Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, is gisteren (dinsdag) overleden in de Fundaleu-kliniek in Buenos Aires. Hij leed aan leukemie, en Máxima vloog dit weekend al naar haar thuisland om hem te zien.

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde het nieuws woensdagochtend, en spreekt over ‘een groot verdriet’. Máxima was ten tijde van het overlijden van haar vader aan zijn zijde in de kliniek, samen met haar broers, zus en halfzussen.  Zorreguieta wordt in besloten kring begraven, in aanwezigheid van Willem-Alexander en de drie prinsessen.

Regelmatig naar Nederland
Zorreguieta leed aan een vorm van leukemie, waarvoor hij in november 2014 werd opgenomen in de kliniek. De situatie leek direct heel ernstig, maar hij herstelde zodanig dat hij de afgelopen jaren zelfs naar meermalen naar Nederland reisde om zijn dochter, schoonzoon en kleindochters te zien. Hij was bijvoorbeeld in april nog op de vijftigste verjaardag van Willem-Alexander, waarna hij met het gezin een paar dagen naar Salzburg vertrok voor een vakantie.

Verleden
Bij zijn tripjes naar Nederland was het, vanwege zijn verleden binnen de Argentijnse militaire dictatuur, altijd zaak dat hij niet aanwezig was bij staatsaangelegenheden. Hij was daardoor bijvoorbeeld wel bij de doop van prinses Amalia, maar niet bij het huwelijk van zijn dochter.

Zelden zagen we Prinses Charlène van Monaco zo ontspannen. Na de overwinning van Daniel Ricciardo op het stratencircuit van Monaco (Formule 1) feliciteerde de prinses hem met een grote fles champagne.

Of ze ook een slokje wilde? Ja hoor! Zonder pardon zette ze de fles Cabbon champagne aan haar mond.

De coureur, Prins Albert, Andrea Casiraghi en Pierre Casiraghi zien de humor er ook wel van in. Santé!

Beeld: ANP.

Koningin Máxima straalde tijdens het gala voor de vijftigste verjaardag van Kroonprins Frederik van Denemarken in een jurk van één van haar favoriete ontwerpers: Jan Taminiau.

Bijzonder was dat de jurk tot eerder deze week werd vertoond op de expositie van Taminiau's werk op Utrecht Centraal. Toen de jurk uit de collectie werd verwijderd, wist iedereen wel hoe laat het was en inderdaad: Máxima droeg 'm met verve tijdens het gala-diner.

Máxima droeg de jurk ook al tijdens een feestelijk diner voor de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander vorig jaar.

Japanse zaal

Taminiau liet zich voor de jurk inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. De bamboe en kersenbloesem die daarop te zien zijn, brachten de ontwerper op het idee voor de stengels en dwarrelende bloemen op de japon.

Máxima zat zaterdagavond tijdens het galadiner vlakbij de jarige Frederik. Ook de Deense koningin Margrethe, de Noorse kroonprins Haakon, koningin Mathilde van België en de Zweedse koning Carl Gustaf zitten aan tafel met Frederik.

Koning Willem-Alexander zat bij Frederiks echtgenote kroonprinses Mary, de Zweedse koningin Silvia en groothertog Henri van Luxemburg, waar hij deze week op Staatsbezoek was.

Het was een feestelijke dag in Denemarken.

Beeld: Hollandse Hoogte/ANP. Bron: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in