'Buckingham Palace op wielen' wordt deze trein ook wel genoemd. En terecht, want kijk alleen al naar Victoria's Saloon. Wat een pracht van een wagon (een woord dat bijna te gewoontjes klinkt als je de beelden ziet). 

En er is meer... wat te denken van een luxe suite met bad en een eetkamer voor twaalf personen met geblindeerde ramen? Uniek: een kijkje achter de schermen van de Britse koninklijke trein. 

Lees ook: Wining and dining: deze luxe 'wijntrein' voert je langs beroemde wijnhuizen

Mobiel paleis
Er is een reden waarom de koninklijke trein wordt omschreven als 'Buckingham Palace op wielen'. Het luxe vervoersmiddel is ontworpen en gebouwd in 1842 voor koningin Victoria, om te dienen als mobiel paleis wanneer de vorstin door het land moest reizen. De trein stond erom bekend high class én high tech te zijn. En we snappen wel waarom.

Klaar met de koets
Vóór 1842 reisde koningin Victoria per koets - daar was ze niet bepaald fan van. En dus deed de koninklijke trein zijn intrede. Zo (zie boven) zag de trein eruit toen hij koning George V en koningin Mary naar Blackpool vervoerde tijdens hun toernee door het noordwesten van Engeland.

Koningin Victoria's Saloon
Toen koningin Victoria in 1842 voor het eerst met de royal train reisde, van Windsor naar London, was het interieur van haar werkkamer het toonbeeld van extravagantie - van de gestoffeerde muren tot de gouden accessoires. De foto hierboven toont de inmiddels moderne versie. 

Koning Edwards kantoor
Koning Edward VII (1841-1910) liet de kamers allemaal opnieuw inrichten toen hij regeerde, inclusief dit kantoor en een speciale lounge-kamer, waar hij en zijn vrouw zich terug konden trekken. Koning Edward VII was de eerste vorst uit het 'Huis Saksen-Coburg en Gotha', die over het Verenigd Koninkrijk regeerde.
Leuk weetje: ook zijn zoon, koning George V, behoorde tot het Huis Saksen-Coburg en Gotha, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de naam door George V veranderd in het Brits klinkende 'Huis Windsor'.

De rookkamer
Nog een toevoeging van koning Edward VII: deze rookkamer, compleet met een gentlemen's club-sfeer, met dank aan de leren en houten details, plus de tafel waarop altijd een decanter met wijn staat.

De eetkamer
Victoria en zoon Edward besteedden allebei veel aandacht aan het ontwerp van de leefruimtes in de trein, zoals je ook kunt zien aan de mooie details van de eetkamer. 

Koning George' badkamer
In 1910 liet koning George V zijn kleedkamer ombouwen tot badkamer; het was de eerste badkamer mét bad op een Britse trein ooit. In de huidige trein heeft koningin Elizabeth ook een bad, de suite van prins Philip heeft alleen een douche.

Koning George' slaapkamer
Nu ziet het er misschien wat spartaans uit, maar vroeger stond deze kamer voor een en al vernuft. Koning George' slaapkamer was uitgerust met elektrische verlichting en ventilatoren, nadat koningin Mary de trein uitvoerig had laten renoveren.
Mary's slaapkamer was hetzelfde, maar zij had een roze sprei en haar ramen waren omlijst met crèmekleurige gordijnen.

Koningin Elizabeths saloon
De koninklijke trein bestaat uit negen gescheiden rijtuigen ('saloons'). In 1977 - in dat jaar was koningin Elizabeth precies 25 jaar vorstin - waren deze saloons ontworpen, speciaal voor Elizabeths Silver Jubilee Tour. Ze zijn in totaal 23 meter lang, bedekt met een dik pluchen tapijt en aan de muren hangen schilderijen van de Schotse landschapschilder Roy Penny. 

De moderne eetkamer
In deze kamer kunnen twaalf gasten ongestoord eten, wat natuurlijk noodzakelijk is als je soms dagenlang op reis bent door het land. De ramen zijn geblindeerd om de privacy van de royals te kunnen garanderen.

Personeelskamer
Er is een team van ongeveer 150 conducteurs die de trein mogen besturen en uiteraard is er altijd keukenpersoneel aan boord; de chef hoort op hetzelfde niveau te koken als de koks in Buckingham Palace. Als ze op reis gaan met de koninklijke familie, overnachten de werknemers in deze lichte slaapkamers.

Bron: Housebeautiful.com
Bron beeld Elizabeth: Hollandse Hoogte

 

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP