwen met stijl
Anita Willemars

Alle kledingvoorschriften op een rijtje! Anita weet raad

De feestmaand is weer in volle gang, en de feestjurken mogen weer uit de kast. Als het even lukt, hang je je feestjurk een dagje buiten daar knapt 'ie enorm van op. De soms wat muffige geur, als je 'm een tijdje niet gedragen hebt, verdwijnt en de kreukels worden minder.Het beste kun je de jurk d...

Anita Willemars

De feestmaand is weer in volle gang, en de feestjurken mogen weer uit de kast. Als het even lukt, hang je je feestjurk een dagje buiten daar knapt 'ie enorm van op. De soms wat muffige geur, als je 'm een tijdje niet gedragen hebt, verdwijnt en de kreukels worden minder.

Het beste kun je de jurk daarna een beetje glad stomen. Mijn eerste White Tie feest is alweer achter de rug en ik heb na jaren weer eens gekozen voor een strapless jurk. Ik heb de jurk al minstens 10 jaar, en durfde hem al jaren niet aan, ik vond mijzelf te oud voor een strapless jurk.

Wel of niet strapless dragen als vijftigplusser

Waarom ik de strapless jurk dit jaar wel aantrok, weet ik eigenlijk niet. Of eigenlijk weet ik het wel. Een aantal jaar dacht ik: O nee een strapless kan echt niet meer bij mij, kijk naar mijn oude huid. Nu denk ik grappig genoeg precies het omgekeerde: Ik moet de strapless jurk nú dragen, want mijn huid wordt elk jaar ouder en rimpeliger, dus kan het maar beter dit jaar doen ipv volgend jaar.

Tip: koop shapewear en een goed korset, dit doet wonderen voor de vorm van je lichaam.

Op mijn armen en decolleté heb ik een BB body cream aangebracht, zodat kleine vlekjes net wat minder zichtbaar zijn.

Die strapless jurk mag dus uit de kast, maar die draag ik natuurlijk niet naar elk feest in december. Wat draag je nu ook al weer bij welke dresscode?

Alle kledingvoorschriften nog even op een rijtje

Dresscode: Casual chic

Normale nette kleren, is de betekenis van casual chic. Of je nu een broek, een rok of een jurk draagt, bijna alles is goed. Zolang je maar geen spijkerbroek met gaten ,hoodies, slippers, sportgympen of een korte broek draagt.

Jersey jurk in kersenrood

Fadenmeister Berlin by Peter Hahn € 339

Dresscode: Tenue de Ville

Van oudsher is het een pak wat je naar de stad draagt, zoals de naam al doet vermoeden. Deze dresscode is iets chiquer dan casual chic. Een nette jurk of een rok met een feestelijke blouse erop is prima. Met een hakje en een klein tasje maak je van een gewone jurk al een Tenue de Ville. De kleur zwart is gek genoeg niet gebruikelijk bij deze dresscode.

Groene jurk met draperie in lichtglanzende stof

&Other Stories € 89

Dresscode: Cocktail

Een cocktailjurk is een korte feestelijke jurk. Het kan een ‘little black dress zijn’, maar een feestjurk met tule en glitters mag ook. Graag combineren met hakken, sieraden en een clutch.

Jurk met pailetten

H&M € 29,95

Dresscode: Black Tie

Tijd voor de lange jurk; Black Tie betekent een avondjurk of rok tot de grond. De stijl is chic en elegant. Juwelen mogen zoveel je maar wilt, maar te veel bloot is ongepast.

Lange roze jurk

Zara € 79,95

Dresscode: White Tie

White Tie is bijna hetzelfde als Black tie (het verschil zit bij de mannen), White tie is nog chiquer en mag tegelijkertijd ook gekker en extravaganter. De jurk tot de grond is verplicht, maar verder kun je uit je bol gaan qua glitters etc. Strapless, een zeer diep decolleté, of een enorm split in je avondjurk mag bijvoorbeeld.

Bij mannen geldt voor Black Tie een smoking en bij White Tie een rokkostuum.

Gala jurk met mesh en tule

Phase Eight by Bijenkorf € 399

Tip: bij een avondjurk mogen alle juwelen uit de kast, maar een horloge mag niet. Het is niet chic om op een groot feest naar de tijd te kijken.

Lees ook: Anita wil weten wat de horloge-etiquetten zijn