Dat wij fan zijn van koningin Máxima is natuurlijk écht geen geheim. Maar wat vindt de wereldpers eigenlijk van onze queen? Het staatsbezoek aan Groot-Brittannië was een prima moment om daar eens achter te komen.

Máxima is een opvallende koningin. Dat weten we al langer. Ze prijkt regelmatig bovenaan polls van internationale royaltybladen als meest populaire royal van Europa. Vanity Fair noemde haar en koning Willem-Alexander een van de bestgeklede koppels ter wereld. En haar mode-uitspattingen worden met name in de Britse pers vaak breed uitgemeten.

Article continues after the ad

Op de kaart

We staan qua royals wel op de kaart dus, in het buitenland. Dus waren royalty-watchers van over de hele wereld nogal in hun nopjes toen onze mooie, blonde modequeen op bezoek ging bij de koningin der koninginnen: Elizabeth II. Voor de modeparade die zeker weten zou volgen (it did), maar ook om een beetje een beeld te vormen van wat voor vrouw onze koningin buiten haar fashion sense om is.

Wat verschillende buitenlandse kranten en bladen eerst opviel, was dat Máxima zo hartelijk verwelkomd werd door koningin Elizabeth. Met zoenen nog wel. Een unicum. Oók opvallend: de lengte van onze royals naast de mini-queen. Ze moesten wel héél diep bukken voor die zoenen, wat voor veel hilariteit zorgde.

Ook vrijwel direct in het nieuws: Máxima's haarband. Die kennen we in Nederland maar al te goed, maar The Daily Express verwonderde zich er nogal over. 'A VERY unusual headband', omschreven zij het.

Showsteler

Tijdens het avondprogramma viel Máxima weer op, ditmaal honderd procent met voorbedachten rade. Als je voor het eerst sinds de seventies de Stuart-diamant weer uit de kluis haalt, wil je natuurlijk niet dat het ongemerkt voorbij gaat. Dat ging het zeker niet. 'Queen Máxima's tiara steals the show', schreef Hello! Magazine na afloop van het staatsbanket. 'Jawdropping', omschreef een Amerikaans blad.

Most interesting

Het Canadese online magazine Maclean's was misschien wel het meest van iedereen onder de indruk van Máxima. 'Queen Máxima of the Netherlands is Europe’s most interesting royal', kopten zij voorafgaand van het staatsbezoek. "Je hebt de verwachte stijve royals zonder al te veel energie", valt er te lezen. "En dan heb je Máxima."

Het is haar combinatie van charisma, intelligentie, werkethiek en nuchterheid die haar zo bijzonder maakt, menen de Canadezen. "En ze heeft het vermogen om meer diamanten te dragen dan welke andere koningin ook ter wereld", sluiten ze af. En dat was dus vóór de Stuart in beeld kwam. 

Het moge duidelijk zijn: Máxima heeft Nederland deze week weer stevig op de kaart gezet. Op naar het volgende staatsbezoek!

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in