Vandaag is het precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 verongelukte. Ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers, onder wie 196 Nederlanders, is op deze dag een tentoonstelling geopend van bijzondere kraanvogels in het voormalige dierenpark in Emmen.

In Japan wordt de kraanvogel als gelukbrengend beschouwd, als symbool van een lang leven. Als iemand, volgens de traditie, 1000 origami-kraanvogels vouwt, zal zijn wens tot gezondheid in vervulling gaan. Maar het geldt inmiddels ook als een wens voor vrede.

Verdriet een plek geven
Voor ieder van de 298 slachtoffers van de ramp met de MH17 zijn er 1000 papieren kraanvogels gevouwen: de tentoonstelling telt er nu 298.000. Het initiatief voor de kraanvogels kwam van Tjitske Dijkstra (55), een Groningse lerares en kunstenares. Ze verloor haar vriendin en collega Hieke Raap bij de ramp en zocht naar een manier om haar verdriet een plek te geven.

Article continues after the ad

Vogeltjes voor álle slachtoffers
Ze vouwde 1.000 kraanvogels ter nagedachtenis aan haar vriendin, die werkte als leerlingenbegeleidster. Hieke was op 17 juli 2014 onderweg naar Indonesië om haar 56ste verjaardag te vieren. Zij kwam daar helaas nooit aan. Tjitskes leerlingen van het Alfa-college besloten om ervoor te zorgen dat voor alle slachtoffers kraanvogels konden worden gevouwen. Ze deden een oproep, en vanuit alle hoeken van de wereld stuurden mensen de vogeltjes op. Groningen was al heel snel 290.000 kraanvogeltjes rijker.

'Voel hoeveel mensen er aan jullie hebben gedacht'
Vandaag, precies drie jaar na de verwoestende crash in Oekraïne, opent in het voormalige dierenpark Emmen een tentoonstelling van de kraanvogels. De vogels zijn te zien in het Afrikahuis; een bijzondere plek, want toen de dierentuin nog open was, liepen er tegenover échte kraanvogels. Tjitske: "Ik vind deze expositie een eerbetoon naar de nabestaanden toe, zo van: kijk en voel hoeveel mensen er in die tijd aan jullie hebben gedacht en nog steeds denken."

Ook op twitter is men onder de indruk van de expositie.
 

Bron beeld: iStockphoto