Wat er over is gebleven van de stiff upper lip (vrij vertaald: toon nooit je emoties) van de Britten? Heel weinig, als het aan de nieuwe generatie Engelse royals ligt. Jezelf zijn en hulp vragen wanneer nodig, dát proberen ze uit te stralen. Laatste wapenfeit: deze video van Kate.

Na prins William en zijn broer Harry, laat nu ook Kate Middleton zich uit over het belang van een goede mentale gezondheid. Zij nam een mooie én belangrijke boodschap op, speciaal voor kinderen.

'Praat over je gevoelens'
De hertogin van Cambridge deed dit tijdens een bezoek aan het Anna Freud Centum, dat zich inzet voor de psychische gesteldheid van kinderen. In de video vertelt Kate hoe dit goede doel een speciale animatiefilm (zie onder) tot stand bracht, waarin kinderen worden aangemoedigd om over hun gevoelens te praten.

Lees ook: Prins Harry bekent dat hij 'bijna een zenuwinzinking' had na de dood van Diana

Moeilijke tijd
"Het leert je wat je moet zeggen en met wie je kunt praten als je gevoelens hebt die te groot zijn om in je eentje te behappen", zegt ze. "En hoe je moet luisteren of kunt helpen als een van je vrienden door een moeilijke tijd gaat. Soms kan een simpel gesprek al een verschil maken." 

Jong geleerd...
De video werd opgenomen in januari, maar nu pas naar buiten gebracht omdat deze week de campagne wordt gestart met als thema: 'Je bent nooit te jong om over je mentale gezondheid te praten.' Kate: "Als ouders willen allemaal dat onze kinderen de best mogelijke start in het leven krijgen. Kinderen aanmoedigen om hun gevoelens te begrijpen en er open over te zijn, kan ze de handvatten geven om om te gaan met de ups en downs waarmee ze te maken krijgen als ze opgroeien. Het is belangrijk dat onze kinderen begrijpen dat emoties normaal zijn. En dat ze hulp durven te vragen als ze ergens mee worstelen."

Totaal anders
Bij de campagne horen lessen die komende herfst op Britse basisscholen van start gaan. Eén ding is zeker, na alle openhartige video's die de prinsen, en nu ook de hertogin, naar buiten hebben gebracht: deze generatie Britse royals gaat het totaal anders (lees: persoonlijker, kwetsbaarder wellicht) doen dan de vorige.

Hier kun je Kates video bekijken - en daaronder de animatie waarover ze praat in het filmpje. 

Petje af voor de hoeden die koningin Máxima afgelopen weken koos bij verschillende gelegenheden. Groot, klein, lekker opvallend, soms een beetje bijzonder en een grote favoriet kwamen allemaal voorbij.

Wij zetten ze op een rijtje.

Hoedje van...

Willem-Alexander en Máxima brachten de afgelopen week drie dagen een bezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Voor elke gelegenheid koos de koningin een bijzonder hoofddeksel.

1. Dol op deze

De koningin maakte een grappige en ook wel een beetje opvallende keuze tijdens een bezoek aan een wijngaard in Bernkastel-Kues. Ze koos ten eerste voor een hoed die ze al tien keer eerder droeg, maar de zwarte vilten relevé van Fabienne Delvigne droeg ze ook nog eens twee keer eerder bij een bezoek aan Duitsland.

2. Vandaag is rood

Tijdens de tweede dag van het werkbezoek wilde de koningin lekker knallen en dus koos ze een lipstick rode turban (een kleintje deze keer) van wederom Fabienne Delvigne. Ja, het is echt haar favoriete hoedenmaakster.

3. Flaphoed

Op de derde dag van het werkbezoek aan Duitsland kwam er 'een flapper' tevoorschijn, een bordeaux rode. Ook deze hoed zagen we al eerder voorbij komen vorig jaar. En ja de maakster, het wordt eigenlijk een beetje saai zo, is ook deze keer Fabienne Delvigne. Never change a winning team. 

4. Lekker bol

Eenmaal teruggekomen in Nederland stond er een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen in de provincie Zeeland gepland. Ook daar werd weer een hoofddeksel tevoorschijn getoverd. De rode turban (een bolle) komt uit het atelier van Fabienne Delvigne.

5. Bibi

Een dag na het streekbezoek was de koningin aanwezig bij de jubileumviering van het 40-jarig bestaan van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag. Haar hoed, die de prachtige naam bibi kreeg, is van fluweel en voile. En ja, ook deze maakte Fabienne Delvigne.

3 vragen aan dé hoedenmaakster van Máxima

Koningin Máxima draagt vaak een hoed, dus waarom wij eigenlijk niet? We stelden drie vragen aan Fabienne Delvigne, hoedenontwerpster voor menig Europees koningshuis, ook voor Máxima.

Wanneer draag je nu wel of geen hoed?
‘Een hoed kun je elke dag dragen! Om jezelf tegen zon of regen te beschermen, maar ook om een outfit extra in de verf te zetten.’

Wanneer draag je zelf een hoed?
‘Zo vaak als mogelijk. Ik grijp ook elke verschijning op cocktailparty’s of sociale bijeenkomsten aan om mijn creaties te laten zien.’

De hoedentrend voor dit seizoen
Urban chic, vertaald in verfijnde materialen zoals fluweel, vilt, leer en hoogpolig vilt. De kleuren: nuances van blauw en cognac, gemengd met poederroze. ‘Die staan voor de eenvoud en elegantie van het Huis Fabienne Delvigne.’

Bron: Modekoninginmaxima en Nouveau. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ons koningspaar gaat komende week op bezoek bij de Britse royals. En hoewel die elkaar natuurlijk nog wel eens tegenkomen, is zo'n officieel bezoek al best even geleden.

Voor royalliefhebbers wordt volgende week een feest: Willem-Alexander en Máxima gaan op tweedaags staatsbezoek naar Londen, logeren op Buckingham Palace en treffen naast koningin Elizabeth óók Charles en Camilla én premier Theresa May. Op Nouveau.nl doen we er uiteraard uitgebreid verslag van.

De Oranjes waren in 2013 voor het laatst op Buckingham Palace, toen om als nieuwe koning en koningin kennis te maken met queen Elizabeth. Eerder dat jaar werden ze nog samen gezien met Charles en Camilla, die naar onze troonwisseling kwamen.

In 2014 trof Máxima Camilla nog een keer, tijdens de Franse herdenking van de 70e verjaardag van D-Day. Een jaar later vloog Máxima naar Londen om samen met Kate Middleton deel te nemen aan de Britse Dodenherdenking.

Of de Oranjes Will en Kate ook deze ronde treffen is nog niet bekend: er is dinsdagavond wel een staatsbanket op het paleis, dus wie weet...

Meghan en Harry zijn dan uiteraard nog in Australië. Op die ontmoeting zullen we dus gewoon moeten blijven wachten.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in