Nouveau's Anita maakt je wegwijs in het Klein Parijs van Nederland: Amsterdam-Zuid.

In de nazomer is Amsterdam-Zuid naar mijn mening op z’n allermooist. Het Vondelpark is gehuld in prachtige herfsttinten en de musea en winkelstraten zijn op loopafstand.

Een weekendje Amsterdam-Zuid is dan ook het ultieme uitstapje in het najaar. Niet voor niets wordt het ook wel Little Paris genoemd.

Bonus: je struikelt er over de BN’ers, vooral in de Cornelis Schuytstraat.

Ook al wonen wij aan de rand van Amsterdam en komen we regelmatig in de stad, een weekendje Amsterdam-Zuid met manlief voelt echt als een tussendoor vakantie.

Deze traditie is begonnen in coronatijd, slapen en eten op één plek is zoveel leuker dat alleen eten, het geeft direct een ultiem vakantiegevoel. Grote voordeel is dat we weinig reistijd hebben en dus meer we-time op de plek van bestemming. 

Dit keer zijn we naar Amsterdam-Zuid gegaan, er is hier zoveel te zien en te beleven, dat we de wijk niet uit zijn geweest.

Tip: reserveer een picknickmand bij TOZI Amsterdam en ga geheel in stijl picknicken in het park.

5 redenen voor een weekend nazomeren in Amsterdam-Zuid

1 Slapen bij het Vondelpark

Wij sliepen in het Park Plaza Vondelpark, Amsterdam. Dit nieuwe boutique hotel met 102 kamers is geïnspireerd op de natuur en de grote diversiteit aan vogels in en rond het Vondelpark.

Het is een heerlijk comfortabel en met kleurrijk design ingericht hotel, een soort casual chic waardoor je je direct op je gemak voelt.

De ligging is perfect, vlakbij het Vondelpark zodat je eventueel voor het slapen gaan nog een ommetje in het park kunt maken...

...of door de tuin, want die mag er ook zijn. 

De hotelkamer is van alle gemakken voorzien en heel eerlijk, dit is het eerste hotel waarbij ik het bedieningspaneel direct snapte. Het hotel heeft ook een prachtige tuin, waar je je kunt verwonderen om de stilte, en toch midden in de stad bent.

Park Plaza Vondelpark Amsterdam, Koningslaan 3 Amsterdam 

2 Eten in Venetiaanse cicchetti-stijl

TOZI Amsterdam is een traditioneel Italiaans restaurant met Venetiaanse roots.  TOZI betekent letterlijk ‘een groep vrienden’ en de keuken van TOZI is bedoeld om de gerechten met elkaar te delen, zoals Spanje de tapas heeft, heeft Italië de cicchetti.

Wij begonnen met de speciale Barrel Aged Negroni. De Italiaanse klassieker met gin, vermout en campari. Heerlijk als aperitivo. Daarna gingen wij voor de chef’s special. De kleine gerechten zijn inderdaad ideaal om te delen.

Mijn favorieten zijn: de gefrituurde courgettes, de tartaar van geelvintonijn en de Tonnarelli ‘Cacio e Pepe’. Oftewel de spaghetti die aan tafel de ‘finishing touch’ krijgt door het mengen van de ingrediënten in een grote Parmezaanse kaas. Echt allemaal om je vingers bij af te likken.

Na het diner hebben we nog een afzakkertje in de bar genomen, waar je naar oude Italiaanse zwart/wit films kunt kijken. Bij de ingang staat een Fiat 500 in de tuin en in het restaurant een rode Vespa, je waant je dus echt in Italië.

Tijdelijk kun je zoals gezegd ook een picknickmand bestellen om geheel in stijl in het Vondelpark te picknicken.

TOZI Amsterdam, Koninginneweg 34 Amsterdam 

Wij hebben gebruik gemaakt van het Ready, Steady, Go arrangement.

3 Wandelen en kunst kijken 

Zowel het Stedelijk Museum als het Rijksmuseum zijn op loopafstand. Plan je je bezoek voor 17 oktober, ga dan vooral naar Art Zuid. De Amsterdam Sculptuur Biënnale presenteert 70 kunstwerken.

Verreweg het leukste is om de 5 kilometer lange kunstroute dwars door Zuid te lopen met een kunsthistoricus.

Of zoals wij gedaan hebben, je loopt een stukje van de route, gaat een kopje koffiedrinken en je wandelt lekker op je eigen tempo weer verder.

Art Zuid Info en bezoekerspunt Minervalaan 1, Amsterdam 

4 Mijn favorieten op de Cornelis Schuytstraat

Vlakbij het Park Plaza Vondelpark vind je de Cornelis Schuytstraat, een mondaine winkelstraat, met een unieke mix van ambachtelijke buurtwinkels, exclusieve boetieks en gezellige cafés.

Mijn favoriete winkel in deze straat is zonder meer Menno Kroon. Elke keer als ik in de (kleine) winkel kom word ik zo geïnspireerd door alle bloemen, planten, vazen en aanverwante artikelen, dat ik direct vrolijk word. Deze winkel wordt 4x per jaar helemaal omgetoverd tot een compleet nieuwe winkel, het is echt een lust voor het oog.

Daarna ga ik naar de overkant naar boekhandel Mulder. Elke keer vraag ik mij af waarom ik nu persé naar deze boekwinkel moet, maar het is er rustig en er staan precies de goede boeken en tijdschriften.

De laatste stop is steevast bij Babassu, een parfumerie en schoonheidssalon waar het heerlijk rondsnuffelen is. Heb je tijd, boek een schoonheidsbehandeling en je komt je als herboren weer naar buiten.

5 Preloved designer items

Ben je in Amsterdam-Zuid, ga dan absoluut even langs bij Salon Heleen Hulsman. Zij heeft de mooiste collectie ‘preloved’ designer items.

Goede kwaliteit, moderne kleding en het is veel spannender (en duurzamer) dan iets nieuws aan te schaffen. Het handigste is om een afspraak te maken.

Salon Heleen Hulsmann, Jacob Obrechtstraat 18

Ik hoop dat je nu ook zin hebt in een paar dagen Oud-Zuid, het is echt de moeite waard!

 

Reacties (0)

More content below the advertising

Chef mode Anita Willemars (59) is een fashion addict en shopper in hart en nieren en is ze verantwoordelijk voor alle modepagina's in Nouveau. Voor Nouveau.nl test zij persoonlijk alle nieuwe fashiontrends uit (en stelt zich daarbij soms ook de gewetensvraag: kan dit nog wel na je veertigste?). Volg haar op instagram voor alle tips & tricks op mode en beauty gebied @anitawillemars

Archief

2022
2021
2019
2018
2017
More content below the advertising