Wil je hebben: retrospectief van de Nederlandse topfotograaf! 

Noem een topmodel en Sacha van Dorssen heeft haar zonder twijfel voor de lens gehad. Dit bescheiden meisje uit Rotterdam ontwikkelde zich tot een internationaal gevierd fotograaf, die met de meest toonaangevende ontwerpers en modellen ter wereld heeft gewerkt.

Article continues after the ad

Maar liefst vijftig jaar omspant haar carrière; voor het Stedelijk Museum Breda dé aanleiding om haar te huldigen met de expositie Sacha! 50 jaar modefotografie.

Als meisje dat opgroeide in de jaren vijftig had Sacha van Dorssen maar één droom: fotograaf worden.

‘Ik bewonderde de fotografen die werkten voor de grote magazines. Irving Penn bijvoorbeeld, en Guy Bourdin,’ zegt ze daarover. ‘Net zo goed worden als zij, daar droomde ik van.’

Sacha (ze loopt hier links): ‘Of in elk geval niet voor hen onderdoen.’

Irving Penn was een van de grote fotografen van de twintigste eeuw; ruim zestig jaar lang fotografeerde hij artistiek opmerkelijke modereportages voor de Amerikaanse Vogue. Dat Sacha van Dorssen zich intussen mag meten met Penn, schetst haar lef, doorzettingsvermogen en vastberadenheid.

'Sacha! 50 jaar modefotografie' is te zien van 19 juni tot en met 5 december 2021 in het  Stedelijk Museum Breda

Doe mee & win! 

Bij de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Breda is een schitterend naslagwerk verschenen. Nouveau mag drie exemplaren weggeven van Sacha! 50 jaar modefotografie door Jenny Smets. Vul het formulier in, wie weet blader jij dat straks wel door dit prachtige boek!