Máxima op bezoek bij Abiy Ahmed
Máxima op bezoek bij Abiy Ahmed

Er is hoop voor oostelijk Afrika.

Ethiopische premier Abiy Ahmed (43) heeft de 100ste Nobelprijs voor de Vrede gekregen.

“Abiy Ahmed is dit jaar bekroond als winnaar vanwege zijn inspanningen voor vrede en internationale samenwerking”, aldus Berit Reiss-Andersen, voorzitter van het Nobelcomité. “En in het bijzonder zijn initiatief om het grensconflict met buurland Eritrea op te lossen.”

Article continues after the ad

Abiy Ahmed staat bekend als een groot hervormer. Direct na zijn aantreden werden al politieke gevangenen vrijgelaten en oppositiegroepen van de terreurlijst geschrapt. Hij startte een project op om een miljoen bomen in de woestijn te laten planten, zet in op hervormingen binnen justitie, de persvrijheid is erop vooruit gegaan en de helft van zijn kabinetsposten ging naar vrouwen. Koningin Máxima bezocht hem in haar rol als VN-gezant, hij staat ook zeer open voor financiële diensten voor iedereen, waar zij zich sterk voor maakt.

Niet iedereen is blij met zijn hervormingsdrive: Abiy overleefde het afgelopen jaar een poging tot staatsgreep en een naar hem geworpen handgranaat. Het schrok hem niet af, hij speelde ook een belangrijke rol als bemiddelaar in de crisis in Soedan. Dat land leek regelrecht op een burgeroorlog af te stevenen nadat dictator Omar al-Bashir tot aftreden was gedwongen. De Soedanezen wilden leren van Abiy Ahmed.

De Nobelprijs voor de Vrede wordt beschouwd als de meest prestigieuze politieke prijs ter wereld en bestaat uit 9 miljoen Zweedse kroon (ongeveer 830.000 euro). Hij wordt in december uitgereikt in Oslo. 

Foto's (c) ANP 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in