Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren maandagmiddag in Park Vijfhuizen aanwezig bij de onthulling van het Nationaal Monument MH17. Het is vandaag precies drie jaar geleden dat vlucht MH17 neerstortte boven Oost-Oekraïne.

Het was zomers en zonnig op 17 juli 2014. Net als vandaag eigenlijk. En net als vandaag werd het een dag van nationale rouw. Vanmiddag herdacht ons koningspaar samen met onder andere minister-president Rutte en zo’n tweeduizend geëmotioneerde nabestaanden de vliegramp van drie jaar geleden.

Daarnaast werd bij de herdenking het Nationaal Monument voor de ramp onthuld. Het bestaat uit een gedenkteken en een herdenkingsbos met 298 bomen, één per slachtoffer, allemaal voorzien van een naamplaatje. Van de 298 mensen die in de ramp het leven lieten, waren er 196 afkomstig uit Nederland. Het monument is vanaf dinsdag te bezoeken.


 

Zelden zagen we Prinses Charlène van Monaco zo ontspannen. Na de overwinning van Daniel Ricciardo op het stratencircuit van Monaco (Formule 1) feliciteerde de prinses hem met een grote fles champagne.

Of ze ook een slokje wilde? Ja hoor! Zonder pardon zette ze de fles Cabbon champagne aan haar mond.

De coureur, Prins Albert, Andrea Casiraghi en Pierre Casiraghi zien de humor er ook wel van in. Santé!

Beeld: ANP.

Koningin Máxima straalde tijdens het gala voor de vijftigste verjaardag van Kroonprins Frederik van Denemarken in een jurk van één van haar favoriete ontwerpers: Jan Taminiau.

Bijzonder was dat de jurk tot eerder deze week werd vertoond op de expositie van Taminiau's werk op Utrecht Centraal. Toen de jurk uit de collectie werd verwijderd, wist iedereen wel hoe laat het was en inderdaad: Máxima droeg 'm met verve tijdens het gala-diner.

Máxima droeg de jurk ook al tijdens een feestelijk diner voor de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander vorig jaar.

Japanse zaal

Taminiau liet zich voor de jurk inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. De bamboe en kersenbloesem die daarop te zien zijn, brachten de ontwerper op het idee voor de stengels en dwarrelende bloemen op de japon.

Máxima zat zaterdagavond tijdens het galadiner vlakbij de jarige Frederik. Ook de Deense koningin Margrethe, de Noorse kroonprins Haakon, koningin Mathilde van België en de Zweedse koning Carl Gustaf zitten aan tafel met Frederik.

Koning Willem-Alexander zat bij Frederiks echtgenote kroonprinses Mary, de Zweedse koningin Silvia en groothertog Henri van Luxemburg, waar hij deze week op Staatsbezoek was.

Het was een feestelijke dag in Denemarken.

Beeld: Hollandse Hoogte/ANP. Bron: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in