Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, is gisteren (dinsdag) overleden in de Fundaleu-kliniek in Buenos Aires. Hij leed aan leukemie, en Máxima vloog dit weekend al naar haar thuisland om hem te zien.

De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigde het nieuws woensdagochtend, en spreekt over ‘een groot verdriet’. Máxima was ten tijde van het overlijden van haar vader aan zijn zijde in de kliniek, samen met haar broers, zus en halfzussen.  Zorreguieta wordt in besloten kring begraven, in aanwezigheid van Willem-Alexander en de drie prinsessen.

Regelmatig naar Nederland
Zorreguieta leed aan een vorm van leukemie, waarvoor hij in november 2014 werd opgenomen in de kliniek. De situatie leek direct heel ernstig, maar hij herstelde zodanig dat hij de afgelopen jaren zelfs naar meermalen naar Nederland reisde om zijn dochter, schoonzoon en kleindochters te zien. Hij was bijvoorbeeld in april nog op de vijftigste verjaardag van Willem-Alexander, waarna hij met het gezin een paar dagen naar Salzburg vertrok voor een vakantie.

Verleden
Bij zijn tripjes naar Nederland was het, vanwege zijn verleden binnen de Argentijnse militaire dictatuur, altijd zaak dat hij niet aanwezig was bij staatsaangelegenheden. Hij was daardoor bijvoorbeeld wel bij de doop van prinses Amalia, maar niet bij het huwelijk van zijn dochter.

Article continues after the ad