Must-read vol schoonheid uit een vervlogen tijd.

Geïdealiseerd in de beeldende kunst, verleidelijk in tijdschriften en reclames. Dát waren de commerciële postergirls, schikgodinnen, traditionele rolmodellen en iconen van het opkomende feminisme tijdens het art nouveau-tijdperk. 

Article continues after the ad

Geen vrouwen van vlees en bloed

Vloeiende lijnen en florale motieven zijn belangrijke kenmerken van deze stijlbeweging die tussen 1890 en 1910 in heel Europa én daarbuiten de toon zette. Minstens zo typerend zijn de beeldschone vrouwen die werden afgebeeld. Vaak gaat het om goddelijke verschijningen ontleend aan de Klassieke Oudheid, Byzantijnse iconen, middeleeuwse legenden en eigentijdse muzen.

Het boek Godinnen van de art nouveau werpt een nieuw perspectief op de visuele beeldcultuur rond 1900. Het laat een ander licht schijnen op een tijdperk zonder weerga en kijkt naar de rol van de vrouw in de kunst die toen de dienst uitmaakte.

Heksen of heiligen
Voor vrouwen bestond er in het fin de siècle een kunstmatige tweedeling: heilige of heks, maagd of verleidster. Dit was typerend voor het eerste decennium van de 20ste eeuw, waarin massaconsumptie, reclame, visuele uitingen en psychologische onzekerheid hoogtij vierden. En het lijkt verdacht veel op de tijd waarin wij nu leven.

De positie van de vrouw was weliswaar in beweging, maar de emancipatiebewegingen waren eigenlijk pas net op gang gekomen. In de art nouveau (ook wel jugendstil genoemd) kregen vrouwen als makers nog maar weinig kansen. Behalve de strijd om vrouwenrechten komen ook de ontwikkelingen op het gebied van toegepaste kunst aan bod.Grafische kunst
De flamboyante beeldtaal van art nouveau kwam rond 1900 werkelijk in alle onderdelen van de Europese cultuur tot uiting. Art nouveau was een kunststijl op het gebied van architectuur, schilderkunst, beeldhouwkunst, grafiek, sieraden, mode, meubilair en andere toegepaste kunst. Dat betekent dat art-nouveau-objecten in musea vaak ‘verstopt’ zitten in verschillende deelcollecties.

In dit boek is een hoofdrol weggelegd voor art-nouveau op papier, zoals affiches, prenten en illustraties in boeken. Deze grafische werken werden soms in hoge oplages verkocht en vaak gebruikt als reclamedrukwerk. Die bereikten alle lagen van de samenleving en maakten de art nouveau tot een toegankelijke kunststroming.

Godinnen van de art nouveau laat vrouwen zien in werk van Alphonse Mucha, Gustav Klimt, Aubrey Beardsley en René Lalique. Daarnaast is er aandacht voor vrouwelijke kunstenaars als Loïe Fuller, Sarah Bernhardt, Wilhelmina Drupsteen, Käthe Buchler en Sylvia Pankhurst.

Tentoonstelling Allard Pierson
De tentoonstelling Godinnen van de art nouveau in het Allard Pierson is uitgesteld vanwege Covid-19. 
Allard Pierson Museum

Informatie
Prijs: € 34,95
ISBN: 9789462584044
WBOOKS

Doe mee & win!

Nouveau mag 3 x dit mooie boek weggeven. Vul onderstaand formulier in en wie weet ben jij een van de winnaars!